Yahoo смени шефа си, за да не стане онлайн аутсайдер

Началната страница на Yahoo. Снимка: Ройтерс

Няма две мнения по въпроса – Yahoo е Интернет гигант. Компанията има годишен оборот от 3,2 милиарда долара, 12 хиляди служители и повече от 500 милиона уникални посещения на ден. Никак не звучи зле, като се има предвид, че всичко започна от скромен уебсайт, създаден от все още недипломирани студенти от университета Станфорд. В сравнение с лидера на онлайн пазара Google обаче, Yahoo си е тотален аутсайдер. Продажбите на Google са двойно по-големи, а печалбите й – 4 пъти повече. И точно това е причината не всичко да е наред в централата на Yahoo в Сънивейл, Калифорния.

Професионалистите

Когато състудентите Джери Янг и Дейвид Файло създават Yahoo преди 13 години, те правят всичко както трябва и по правилата. Двамата са наясно със силата на Интернет и са пълни с блестящи идеи. Това им помага едновременно да привлекат инвеститори и да се развиват с невероятна скорост. Когато Интернет започва да превзема света, Янг и Файло правят следващата добре обмислена крачка: предлагат шефското място на Тери Семъл – изпълнителния директор на медийния гигант “Уорнър”. Той познава отлично нуждите на аудиторията и от него се очаква да изведе Yahoo на следващото ниво.

Засечката

Тери Семъл веднага се заема със задачата да превърне Yahoo в медиен гигант, който да отговори на потребностите на Интернет поколението. На хартия (или в случая – на екрана на компютъра) тази стратегия изглежда блестяща. Има само една “малка” подробност – проблемът на Yahoo не е липсата на съдържание. Всичко идва от там, че тя по никакъв начин не помага на потребителите да търсят информация.

Централата на компанията в Сънивейл, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Докато Семъл с пълна пара трупа съдържание в Yahoo, търсачката става все по-разхвърляна и объркана, а навигацията изглежда като мисия невъзможна в сравнение с тази на конкурентната Google. Пред максимално опростеното търсене при Google, безкрайните списъци със сортирана информация на Yahoo изглеждат тотално неудачни.

Когато Yahoo най-накрая осъзнава, че трябва да подобри дизайна и навигацията си, вече е твърде късно. Дори купуването на няколко малки търсачки като Altavista и Inktomi не правят положението по-добро. Междувременно Google продължава да затвърждава лидерството си, като предлага на своите потребители множество улеснения и глезотии като онлайн текстов редактор.

Надежди за бъдещето

Новият шеф на Yahoo Джери Янг. Снимка: Ройтерс

Само преди два дни на шефското място застана един от основателите на Yahoo Джери Янг. Но 13 години след създаването на компанията научил ли е той достатъчно, за да я управлява както трябва? И нещо по-важно – дали има визия и стратегия за това как да превърне търсачката, ако не в лидер на пазара, то поне в достоен конкурент на Google?

Според Янг, който е 432-ят най-богат човек в света, проблемите на компанията няма да се решат с харчене на пари и инвестиции, а чрез изграждане на по-добър бизнес модел. Yahoo трябва да измисли начин как най-добре да отговаря на нуждите на своите потребители и да им помогне да сърфират из Интернет буквално по интуиция. Само ако успее да направи това, Янг ще докаже, че е по-достоен за шеф на Yahoo от своя предшественик.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.