Диамантът, приятел на вдовицата

ДПА

Хонконгският бизнесмен Кенеди Там винаги е искал да пътува по света. Когато през 2010 г. умира внезапно от сърдечен удар, съпругата му Фреда решава, че смъртта няма да му попречи да прави това.

Оттогава тя води със себе си Кенеди на пътешествия до Ню Йорк, Канада, Шанхай и Турция. „Винаги сме заедно. Дори и на работното място той винаги е близо до мен“, каза 48-годишната Фреда. Докато говори, тя поглежда с любов надолу към огърлицата на шията й. „Това е Кенеди“, казва тя. „Той е моят диамант“.

Тя не говори в преносен смисъл. След като умира на 52-годишна възраст, Кенеди е кремиран и прахта му била превърната в синтетичен диамант.

Това е вариант, който много хора в Хонконг в бъдеще може и да се наложи да обмислят с оглед на все по-бързо застаряващото 7,1-милионно население и средна годишна смъртност от 50 000 души, на фона на недостиг на места за погребване на мъртвите.

Гробищните площи са недостатъчни в града – едно от най-гъсто населените места в света – и често пъти са прекалено скъпи, като цените за постоянно гробищно място започват от 36000 долара, или пък 770 долара за място за кратък период от шест години, след изтичането на който тялото се ексхумира и тленните останки се кремират.

Другата възможност е прахта след кремацията да се съхранява в урна в колумбарий – място за съхранение на урни с прахта на покойниците. Този вариант е по-евтин и излиза около 330 долара в държавен колумбарий. Но цените нарастват до между 6200 и 42500 долара за частен колумбарий.

Но с оглед на това, че 90 процента от хората избират кремации, дори и тази възможност не може да отговори на търсенето и в списъците на чакащите за място в колумбарии сега има 12000 покойници. Правителството казва, че през лятото ще е готов нов колумбарий, който ще осигури около 43000 ниши – приблизително равно на броя на кремациите за една година.

То също така се е спряло и на 24 нови потенциални места за колумбарии. Но много от тях вече се сблъскват със съпротивата на хората от местните общности заради схващането, че присъствието на мъртъвци намалява цените на имотите заради лошо фън шуй.

Наскоро правителството започна да рекламира други възможности като възпоменателни градини за разпръсване на прахта и интернет погребална служба в случай, че няма истински гроб. През 2007 г. то отмени 22-годишната забрана за разпръсване на прахта в морето и започна да предлага безплатни пътувания с лодки за тази цел. Оттогава погребенията в морето се увеличиха четворно, от 160 през 2007 г. на 660 през 2011г.

Но тези числа са като капка в морето, имайки предвид смъртността, казва професор Лили Конг от Катедрата по география в Сингапурския университет. „Пространството е оскъдно и нарастващите нива на смъртност представляват предизвикателство за градските власти, които трябва да намират места за покойниците едновременно с осигуряването на жилища за живите“, каза Конг.

Според Конг, която е проучила проблема, най-голямата пречка за алтернативи като морските погребенията са културните практики и вярванията. „Представата за завръщането в земята след смъртта е дълбоко вкоренена в китайската система от поверия“, каза тя. „Ако няма истинско погребение, китайското традиционно поверие е, че душата няма да намери покой, и ще се появи един „гладен призрак“ вместо почитан прародител“.

Преминаването от погребения към кремации е било „значителна културна промяна“, но следващата стъпка, да се разпръсва прахта в морето, е създала още по-големи културни пречки, като много хора вярват, че то показва „неуважение и липса на загриженост към прародителите“, каза Конг.

Директор на гробищен парк, пожелал да запази анонимност поради деликатността на въпроса, каза, че морските погребения не са популярни, защото хората не харесват идеята родител или съпруг да се носи по морето. „Те предпочитат да имат място, което да посещават, нещо реално, и да държат любимите си хора близо до себе си“, каза той.

Погребенията в космоса , при които прахта се изстрелва в космоса, също са се оказали непопулярни в Хонконг поради същите причини, каза той, допълвайки, че знаел само за един такъв случай за последните 10 години.

Прахта на Кенеди Там е била превърната в диамант от швейцарската компания „Алгорданца“, която взима между 3200 и 37 000 американски долара, за да извлече въглерода от прахта и да извърши трансформацията в лаборатория. Там е щастлива от резултата, но признава, че го е запазила в тайна от роднините. Тя също така е запазила и част от прахта на съпруга й и е подала молба за традиционна ниша в урнова стена.

„Когато ми дойде времето, смятам моите останки да бъдат превърнати в диамант, който ще бъде поставен до останалата прах на моя съпруг. Неговият диамант ще накарам да бъде сложен при прахта ми и после ще отидем в нишата“, каза тя. „Така винаги ще сме заедно“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.