Един свещеник се изправя сам срещу Ндрангета

В „Не можем да мълчим” Джанкарло Брегантини разкрива тайните на най-затворената престъпна организация в света

Джанкарло Брегантини. Снимка: илсилено

Джанкарло Брегантини се е борил с мафията през целия си живот. „Не можем да мълчим” (ИК „Ера“) показва същността на най-потайната и затворена престъпна организация в Италия – калабрийската Ндрангета. За нея почти липсва информация, няма филми, нито ярки литературни творби.

Джанкарло Мария Брегантини е роден в Дено, област Тренто, през 1948 г. Учи в семинарията, след завършването си работи във фабрика, по-късно записва теология във Верона и защитава докторска дисертация по история на църквата. От 1978 г. служи като свещеник в Кротоне, Южна Италия, а след това е капелан в Бари.

През 1994 г. е определен за епископ на Локри Чераче, но за всички в Калабрия си остава „отче Джанкарло“. През тези години придобива огромен граждански авторитет, вмъквайки в проповедите си разсъждения за формите на твърда и ефикасна съпротива срещу мафията.

Брегантини пръв описва безчинствата на членовете й, безпощадните войни между фамилиите, драматичните истории на жертвите от позицията на пряк свидетел. Не се колебае да разкрие игрите с голямата власт, корупцията и изнудването, видени през неговите очи. Той не просто разкрива жестокото лице на мафията, а разнищва една конспирация на мълчанието, лъжата и страха.

Брегантини описва ежедневието на жителите на Калабрия, прекарали целия си живот в среда, контролирана от Ндрангетата. Те не познават друг ред освен този на мафията.

Той оголва грозното лице на самите мафиоти. Показва начина им на живот, грубите демонстрации на власт и влияние, необходимостта да парадират с положението си. Дори отношенията в семействата на членовете на Ндрангетата са подчинени на правилата на мафията. И никой не може да остане невинен. Но според Брегантини, за да бъде победена организираната престъпност, не е достатъчно да се посочат злините.

Ние – всички заедно и всеки поотделно – трябва да продължим нататък, да разкажем и да оценим доброто, което вече съществува, да посеем положителното и красивото. Иначе рискуваме да бъдем смазани от ужаса, притиснати от логиката на злото – според тази логика мафията господства винаги и навсякъде, без надежда за обрат, без възможност за победа.

Брегантини дава личен пример. В деня, в който поема длъжността си на епископ в епархията на Локри Чераче, той е посрещнат с бомба под амвона. Когато силите на реда го съветват да приеме охрана, отговаря с твърдо „не“.
Той не отказва да посети дом на мафията и да успокои майката, оплакваща убития си син, макар да знае, че тя ще поиска вендета.

След клането в Дуисбург заедно с група свещеници и миряни отива в Германия, за да подкрепи калабрийската общност там. В деня след убийството на политика Франческо Фортуньо заедно с множество младежи прави шествие под лозунга „ИЗБИЙТЕ НИ ВСИЧКИ“. Съвместно с други епископи от района се бори за увеличаване на работните места.

Но в книгата си Брегантини дава и надежда. Той споделя за малките победи на обикновените хора, които вярват в силата на словото. Брегантини доказва, че думите могат да бъдат оръжие, с което да се изправим срещу насилието. Той пише: „Трябва да вярваме, че когато доброто настъпва, мафията се оттегля, трябва да направим същност на живота си, негова основа, именно стойностите на доброто, на красотата, трябва да сеем слово, което е в състояние да изкорени злото.” И не спира да повтаря, че мафията изпитва ужас от красотата.

Епископ на хората и между хората, Джанкарло Брегантини се е превърнал в символ на борбата срещу Ндрангетата. „Не можем да мълчим” е призив към обществото да се изправи срещу нейните безчинства.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.