Случаят Боевски и българският инфантилизъм

Шампионът по щанги Гълъбин Боевски отнесе 9 години затвор съвсем справедливо. А тук го изкарваха едва ли не жертва на заговор като сестрите в Либия.

Български съд сигурно щеше да мота делото му 5 години, от 9 дола щеше да потече вода, че това не било така, онова не било и т. н., докато го оправдаят или се размине с условна присъда.

В цял свят за прекарване на кокаин през границата съдят жестоко и вкарват в затвора без компромиси.

Защо тук си въобразяваха дълго време и пускаха версии из медиите, че едва ли не става дума за недоразумение? Ясно е защо – нагласите са според българското правосъдие.

Целият шум по случая у нас издава инфантилност на нацията. Гълъбин бил добро момче, станало грешка. Шампионът сгрешил, като другия шампион – Максим Стависки. Даже сякаш е по-леко престъпление – онзи уби човек, а този никого не е убил. Кво толкова. Наше момче, да го подкрепим.

За какво да го подкрепим? Да си носи кокаин в куфарите?

Да, ама по света има правосъдие. И, оказа се, че нашенци, свикнали някак по нашенски, мъкнат от Бразилия кокаин начесто, затова тамошните власти поставили всички българи под специално наблюдение на границата. Признание за българските нрави.

А каква е версията за невинност на Боевски, която пробутва самият той и неговите защитници? Инфантилна, разбира се. Скъсал му се куфарът, отишъл в някакъв търговски център да си купи нов, завел го някакъв фотограф. И кой знае защо си купил не един, а три куфара (чанти). Платил ги, пък му ги докарали на рецепцията – оттам ги взел, подчертава Боевски пред съда.

Негов колега от щангите твърди, че Боевски бил натопен нарочно от българи зложелатели. Инфантилна версия. Значи – някакви негови зложелатели намират излишни 7,2 кг кокаин, проследяват го как избира куфари, като ги плаща, успяват да се споразумеят с търговеца или хотелската управа да му напъхат в тях кокаина. Такава интрига може да съществува само в български екшън.

Кой ще повярва, че е възможно?

Истината е, че този кокаин на дребно у нас струва към 700 000 евро. Дори на едро да го пласира, пак ще е поне за 250 000 евро. Никой не подготвя капани-компромати с толкова пари, с такова количество кокаин. Никой не прави такива грешки да попаднат куфари с кокаин, купени някъде, пък доставени в хотел, при друг човек, пък той да не разбере и т. н.

Инфантилно, разбира се.

А в патриотичните публикации се мяркаха неща като „въпреки дипломатическите усилия” бил осъден. Пази Боже, ако наистина е имало дипломатически усилия да оневинят престъпник, който носи наркотици, докато придружава детето си.

Но нищо чудно – става дума за екземпляр от съсловието на спортистите, които са приоритетът, субектът и обектът на властта на ГЕРБ. Та самият Боевски беше общински съветник от ГЕРБ и съвсем не скъса с партията си дори след подадената оставка. Толкова загриженост за съдбата му при явно престъпление не беше израз само на български нрави.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.