Уиски Black Ram със златен медал от International Whisky Competition

Членове на журито се снимат с 4 от наградените със златен медал уискита. Между тях е и „Блек рам“. Снимка: International Whisky Competition

Уиски „Black Ram” взе златен медал на тазгодишната надпревара в Чикаго между над 40 марки уиски в конкурса International Whisky Competition 2012.
Членовете на дегустационната комисия се събраха в известната дестилерия Few Spirits в Чикаго в средата на месец април, за да оценят уискита от Европа и САЩ, произведени извън Шотландия, но с шотландски дестилати. С това организаторите на състезанието целят да отсеят вносните уискита, а медалите от конкурса им да са гарант за изпитан произход и качества. Конкурсът се организира за поредна година от сдружение, съставено от водещи уиски дегустатори, работили за най-големите производители на уиски и уиски дестилати в света. Тази година членове на журито бяха известните в бранша експерти Крис Моралес, Пол Хлетко, Стийв Стасиулис и Хауърд Скарф (на снимката).
Условие за участие в международния конкурс е уискитата да са на наложени производители извън Шотландия, но със сертификат за шотландски произход на дестилата. Така сред носителите на Златен медал се нареди и познатото у нас уиски „Black Ram”. В него дегустаторите откриха типичен шотландски вкус, обогатен с аромати на какао и кафе.
Експертите са оценявали уискита от САЩ и Европа в 4 основни и 15 подкатегории. Всяко едно уиски е тествано по традиционните дегустационни условия и правила. Основни критерии са аромат, вкус, плътност и общ завършек.
Златните медалисти в състезанието са 8, като всички те са отличени от дегустаторите и с допълнителни титли като „Уиски на годината”, „Най-добро скоч уиски”, „Най-класно уиски”, „Уиски с най-добро представяне” и др.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.