Възможен ли е арабски противоракетен щит?

Ройтерс

Недоверието между сунитските арабски държави от Залива провали разполагането на общ противоракетен щит, за който Вашингтон отдавна настоява като най-доброто средство за защита от евентуален удар от Иран.

Страните износителки на петрол похарчиха милиарди долари за американски противоракетни платформи, но не успяха да изградят единен щит и система за ранно предупреждение въпреки заявеното намерение.

Анализатори казват, че макар да принадлежат към един и същ политически и военен съюз, шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива ССЗ не са готови да споделят информация. Освен това те не могат да решат къде да е разположено централното командване и им е трудно да намерят начин да работят заедно при извънредни обстоятелства.

„Въпросът е не само за доверието между страните от Залива, но също и за доверието към американците“, каза Мустафа Аляни, анализатор по проблеми на сигурността в Близкия изток. „Централното командване ще бъде контролирано от силна държава (Саудитска Арабия) и от американците, а малките държави ще бъдат притиснати между тях“.

Американски служители казаха, че противоракетният щит е част от глобален план, който включва разполагане на системи в морето и на сушата в Европа, Близкия изток и Азия, които ще противодействат на заплахата от балистични ракети от държави като Иран и Северна Корея.

Иран е в конфликт с арабските си съседи от Залива и със Запада заради ядрената си програма. САЩ и техните съюзници казват, че Иран се стреми да се сдобие с ядрени оръжия под прикритието на програма с граждански цели – твърдение, което Иран отхвърля.

Ислямската държава заплаши да вземе на прицел американски интереси в Залива, в това число военни бази, и да блокира маршрути на петролни танкери в Ормузкия проток, ако бъде нападната.

ТРЪНЛИВ ВЪПРОС

Американски служители от години разговарят с членовете на ССЗ – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ за построяване на щита, но през последните месеци тези разговори са все по-интензивни.

Местоположението на Централното командване е трънлив въпрос, тъй като страните от Залива отдавна са в неразбирателство. ОАЕ се изтегли през 2009 г. от планирания валутен съюз на ССЗ, след като Саудитска Арабия бе одобрена за домакин на общата централна банка. В Саудитска Арабия е и централата на ССЗ.

„Трябва да бъде избрано място“, каза подполковник Дейвид Голдфейн, командващ ВВС на САЩ за югозападна Азия, на конференция по сигурността в Абу Даби.

ОАЕ и Саудитска Арабия вероятно ще предявят претенции командването да бъде разположено на тяхна територия. Влиятелната Саудитска Арабия е и домакин на Полуостровния щит – въоръжени сили на ССЗ, създадени през 1986 г., за да защитават страните от Залива от потенциални заплахи.

Силите бяха мобилизирани три пъти от създаването си – през войната в Залива от 1990-91 г., при водената от САЩ инвазия на Ирак през 2003 г. и през март 2011 г., когато Саудитска Арабия и ОАЕ изпратиха 1500 войници в Бахрейн заради антиправителствените шиитски протести.

Теодор Карасик, работещ в Дубай анализатор по въпросите на сигурността, каза, че ОАЕ ще бъдат предпочетени като място за командването, тъй като именно оттам са започнали усилията за интеграция.

Експерти смятат, че най-доброто краткосрочно решение е страните от Залива да се сдобият със съвместими системи, които могат да бъдат, по думите на служител, „включвани заедно“ при спешни случаи.

Американски служители твърдят обаче, че този подход е твърде рисков и смятат, че той не е алтернатива на централното командване, което позволява много по-бърз процес на вземане на решения. В този случай командващите ще седят в една стая и ще контролират цялата мрежа, вместо да координират шест отделни командвания.

Голдфейн каза, че въпреки индивидуалните отбранителни планове на всяка страна и двустранните споразумения за отбрана със САЩ, многостранният подход за сигурността продължава да е необходим.

ПРЕДПАЗЛИВОСТ В СПОДЕЛЯНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ

Анализатори казват, че страните от Залива са предпазливи в споделянето на информация не само помежду си, но и със САЩ, тъй като петролните износителки се опасяват, че пряко участие на САЩ в щита може да означава Вашингтон да свърже системите си с радарите на ССЗ, без да подава информация, събрана от собствените му съоръжения.

Генералният секретар на ССЗ Абдулатиф аз Заяни бе сред онези УЧАСТНИЦИ в конференцията в Абу Даби, които поставиха въпроса за зависимостта на блока от чужди съюзници, предимно от САЩ. „От какви отбранителните способности се нуждае ССЗ, за да стане по-независим от своите съюзници?“, попита той.

Аляни каза, че друга пречка пред регионалното сътрудничество е свързана с финанси и суверенитет. „Много страни или нямат парите, или не искат да се отстъпят националния контрол“, каза той. По-малките страни са обезпокоени, че държавите, които имат по-голям принос в системата, като Саудитска Арабия и ОАЕ, ще имат и по-голям контрол върху нея.

Въпреки сплотяването по време на кризата от 1990-91 г. заради инвазията на Ирак в Кувейт, страните от Залива, членуващи в доминирания от Саудитска Арабия ССЗ, ревниво пазят суверенитета си. Дългогодишните гранични спорове забавиха координацията в сферата на сигурността.

„Като цяло ССЗ не е сплотена организация. Те не можаха да се договорят за обща валута и рядко са постигали истински консенсус“, каза американският посланик в Рияд от 2001-03 г. Робърт Джордан. „Саудитците са възприемани от другите като важната клечка в региона и са смятани за изключително влиятелни“.

Всеки отбранителен щит в Залива ще трябва да бъде контролиран от американците и това разколебава някои страни, особено Саудитска Арабия, дали да участва, каза базиран в Залива дипломат.

„Американците искат системата по свои причини и поради свои оценки за отбраната, но въпреки това желанието им е Заливът да плати за нея и да я разположи на своя територия“, каза той.

Подготовката за изграждането на противоракетен щит в Залива започна още при управлението на бившия американски президент Джордж Буш и се засили при президента Барак Обама, чието правителство въведе по-строги санкции срещу Иран.

Обща система за ранно предупреждение може да бъде интегрирана с кораби на американските ВМС и миноносци с балистични ракети Aegis в крайбрежни води. Страните от Залива поотделно се сдобиха със съвременни отбранителни системи, в това число последната версия на зенитно-ракетната система за отбрана Пейтриът. ОАЕ похарчи милиарди през изминалите години, за да защити градовете и петролните си инсталации от ракетни атаки.

Последната сделка бе подписана през декември с Локхийд Мартин за системата THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) на стойност 3,6 милиарда долара – единствената система за поразяване на балистични ракети с малък и среден обсег както във, така и извън земната атмосфера. Служител от компанията каза, че очаква и други страни от Залива да купят системата в резултат на напрежението с Иран.

Освен Локхийд Мартин най-големите американски компании, изпълняващи поръчки за противоракетна отбрана, включват Боинг, Рейтиън и Нортроп Груман. Дори и без система за централно командване, в по-голямата част от Залива може до няколко години да бъдат разположени нови системи за противоракетна отбрана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.