Австрия иска реформа срещу корупцията

Франс прес

Австрия от три години е обхваната от редица скандали за злоупотреба със служебно положение на най-високо държавно ниво и мъчително започна реформа на антикорупционното законодателство, смятано за твърде толерантно.

„Имаме закон за финансиране на партиите, който не изисква никаква прозрачност, не позволява никакъв контрол и не предвижда никакви санкции“, обобщава бившият председател на Сметната палата Франц Фидлер, който сега е съветник към австрийския клон на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“.

„Трябва веднъж завинаги да има ясно правило за държавните субсидии за партиите, разходите на партиите да се публикуват и да се налагат по-строги санкции“, смята политологът Антон Пелинка.

Широкото коалиционно правителство на социалдемократи и консерватори в края на април обеща да приеме по-строги закони, включително за намаляване до 5000 евро на прага за деклариране на дарения за партии и санкциониране на облагодетелстването, дори ако няма доказано „възвръщане на инвестицията“.

Засега австрийският закон не предвижда особен контрол – партиите трябва да декларират само дарения над 7260 евро, а Сметната палата е безсилна, ако засече нередност.

Към частните дарения – от фирми, дори държавни, синдикати или професионални сдружения, които могат да запазят анонимност – се прибавя държавното финансиране, общо близо 200 милиона евро годишно. Спрямо броя на избирателите австрийските партии са сред най-облагодетелстваните в света.

Тази система е наследена от традицията на „широката коалиция“ в Австрия според Франц Фидлер – от Втората световна война, с изключение на двадесетина години, социалдемократите и консерваторите си делят властта, управляват с консенсус и правят така, че партийните им каси винаги да са добре напълнени.

Тази сговорчивост размива границата на законността и поражда верижни скандали, довели до създаването тази година на парламентарна анкетна комисия, която да хвърли светлина върху тези случаи.

Комисията разглежда по-специално две досиета. Едното е за държавния оператор Телеком Аустрия и някои политици, сред които бившият крайнодесен вицеканцлер Хуберт Горбах, за които се смята, че след 2000 г. са получавали комисиони за приемане на подходящи закони в областта на телекомуникациите. По време на изслушванията в анкетната комисия австрийците с изумление научиха, че проектозаконът за телекомуникациите е бил изготвен от самото ръководство на Телеком Аустрия.

Другото досие касае приватизацията на фирмата за недвижими имоти Бувог през 2004 г., в която е намесен бившият финансов министър Карл-Хайнц Грасер – той бе от крайната десница, а после премина към консерваторите – заради облагодетелстване, конфликт на интереси и лично обогатяване.

Пропуските на австрийското законодателство бяха изтъкнати в края на 2011 г. от Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа. Виена получи 21 препоръки, които трябва да приложи до юни 2013 г. Европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг също заяви през февруари, че в Австрия се налагат дълбоки реформи.

Партиите дълго протакаха. В средата на март председателят на управляващата консервативна Австрийска народна партия и вицеканцлер Михаел Шпинделегер говори единствено за „кодекс за добро поведение“ за членовете на партията му.

Медийният отзвук от резултатите на работата на парламентарната комисия обаче накрая принуди правителството да се заеме с проблема.

Тази инициатива е добре дошла в момент, когато общественото доверие в политическия елит е в рязък спад. Според допитване на Европейската комисия делът на австрийците, които смятат, че има корупция на национално ниво, премина от 66 процента през 2009 г. на 85 процента през 2011 г. – най-високото повишаване на този показател в ЕС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.