Русия, Гърция и България подписват за петролопровода тази седмица

Лично Путин пристига в Атина за договора

benzin.jpgРуският президент Владимир Путин ще посети Атина в четвъртък, за да подпише дълго отлаганото споразумение за балкански петролопровод с Гърция и България, осигурявайки потока от по-евтин руски суров петрол към Средиземно море.
Слагайки край на 15 години преговори, които често изправяха амбициозната сделка на прага на провала, трите нации загърбиха различията, за да позволят да започне изграждането на 280-километровия тръбопровод.
Петролопроводът на стойност 700 милиона евро между българското черноморско пристанище Бургас и гръцкото егейско пристанище Александруполисwще заобикаля претоварените турски проливи Босфор, където забавянето на танкерите струват на петролните компании близо един милиард долара годишно.
Той също така ще засили влиянието на Русия на европейския енергиен пазар – перспектива, която се приема с подозрение от САЩ.
Споразумението ще бъде подписано от Путин, българския премиер Сергей Станишев и гръцкия премиер Костас Караманлис. За последните шест месеца, това ще бъде второто посещение на руския лидер в Атина.
„Това е историческо споразумение със значими изгоди за всички нас. За всички участващи страни, а също така и за енергийните пазари на Средиземноморието и Европа“, каза гръцкият министър на развитието Димитрис Сюфас.
В продължение на години трите страни спориха по въпроси като този кой ще построи тръбопровода, за собствеността на терминалите и транзитните такси. Споразумението беше постигнато, когато Русия помогна, като обяви, че три от държавноконтролираните й фирми ще си поделят контролния пакет.
Петролните производители „Роснефт“, „Газпром Нефт“ и монополистът върху петролопроводите за суров петрол „Транснефт“ сега ще си поделят 51 процента от петролопровода, осигурявайки водещата роля на Русия. Гърция и България ще си поделят останалите 49 процента.
Делът на София ще се управлява от държавните фирми „Булгаргаз“ и „Трансекспортстрой“, но тя /София/ може да продаде една част или целия си дял на петролни гиганти като „КазМунайГаз“ /държавната петролна и газова компания на Казахстан, (б. р.) или „Шеврон“. Около 155 километра от петролопровода ще преминават през България.
Гръцките фирми „Хеленик Петролеум“, концернът на Лацис и гръцкият клон на „Газпром“ – „Петролеум Газ“, също ще участват.
Петролопроводът Бургас-Александруполис ще бъде конкурентен на новия петролопровод Баку-Джейхан на стойност четири милиарда долара от Азербайджан до Средиземно море, който заобикаля територията на Русия и ще транспортира 300- 400 хиляди барела дневно от азерския суров петрол до международните пазари до края на годината, повишавайки капацитета си до един милион барела дневно през 2008 година.
Петролопроводът първоначално ще пренася 10 милиона тона суров петрол, редуцирайки рисковете за околната среда от петролни разливи. Той е проектиран да достигне капацитет от 35 милиона тона около три години след очакваното му въвеждане в експлоатация през 2009 година.
Гърция се надява, че проектът ще я превърне в регионален разпределителен център, особено след като
турско-гръцко-италианският петролопровод, пренасящ природен газ от Каспийско море и Близкия Изток до гладната за енергия Европа, започне да функционира към началото на следващата година.
Споразумението за изграждане на петролопровода може също да има положителен ефект и върху друг проект – водения от „Шеврон“ Консорциум за каспийския петролопровод, който транспортира петрол от Каспийско море до Черно море.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.