Медведев – невидимият президент

в. Ню Йорк таймс

Дмитрий Медведев изучава популярно издание за правата на руските граждани. Снимка: официален сайт

Това е последната седмица за Дмитрий Медведев като президент на Русия – на 7 май той ще върне поста на Владимир Путин. След само един четиригодишен мандат, той ще бъде запомнен като един от най-малко управлявалите управници на страната. Но също така ще бъде запомнен и като един от най-малките на ръст нейни управници. Висок не повече от 160 см и със склонност да носи вратовръзки с голям уиндзорски възел, той често прилича на четвъртокласник, пробващ костюма на баща си.

С какво друго руснаците ще запомнят Медведев? Според мен с нищо. Хората не обичат да си спомнят как са ги направили на глупаци, точно каквото много руснаци смятат, че той е сторил с тях. Отначало Медведев протегна ръка към либералите и интелектуалците. Няколко седмици преди официалното му избиране през февруари 2008 г. той обяви, че водещият му принцип ще е „свободата е по-добра от несвободата“.

Хората може и да са били смутени, че лидер, сметнал за нужно да превърне тази баналност в политическа сентенция, но след като бяха пренебрегвани през предишните осем години управление на Путин, руските либерали имаха силно желание да бъдат ангажирани отново в политическия живот. Над 40 души приеха поканите да се присъединят към новосъздадения президентски Съвет по правата на човека и гражданското общество.

Отначало те само пишеха речи, които новият президент препрочиташе пред тях – и само за тях. Но след известно време те свършиха и истинска работа. Написаха подробни доклади за случаите на хвърления в затвора милиардер Михаил Ходорковски и неговия бизнес партньор, препоръчвайки да бъдат освободени поради липса на доказателства и множество нарушения на нормите за справедлив процес по време на делата срещу тях.

Те също така поискаха служители на затвора да бъдат съдени за смъртта на направилия скандални скандални разкрития юрист Сергей Магнитски, който почина при съмнителни обстоятелства в московски затвор през ноември 2009 г. Но докладите не промениха нищо.

И така, докато все повече уважавани от мен хора заставаха на страната на Медведев, аз си останах горда скептичка. Дори писах, че смятам, че Медведев се държи като „първа дама“ на Путин – действията му бяха церемониални, твърдях аз, и той е безсилен да прави политика.

Но тогава се заговори, че Медведев щял да подкрепи проект, който беше много важен за мен – да подпише указ за създаването на музей на съветския терор на знаково място край Санкт Петербург. Хвърлих се презглава в начинанието, дори убедих руска компания да дари голяма сума.

Казаха ни, че Медведев щял да подпише указа в Деня на политическия затворник на 30 октомври 2009 г. После ни казаха, че това щяло да се случи през 2010 г. Миналата година вече не очаквахме изобщо някога да се случи.

Хората сега разбират колко безсилен е бил Медведев. Популярният антикорупционен блогър Алексей Навални го нарече „жалък“ – в московския политически жаргон това стана прякор на президента. В една поема сатирикът Дмитрий Биков пише, че Медведев е „сянка“ на Путин. А ето и едно изречение от постинг в блога на активистката за правата на затворниците Олга Романова: „Никоя паднала жена не може да падне толкова ниско, колкото Медведев“.

С приближаването на края на мандата му Медведев опита да направи великодушен жест – помилва Сергей Мохнаткин, който беше осъден на две и половина години затвор след спречкване с полицай на 31 декември 2009 г. Доставчикът на пица Мохнаткин си вървял в центъра на Москва, когато видял как полицаи тормозят старица. Оказва се, че тя участвала в незаконен протест, така че когато Мохнаткин, който не знаел за демонстрацията, се намесил в нейна защита, бил третиран като политически агитатор.

Когато Медведев подписа помилването на 23 април обаче, присъдата на Мохнаткин вече почти беше излежана. И толкова безсилен е отиващият си президент на Русия, че затворническите власти просто пренебрегнаха указа и оставиха Мохнаткин зад решетките. Накрая Романова лично отиде в затвора на 25 април и почти буквално изтръгна Мохнаткин оттам.

Миналата седмица представителките на пънк групата „Пуси Райът“ (Pussy Riot), три от които са задържани за организиране на неразрешена акция в централния московски православен храм „Христос Спасител“, изпратиха открито писмо до Медведев. Преди четири години, написаха те, „вярвахме, че встъпването Ви в длъжност бележи победата на свободата над несвободата. Но сега краят на президентския Ви мандат е белязан от победата на несвободата над свободата в Русия“.

БТА

*Маша Гесен е известна руска и американска журналистка и писателка, авторка на „Човекът без лице“, биография на Владимир Путин, защитничка на правата на сексуалните малцинства, гл. редакторка на сп. „Вокруг света“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.