Гоце, Боце, Герголан

„На Първанов краката са къси“ – колаж Владимир Дойчинов – Ладо.

Една дребна подробност показва, че още живеем в тодорживкови времена. Делото за Пловдивския панаир, което държавата води срещу сегашния му собственик Георги Гергов, е отложено за края на май, няколко дни след конгреса на БСП. Както е известно, държавата осъди Гергов за собствеността на панаира, придобил го е в несъответствие със закона. Но той обжалва, и заседанието на съда от октомври миналата година кой знае защо е отложено за …след конгреса на БСП.

Тоест – някаква задкулисна власт управлява независимия съд и решава, че това дело е добре да се гледа, след като стане ясно кой ще е начело на втората по влияние партия в България (но и главен конкурент на първата – ГЕРБ). Ако стане лидер Първанов, чийто човек е Гергов, съдът ще го има предвид. Ако (о)стане лидер Станишев, съдът пак ще го има предвид.
България наистина се управлява от олигархия. Съдът се съобразява с партия, която не е на власт в момента, и иска да решава едно дело според политическата конюнктура.
А тя показва настъпление на олигархията. Въпросният милионер Георги Гергов беше избран тия дни за лидер на пловдивската организация на БСП. Редовите пловдивски социалисти, бедни, честни и неизкушени от благините на властта, са си избрали чистосърдечно за лидер човек, известен в Пловдив с прякорите Герголан (по героя от детските приказки Торбалан) и Свинаря (поради това, че изкарал първия си милион от свиневъдство). И така също известен като човек, който е подкрепял сините преди години, когато бяха на власт.
Нещо не е за вярване, че тази партия БСП се управлява демократично. Герголан-Свинаря е човек на Първанов, стълбът на олигархията. Изборът на Герголан е симптом за настъплението на Гоце.

Колаж за Георги Гергов от страницата във Фейсбук „Гергов да върне Пловдивския панаир и Стария град“.

Гоце наистина настъпва. Вчера, на премиера на някаква своя книга, той заяви, че води като кандидат за лидер на БСП 55 на 45 срещу Станишев, а срещу него се води пиар кампания за „окалване и обругаване”. „Моят екип твърди, че повече от 1 млн. са хвърлени в тази кампания“, казва Първанов. Горкият. Много скъпо се е оценил. Толкова хора има в журналистиката, които ще го „окалят” съвсем безплатно, просто защото години наред мачкаше журналисти и медии. И сега Гоце гледа с огромно учудване, че медиите не му цепят басма, както когато беше президент. Два мандата, цели 10 години, Първанов беше пазен от медиите. Неговият приятел Тошо Тошев, главен редактор на вестник „Труд” (вече бивш), не даваше там дума да прехвръкне против Първанов. Неговата приятелка Венелина Гочева, главна редакторка на „24 часа” (вече бивша) не даваше дума да се каже против Първанов. Телевизии и вестници обслужваха олигархичната власт. Сега обаче ги няма Тошев и Гочева, а Първанов е бивш. И сега дълго прикривани и потискани неудобни факти излизат в медиите. (Например в e-vestnik преди години пускахме интервюта и статии за уволнения гард от Националната служба за охрана Николай Марков, влязъл в сблъсък с Първанов и цялата гоцева камарила в службите. Тогава не му даваха думата в никой вестник или телевизия. Сега няколко телевизии го каниха в предавания, цитират го и т. н. След дъжд качулка).

Бившият президент обаче има известни шансове да измести Станишев от лидерския пост в БСП. При такъв сценарий европейската й ориентация ще се промени. Добър-лош Станишев е лидер на европейските социалисти, изразява обновлението и европеизирането на тази партия. Първанов е човек от миналото и на задкулисните ходове. Благодарение на които можеш да избереш милионер за лидер в социалистическа, бивша комунистическа партия.
Противниците на БСП може би ще се радват – нека се скапе тая партия. Не е толкова радостно. Това е втората сила в страната. Нищо чудно да стане първата, след като ГЕРБ се провали поради иманентната си некомпетентност. Какво ще се случи тогава? Проруската ориентация е гарантирана, олигархическият модел – също.

И въпреки публичните ритници, които си разменяха от време на време Борисов и Първанов, между тях тлее една братска обич. Гоце и Боце се обичат от едно време. В последната си мемоарна книга „Лъжата: Бойко, Георги и разни негодници”, Тошо Тошев, журналистът, който обича да се отърква о властта, описва умилителна сцена на разговор между президент и кмет (какъвто е бил Борисов по онова време). Разговор между Гоце и Боце. Пред Тошев Боце казва на Гоце – „Винаги съм те обичал”, а Гоце му отвръща „И аз винаги съм те харесвал”. Няма подробности дали са се разцелували и прегърнали. Но отношенията между двамата в последните години са задкулисни в стил Гоце. На повърхността се карат и си разменят нападки, но тайно се обичат и харесват.

Сценарият е прост – ако Първанов овладее БСП, очертава се една нова коалиция в следващия парламент. Досега Станишев неколкократно декларира, че няма да преговаря с ГЕРБ за съвместно управление под никаква форма. Първанов не е декларирал подобно нещо.
В следващия парламент, дори да не загуби изборите, ГЕРБ ще се представи доста по-слабо, каквито и предизборни и изборни хватки да прилага сегашната власт. Резултатът ще е ГЕРБ №1, БСП №2. Или обратно. Нищо оригинално.
И тогава без никакъв свян Гоце и Боце ще се прегърнат публично. Борисов в характерния си стил ще каже пред телевизиите – „Ами, това е казал народът, това са изборните резултати, положението е тежко, трябва стабилност, ще правим коалиция заради бъдещето на България. Я вижте преди няколко години как в Германия направиха коалиция леви и десни”. Нещо такова ще обясни без да му трепне окото. След като ГЕРБ започна управлението си с подкрепата на СДС-ДСБ, нищо чудно да го продължи с помощта на Гоце.
Гоце и Боце на власт. Бетон.
Ако някой недоволства, че сегашното управление е некомпетентно, има корупция, задкулисни олигархически центрове на властта, нека си представи какво ще стане при една евентуална коалиция Гоце и Боце.

–––––
Б. а. – Моля онзи или онези, които според Първанов са дали над един милион за неговото „окалване и обругаване”, да приведат нещо и на e-vestnik тук :)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.