Ах, върнете се, млади българи!

Румен Белчев

Още преди да се построи вторият терминал на летището в София тая песен жално призоваваше забегналите млади българи да се върнат, че за тях била плачела жално майка България.

Един терминал се оказа недостатъчен, направихме си и втори – и старата песен се изви на нов глас. Четем „ТЕЛЕГРАФ“ и не вярваме ни на очите, ни на ушите си – „Шефове молят студентите да не заминават за чужбина“!

Стига, бе! В страната с най-висока безработица сред младежите! И какво става по-нататък? „От всички страни на летището излязоха млади хора с куфари и раници и започнаха да танцуват, да пеят и да пляскат. Багажите бяха хвърлени на земята в знак, че те остават тук и няма да напускат България.“

Стига, бе! А по-нататък? „Шефове на големи фирми също участваха в събитието, с което искаха да кажат на младите и умни хора, че имат нужда от тях, ще им дадат работа и е важно да останат у нас“.

А стига, бе! Какво е това чудо, станало насред терминала голяма?

За съжаление вече сме във век, в който чудесата не стават по летищата. Младежи наистина е имало, наистина са си хвърляли куфарите, наистина са пели и танцували… Става дума за акция, организирана от студенти в НБУ.

Наивно? Може би. По-скоро – тъжно.

Още по-тъжно става, ако човек реши да провери дали текстът под снимката на ентусиастите е верен. „Във флашмоба се включиха близо 50 човека“ – твърди газетата. Направихме си труда да преброим студентите на снимката. Излязоха наистина почти 50 – точно 18… А шефовете на големите фирми изобщо ги няма. Може би – от скромност…

Но да продължим с по-оптимистични новини – „Гаргите наистина се ядат, вижте в интернет“ – уверява ни в „ПРЕСА“ злополучният еврокомисар Карстен Расмусен. „В Шумен казах, че тези гарги могат да се ядат, а после проверих и в интернет и се оказа, че наистина се консумират!“ Милото то – първо дава указания, после проверява дали не са пълна глупост…

„ВСЕКИ ДЕН“ пък се извисява до върховете на разследващата журналистика. „Масларова пусна корем“ – гордо съобщава разкритията си газетата. Но ако си мислите, че стремежът за пълна и точна информираност на Негово Величество Читателя стига само дотук – дълбоко се лъжете!

Храбрите всекидневни репортери превъзмогват всякакви трудности, за да разкрият и причината за въпросния корем – „Масларовица яде прекалено много, а рядко се задържа в тоалетната повече от пет минути“. Бих дал пет кинта, за да мога да погледам поне пет минути нещастния парламентарен репортер, боднат от издателя си пред тоалетната с хронометър в ръка – да засича престоя на депутатите…

Археологическото лято също започна с гръм и трясък – „Порно отпреди Камасутра лъсна в Созопол“ – радва се „ТРУД“.

Само така – миналата година се откри гърненце, доказващо, че ракията е българско изобретение, тази – друго – доказващо, че по нашите земи древните са били доста по-напред с материала от Индия и самодоволната днес Европа.

Това, че находките са от елинската епоха, не притеснява пък „24 ЧАСА“ да мушне информацията за „фрагментите с фелацио и сношение отзад между мъже и жени“ под рубриката „Патриотични четива“.

Ех, да ви имах патриотизма…

Да знаете в колко отваря Терминал 2?

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.