Бойко взриви интернет с думите, че удължил живота на българите

Кокошките квакат по-щастливо, откакто Боцката е на власт; Вържете го бееее – извадки от форумите

Бойко Борисов обяснява в студиото на бТВ през март 2012 г., че предишните похарчили парите на държавата и той я сварил на минус. Снимка: от екрана

„За трите години наше управление с една година средно се е вдигнала продължителността на живота в България“. Това са думи на премиера Бойко Борисов на последното заседание на кабинета в сряда, протоколирани и включени в стенограмата от заседанието.

Думите на премиера бяха посрещнати с взрив от коментари във форумите в интернет (виж по-долу извадки) и са класираха като един от най-ярките му бисери след 3 години управление.

Истината е, че средната продължителност на живота нараства плавно от 1989 година насам и точно в последните 3 години нарастването е леко забавено (виж графиката). Причините за увеличената с 2 години продължителност на живота за последните 20 години е тема на отделен разговор, но това не се дължи нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито една или друга политическа партия.

За да се изфука като Госдпод, че е удължил живота на българите, премиерът вероятно е подлъган от данни, поднесени му от здравната министърка – тежката артилерия на ГЕРБ. В отговор на неговото изказване на заседанието, че се е вдигнала с една година средната продължителност на живота, министърката Десислава Атанасова казва: „Да, точно така е и аз се радвам, че от сектор „Здравеопазване“ има с нещо, с което да се похвалим. Данните за ръста на продължителността на живота от 2009 г. са на Евростат, през 2006-2007-2008 г. са били съвсем различни тенденциите“, добавя тя.

Данните на Евростат се взимат от българската статистика и те, и тенденциите са съвсем различни от казаното от Десислава Атанасова (виж тук).

Данните от статистиката за продължителността на живота в България.

По статистиката се правят изследвания за тригодишен период. Ако трябва да се пресмята с колко се е увеличила за 3-годишното управление на ГЕРБ, става дума за увеличение с 2 месеца, а не с една година, каквато бълнува премиерът.
За 2008 – 2010 средната продължителност е била 73,6 години, а за 2009 – 2011 – 73,8 години. С толкова е нараснала и за периода 2007-2009 и 2008-2010 г.
И, о ужас, по време на управлението на омразната Тройна коалиция, средната продължителност на живота се е увеличила не с 2 като при ГЕРБ, а с 9 месеца – по-точно, между периодите 2004-2006 и 2007-2009, продължителността на човешкия живот в България е скочила от 72.6 на 73.4 години.

Темата за продължителността на живота в раздумката на министрите е засегната покрай „фалшивите” млечни продукти, които по думите на Борисов били рискови за здравето. Той казва на министърката: „Деси, трябва малко повече да го обясните, защото от тези добавки всичко се отделя директно като шлака на сърцето“.

Но ето и извадки от морето от коментари в интернет по повод изказването на премиера (цитатите са от форума на в. „Дневник”):

Ако изкарате още няколко мандата Дянков съвсем ще закъса с пенсиите. Всички българи ще са столетници.
dissident

Филията с мас просто не се усеща ,че го бъзикат дори неговите хора. Щеше да още по смешно, ако не е толкова трагично. Всъщност кораба се клатушка насам натам, а самоназначилият се капитан си мисли че го управлява.
омбре

Айде изпълнихме петилетката за две. Вече тръпна в очакване на петъчния ден за поредната порция мъдрости от вожда, явно му е силен ден.
craigy

Откакто управлява ГЕРБ държавата цъфти, хората, пеят и се веселят, живеят една година повече и до изборите сигурно ще станат две… ех, какъв живот.
Липсва само застреляното заптие на моста и юнаците да се целуват по улиците…
lady_sp

… те така е, при тая изкоренена престъпност на хората им остана само да живеят по-дълго …
Нефертити

Куку руку!
От как ГЕРБ управлява спря глобалното затопляне, увеличи се популацията на белите мечки и кокошките започнаха да снасят повече! Да живей!
gvt

Браво, Боцка! Добре, че си ти!
xymax

Наистина ли гласувахте ли за това Нещо? Ако има Господ, нека Той да ви прости. Аз не мога.
kuku032

НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ…… ВЪРЖЕТЕ ГО, ДОКАТО НЕ Е КЪСНО!!!!!!!!
kuty

Если человек идиот, то это надолго! (б. р. – от руски – Ако човек е идиот, това е задълго)
Zlodeyski

Вече не знам да се смея ли, да рева ли, да си тегля ножа ли. То бива да си глупав, ама ТОЛКОВА ГЛУПАВ, колкото това същество на снимката май е прецедент в българската съвременна история.
monarchist

Да хилядиш, Боце, както Слънце си, което огрява земите ни!
Така и българите ще станат безсмъртни!
morf

Кокошките квакат по-щастливо откакто Тиквата е на власт
stenli1

Някой знае ли какви хапчета пие ББ??? И аз искам да се събуждам с такъв кеф всяка сутрин…
delfino

Прав е Слънцето. Ей, на, мислех че ще гиберясам зимата, ама доживях до пролетта. Благодарение на него, да се свети името му!
нервна

Бай Тошо пасти да яде…
pesho_

От НСО да му сгънат една шапка от вестник, че слънчасва по тия магистрали
Kaspar

Бабчето утре става на 95. Благодарим ти, Бойко!
Хриси

Е как, как да го вземе някой на сериозно в България или извън нея. Скоро ще почнат явно да ни се подиграват за премиера.
f.s.m.

Достоен последовател на другаря Сталин…
„Жизнь стала лучше, жить стало веселее” (б. р. – цитат, руски – животът стана по-хубав, да се живее стана по-весело)
VitaminX

Направо сме цъфнали и вързали
– абсолютен рекордьор в ЕС по отрицателен естествен прираст -5,1%
– абсолютен рекордьор по смъртност в ЕС 14,7 промила
– на второ място по детска смъртност в ЕС (след Румъния), като шамарът идва от Чехия бивша соц страна, отличник по детска смъртност – 3 пъти по-ниска от нашата!
– на дъното на таблицата по средна продължителност на живота
– по коефициент на демографско заместване (пропорция между влизащите и излизащите в трудоспособна възраст, демек това, което прави нацията да произвежда блага), от 124 през 2001 г., сега сме на 68 т.е. за 100 излизащи в пенсия идват 68 млади да работят.
източник : НСИ
http://www.nsi.bg/EPDOCS/Population2011.pdf
stephan

При такъв премиер, Господ не ни трябва!!!
Но все пак ще се помоля: „Боже спаси и опази сите бугари!!!
Дедо Либен

Няма угодия. Нали?
Живот ви дава и пак мучите, а?
Росен

Трябва да бъдем коректни. Когато, както в много от коментарите, се използват слова от рода на „шут“, „недоразумение“, „идиот“, „тиква“ и други подобни ласкателства, нито за миг не трябва да забравяме, че ТОЙ е еманация от НИЕ, т.е. ТОЙ събира в една личност, безличността ни като народ. Толкова сме жалки, че чак не е за вярване… ние, българите официално одобряваме семплата простотия и простащина, в която дефакто се давим и агонизираме.
Мърмор

Живеем по-дълго, защото нямаме министър на здравеопазването – връзката е ясна!
mapto

Гладуването е лечебно, и това е доказано
SeoKungFu

ТОА ХЕПТЕН Е СПРЕЛА ДА ГО СЛУША ГЛАВАТА, закарайте го на доктор че си затри нацията, бе
4i4e

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.