Никола Саркози в клуба на политическите трупове

Асошиейтед прес

Никола Саркози и Гордън Браун. Снимка: АП/БТА

Никола Саркози, победен в балотажа на президентските избори от социалиста Франсоа Оланд, се присъедини към групата европейски лидери, които паднаха от власт заради обществения гняв срещу мерките за икономии и икономическата криза. Почти във всяка засегната от кризата европейска страна, в която имаше избори след като кризата удари през 2009 г., лидерите бяха свалени от власт.

Ето поглед към страните, където политически трупове са осеяли пейзажа:

ИТАЛИЯ – Силвио Берлускони, дългогодишен лидер и преживял какви ли не скандали – от предполагаеми сексуални отношения с компаньонки до серийна корупция, най-накрая си го отнесе през ноември 2011 г. Той подаде оставка на фона на овации и освирквания, след като инвеститорите загубиха доверие в способността му да стимулира икономически растеж и да овладее дълга. Това бе краят на една политическа ера. Бившият европейски комисар Марио Монти бе назначен на негово място и оглави техническо правителство до изборите през 2013 г.

ГЪРЦИЯ – Гръцкият социалистически лидер Георгиус Папандреу дойде на власт през октомври 2009 г. с обещание да изведе страната от влошаващата се икономическа ситуация. Две години по-късно, в апогея на най-голямата финансова криза в Гърция след Втората световна война, собствените депутати на Папандреу го свалиха от власт, след като той изложи на опасност трудно спечелените спасителни средства, като обяви, че ще постави въпроса на референдум. Той бе заменен от временния премиер Лукас Пападимос. На парламентарните избори в неделя гърците наказаха двете главни партии заради икономическите трудности на страната. Официални данни сочат, че подкрепата и за двете партии рязко е спаднала и нито една партия не печели достатъчно гласове, за да сформира правителство.

ИСПАНИЯ – Спукването на балона на недвижимите имоти намали и доверието в социалистическото правителство, което с неохота призна, че Испания има проблеми. Спорадичните добри икономически новини се възприемат като признаци за икономическо възстановяване. Грешка. Въвеждат се стимулиращи мерки, следват строги икономии. Безработицата се повишава. Социалистите на Хосе Луис Родригес Сапатеро бяха пометени в изборите през ноември 2011 г., консерваторите на Мариано Рахой поеха властта.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – Гордън Браун доведе до разгром Лейбъристката си партия на изборите през май 2010 г. Лидерът на Консервативната партия Дейвид Камерън стана лидер на коалиционно правителство. Браун бе министър на финансите в продължение на 10 години, преди да заеме мястото на Тони Блеър през 2007 г. Браун непрекъснато се хвалеше, че е прекратил цикъла „разширяване-бързо свиване“ на икономиката, но като премиер той управляваше предимно на фона на свиване на икономиката.

ИРЛАНДИЯ – Брайън Кауън, който бе назначен за премиер през 2008 г., след като бе финансов министър, дори не се кандидатира за поста. Той подаде оставка като лидер на партията „Фина Фойл“ няколко седмици преди изборите през февруари 2011 г. Това не помага на партията му, която изживя най-големия си разгром. Кауън бе финансов министър по време на банковата криза в Ирландия и срива на жилищния сектор.

ПОРТУГАЛИЯ – Месец след като Португалия поиска спасителни средства на стойност 78 млрд. евро, лявоцентристкото правителство на Жозе Сократиш бе свалено от власт с вот на недоверие през юни 2011 г. Предизвикателствата пред Португалия дойдоха в резултат на десетилетие на слаб растеж, тъй като тя не успя да се модернизира на фона на засилващата се световна конкуренция и потъна още повече в дългове.

ДАНИЯ – Дясноцентристкото правителство в Дания загуби властта през септември отчасти заради недоволството от мерките за икономии, въведени на фона на дълговата криза. То бе заменено от лявоцентристка коалиция.

ФИНЛАНДИЯ – Финландското правителство се преструктурира след изборите през юни след рязко засилване на подкрепата за националистите, които са против спасителни средства за задлъжнели страни от еврозоната. Водена от консерваторите коалиция от леви и десни сили бе сформирана, за да държи националистите от партията „Финландците“ далеч от властта.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.