„Бащицата“ Лукашенко прави десен завой

Росбалт

Александър Лукашенко: снимка: белпан

Александър Лукашенко май е схванал нещо твърде важно: ситите и ненаплашени хора рядко ценят онова, което имат, и не желаят да са равни помежду си. Под социални лозунги рушенето на социализма в Беларус влиза в нов етап.

Беларусите посрещнаха майските празници с недоволни лица. Топлият пролетен месец ги зарадва с рязко поскъпване на социалните стоки – хляба, млякото и водката. Цената на евтиния „твърд“ алкохол над 28 градуса скочи двойно. Днес шише половинка излиза в Беларус поне 2,5 долара, макар че само преди седмица струваше под един и половина. Това си е наистина кошмар и ужас.

Поскъпнаха млякото, сметаната, изварата, йогуртите и маслото – с около 10 на сто. С толкова нарасна и цената на хляба. Доскоро властите с все сила озаптяваха цените на хляба и млечните продукти, но бюджетът не е разтегателен, нали?

Старците роптаят, затова пък е доволен офисният пролетариат: по-рано бабичките разграбваха евтиното мляко доста преди края на работния ден, а ето че проблемът изчезва.

Скокът на млякото и месото не е единственият летен подарък за беларусите, свикнали да се хранят хем на тънки пари, хем добре. Според неофициални медийни съобщения предстои вдигане на цените до нивото на тези в Русия. Защото от януари страните съюзнички вече са в единно икономическо пространство – евтините беларуски продукти подбиват позициите на компаниите, произвеждащи скъпи руски колбаси, йогурти, сметана и консерви. Властите не опровергават тези слухове.

Политиката за сдържане на цените по време на кризата вкара предприятията в дълбока загуба. При официална обща инфлация от 108,7 на сто за 2011 г. цените на изварата и сметаната са нараснали само с 33,4 процента, на хляба – с 23 процента. Поради което отрицателната рентабилност на производството на млечни продукти е стигнала 50 на сто. Положението с хлебозаводите е същото – кажи-речи всички те отчитат загуби.

Затова на закрито заседание още през април Лукашенко разреши на министрите си да вдигат цените на социално значимите стоки с по 5 на сто всеки месец, та да не избухва паника, разказва източник на Росбалт от кабинета в Минск. Тази година правителството ще съкрати списъка на социалните продукти, преди да го премахне окончателно. През периода 2013-2015 г. Беларус ще живее по нов модел и цените на всички стоки и услуги ще се регулират от пазара.

В медицината пазарът е стигнал още по-далеч. На ръководствата в поликлиниките се спускат отгоре планове за предоставяне на услуги срещу заплащане. „Русификацията“ на честното допреди здравеопазване в Беларус вече е свършен факт: на пациентите все по-често се предписват скъпи платени процедури без особено основание. Така – под акомпанимента на редовните седмични доклади на Лукашенко за социални плащания и детски градини с месечни такси по 6 долара, страната незабележимо, но сигурно завива към капитализма.

Тези дни беларуското правителство подписа нов план за приватизация. Властите вече не правят списъци с държавни предприятия, които е разрешено да се продават на чужденци – купувай каквото ти хване окото. Беларус поставя само две условия: разумна цена и запазване на повечето работни места. И май вече никой не споменава за социални ангажименти, които да поемат новите собственици, например да поддържат ведомствени детски градини, училища, болници и санаториуми.

Друг ярък белег на напредващия капитализъм в Беларус е орязването на държавните разходи. Тази година почти не се отпускат средства за ремонт на пътищата. Почти е спряно и раздаването на преференциални жилищни кредити за млади семейства. Намаляват дотациите за заводите, работещи на загуба, където се трудят хиляди хора.

Ще отбележим, че Лукашенко явно не се справя с всички тези промени без много усилия. От декември 2010 г. (когато бе преизбран за последен път засега, б. р.) насам той видимо е поостарял и понатежал, а в очите му проличава някаква уморена погнуса.

Президентът разбира, че социалните блага, уникални за 21-и век, са основният му политически капитал и щом изчезнат, избирателите ще престанат да правят разлика между него и неговите опоненти. А премахването на всякаква „аванта“ е неизбежно – Беларус просто няма ресурси, за да се противопостави на синхронния неолиберален натиск от Русия и Запада.

Миналата година обаче най-болезнено сякаш го разочарова безразличието на хората. От една страна, каквото и да се говори, избирателите наистина го подкрепиха. Но от друга, съвсем не защото бяха обсебени от високи идеи. Анкетите сочат, че основната част от хората в днешна Беларус също тъй подценяват своите притежания, както и гражданите на Съветския съюз от 1991 г., изселили се в Дивия Запад, без да дойдат в съзнание.

След няколко години Беларус май ще се превърне в миниатюрен европейски Китай – върхушката ще се хвърли да купува спортни болиди, а телевизорът ще пее за социализма. Днес, само да се мерне в Минск някое ламборгини, наоколо се струпва тълпа от възторжени буратиновци – тук явно все още има кой да бъде ограбван.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.