Японските АЕЦ спряха сред съмнения за корупция

ДПА

Взривът в ядрената централа „Фукушима 1“. Снимка: от тв екрана

Нито един от 50-те ядрени реактора в Япония не функционира, след като и последният действащ бе изключен в събота. Предвид липсата на съобщения за прекъсване на електричеството някои се чудят защо е била необходима толкова много атомна енергия в страна, предразположена към земетресения.

В събота Hokkaido Electric Power Co. спря реактор 3 в АЕЦ „Томари“ на северния японски остров (Хокайдо) за редовен технически преглед.

Всичките 50 реактора са изключени, но страната все още има енергия да затопля седалките на тоалетните, да осветява ярките неонови табели и да захранва автоматите за продажба на дребни стоки, които се срещат навсякъде, въпреки нееднократните предупреждения от правителството за евентуална енергийна криза.

Енергийните компании не могат да пуснат отново спрените си реактори заради обществените страхове, свързани с ядрената енергетика, след миналогодишното бедствие в АЕЦ „Фукушима-1“. Сега те разчитат на производство на термална енергия.

Централата, управлявана на Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), аварира след като земетресение с магнитуд 9 и последвало цунами удариха мястото, повреждайки охлаждащите системи на съоръжението през март 2011 година.

Заради ядрената катастрофа от централата изтече радиоактивен материал, което доведе до мащабно радиоактивно замърсяване. Случилото се също така извади на показ отдавнашен проблем в страната – крайно удобните отношения (в негативен смисъл – бел. пр.) между държавни чиновници и частни предприятия.

Производството на ядрена енергия е силно печелившо за енергийния компании, които са местни монополисти и съответно имат влияние, а критиците твърдят, че държавни служителите също извличат облага от сектора.

Независимият журналист и автор Кацухиса Мияке заяви например, че двете местни организации на губернаторката на префектура Хокайдо (краен север) Харуми Такахаши – политическа група и орган за управление на фондове – се подкрепят от директорите в Hokkaido Electric.

Икономическата федерация в Хокайдо – водеща местна бизнес организация, която силно подкрепяше Такахаши, губернатор за трети мандат, в губернаторските кампании – се оглавява от Тацуо Кондо, председател на управителния съвет на Hokkaido Electric.

Норико Машита, единственият член на Комунистическата партия от 140 депутати в префектурното събрание на Хокайдо, от дълго време повдига въпроса за изгодните отношения между дружеството и Такахаши, който работеше за министерството на международната търговия и промишлеността, в момента министерство на икономиката, търговията и промишлеността, което насърчаваше производството на ядрена енергия.

Машита също така твърди, че агенцията за ядрена и промишлена безопасност към министерството е подценила възможното въздействие на активното разместване на земните пластове в близост до АЕЦ „Томари“, управлявана от Hokkaido Electric.

Машита заяви, че неведнъж е насочвала вниманието към удобните отношения, предоставяйки информация на месните центрове на медиите. Те обаче са отразявали случая в много малка степен.

Медиите също имат заговорнически отношения с енергийната компания, както често стоят нещата с японските вестници и медийни групи. Мецушиге Хаяши, председател на директорския борд на местния вестник „Токачи майничи“, е и заместник-председател на Икономическата федерация в Хокайдо, Масатоши Мурата, президент на най-големия на острова всекидневник „Хокайдо шимбун“, е член на изпълнителния съвет на организацията.

През декември, месеци след като Мияке написа за връзките на Такахаши в онлайн изданието МайНюз Джапан, губернаторката най-накрая заяви, че вече ще отказва парични дарения от шефовете на Hokkaido Electric.

Машита посочи също, че пенсиониращи се високопоставени служители от местната власт получават добре платени постове в някои от филиалите на енергийното дружество.

Тази практика не е единствена за Hokkaido Electric. Скоро след ядреното бедствие във Фукушима правителството разкри, че за TEPCO работят 32 пенсионирани служители от Токийската градска полиция.

Твърди се, че Йоичи Мукае, бивш служител в министерството на промишлеността и управляващ директор на Kansai Electric Power Co. от юни 2009 година, е оказал натиск върху префектурата Фукушима да приеме проект за захранване на недействащия в момента реактор 3 на АЕЦ „Фукушима“ със смесено оксидно уран-плутониево гориво, посочи Мияке.

Въпреки нарастващата обществена съпротива министерството на промишлеността има силно желание да пусне отново в действие два спрени реактора в АЕЦ „Ой“, управлявана от Kansai Electric.

Мияке отбелязва, че това вероятно е върхът на айсберга в корупционната енергийна схема в Япония. Зад заговорническите отношения между бюрократите и енергийните компании „обществеността за малко не стана опитно зайче при радиоактивно замърсяване“, коментира Мияке.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.