В опозиция ли мина Траян Бъсеску?

в. Адевърул

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Само преди няколко седмици президентът Траян Бъсеску изпрати на лидерите на опозицията писмо, в което предложи да приемат изменение на конституцията, като в замяна на това изрази готовност да подаде оставка преди изтичане на мандата си, така че изборът на нов президент да се състои през ноември, едновременно с парламентарните избори.

Лидерът на социалдемократите Виктор Понта тогава театрално скъса публично писмото, а лидерът на либералите Крин Антонеску заяви, че Траян Бъсеску може да си подаде оставката по всяко време, и без това няма друг избор. Преди няколко седмици, значи, беше изключен всеки мост на комуникация между президента и Виктор Понта. При обявяването на правителството в качеството си на номиниран за премиер г-н Понта каза нещо нормално и правилно: че иска да има с президентския дворец Котрочени институционална връзка.

Но ще бъде ли възможно това? Отстрани цял куп хора (коментатори, обикновени граждани, участници във форуми или членове на Социал-либералния съюз) потриват доволно ръце и обявяват, че „ерата на Бъсеску приключи“. От доста време СЛС пее рефрена за отстраняването на президента по всякакви поводи, по всички телевизии и на всички срещи. Мечтата как ще свалят Бъсеску всъщност беше основният спойващ елемент на опозиционните партии: знае се, че хората действат единно, когато имат „общ враг“.

Сега, когато са на власт и ще трябва да управляват, а не да изказват мнението си по телевизията, е съвсем различно. Темата за отстраняването на президента може да отпадне от само себе си, защото партиите от СЛС ще имат други грижи. И дори няма да е в интерес на правителството Румъния да остане внезапно без президент.

Няма да има никаква полза, ако да кажем, Траян Бъсеску бъде отстранен и временно президентският пост бъде поет от председателя на Сената Василе Блага. Така че намерението на Виктор Понта да има коректна институционална връзка с държавния глава звучи като обещание. Всичко зависи от това да успее да овладее кохортата от активисти и симпатизанти на СЛС, която толкова време хранеше с илюзията, че „ще отърве страната от Бъсеску“.

От своя страна Траян Бъсеску ще трябва да приеме коректната игра на институционалната връзка, която му предложи номинираният за премиер. Не е сигурно, че ще бъде в състояние да го направи. Толкова пъти е доказвал, че не е способен да се въздържа от коментари, хапливи думи, присмех и нападения по адрес на политическите противници. Ще може ли да се въздържи сега? Или е минал в опозиция?

Не би било нищо ново: по време на управлението на Калин Попеску Таричану беше изразходена по безполезен и досаден начин много енергия заради постоянните президентски контри на всичко, което правеше правителството. С една разнищена Демократично-либерална партия и – засега – губеща, виждайки на власт „322-мата“ (парламентаристи, които подкрепиха искането за отстраняването му през 2007 г.), с които воюва преди няколко години по темата за отстраняването, президентът е в една напълно неудобна позиция. Би трябвало да остави в забрава всички конфликти и враждебности на миналото и да се държи стриктно институционално. Няма да му бъде лесно.

Така, както и лидерите на СЛС, въпреки добрите намерения, обявени от Виктор Понта, няма да успеят да минат бързо от големите думи, изричани в ток-шоутата, към конкретните действия, които предполага актът на управление. Времето е кратко, основните точки от управленската програма вече са фиксирани в споразумението с Международния валутен фонд, от връзките с Европейската комисия, от проблемите, останали нерешени от предишните правителства. Значи е относително ясно какво има да прави. Освен това, ако успее да функционира „институционално“ в отношенията с президента, това вече би било добра новина. Но не вярвам, че трябва да си правим илюзии. Отровата в румънската политическа среда няма да пресъхне толкова лесно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.