Путин се връща по-слаб

в. Вашингтон пост

Путин се екипира за хокей. Снимка: официален сайт

В понеделник Владимир Путин премина през позлатените врати на Кремъл и беше приветстван от съвременната аристокрация, връщайки се на президентското кресло в тронната зала на царете, но този път като опасно отслабен самодържец.

Декемврийските протести разклатиха самообладанието му на всемогъщ лидер и накараха силите зад него да предприемат машинации с намерението да запазят властта и привилегиите си въпреки исканията за демокрация и реформа. Този конфликт предвещава трудни и несигурни дни за Русия, като Путин е подложен на натиск по-скоро да покаже сила, отколкото да направи компромис.

„Путин трябва да бъде силен, иначе ще получи 12 000 удара с нож в гърба на следващия ден“, каза руският политолог и гостуващ преподавател в Оксфордския университет Владимир Пастухов.

Путин управлява Русия от 2000 г. – последните четири години като министър-председател – и до декември страната разменяше непредсказуемостта на демокрацията за сигурността на силната ръка.

След това гласовито и икономически важно малцинство, разгневено от широко разпространените твърдения за измами на парламентарните избори, обяви край на сделката, като излезе да протестира по улиците. Демонстрациите разтърсиха така наречената от Путин „вертикала на властта“, основаваща се на властова линия, тръгваща от Кремъл и стигаща до кметството на най-малкия град.

До март, когато беше избран за президент с 64 процента от гласовете, както показаха официалните данни, се бяха появили съмнения за легитимността му. Сега малцина очакват нещо друго освен дълъг, напрегнат път за демократичната реформа. Мнозина се страхуват от безредици. Никой не знае какво предстои след състоялата се в понеделник церемония по встъпване в длъжност, която постави началото на шестгодишен президентски мандат.

Путин се превръща в защитник на армия от корумпирани служители и директори в цялата страна, които се радват на голяма власт и изгода, докато са верни на режима. Сега има информация, че се води скрита от погледите на обществеността битка между хардлайнерите, настояващи, че само безкомпромисното смазване на несъгласието ще ги спаси, и по-прогресивните елементи, призоваващи за реформа. Последните искат да освободят малко напрежението на гнева и да отворят Русия за икономическо развитие.

Ако Путин се противопостави на хардлайнерите, сред които има вътрешни хора от областта на сигурността и военната промишленост, има опасност да започнат да се кроят заговори срещу него. Ако не успее да успокои протестите, той ще бъде заплашен от народни вълнения.

Най-вероятно той ще се обърне за подкрепа към „силовиките“ – руски термин, обозначаващ членовете на службите за сигурност и армията, хората с власт и оръжия, каза Дмитрий Орешкин, организатор на „Лигата на избирателите“, създадена тази година, за да настоява за честни избори.

„Положението вероятно няма да се затегне колкото беше по времето на Съветския съюз, но ще бъде по-строго, отколкото преди пет години“, заяви той.

Беше съобщено, че в петък властите в Уфа на 725 мили източно от столицата са попречили на десетина активисти да се качат на влак за Москва, където за неделя се планираше демонстрация срещу Путин. Имаше информация и за полицейски посещения за сплашване.

„Путин, който се връща в Кремъл, не е същият Путин, който го напусна преди четири години. Той напусна, когато икономическият растеж и оптимизмът за увеличаване на просперитета бяха във връхната си точка. Сега ще бъде предпазлив и раздвоен. Той разбира, че развитието на Русия и икономиката изисква независими играчи в деловия и обществения живот, но същевременно след годините, прекарани в КГБ, усеща нуждата да държи всичко под контрол“, каза заместник-директорът на Центъра за политически технологии Борис Макаренко.

Сравнение с Горбачов

Руснаците започват да сравняват Путин с Михаил Горбачов, осъждайки го без ни най-малка признателност. Много руснаци презират Горбачов, последния лидер на Съветския съюз, като го обвиняват за това, че е унищожил тяхната империя и ги е оставил в бедност и унижение.

„По мое мнение Русия навлиза във втора перестройка. Преди двайсет и пет години Горбачов постави началото на перестройка (преустройство), защото искаше да укрепи комунистическата система, а не да я промени. Но той загуби контрол върху положението, то стана размирно и всичките реформи на Горбачов доведоха до разпадането на Съветския съюз“, каза директорът на Института за национални стратегии в Москва Станислав Белковский.

Ако управниците в Русия отслабят своята хватка, те ще загубят властта, заяви миналия месец ръководителката на руските политически програми във Фондацията Карнеги за международен мир Лилия Шевцова.

„Те не са готови за харакири“, каза тя, имайки предвид японския ритуал за самоубийство. „Те гледат опита на Горбачов, когато либерализацията на Горбачов остави елита без държава, власт и Кремъл“, заяви Шевцова.

Белковский каза, че ако Путин предложи реформи, за да укрепи своята легитимност, той ще отприщи същите неконтролируеми сили. Ако не направи нищо, това носи своите рискове, защото сегашната система поражда некомпетентно правителство, което разчита на високи цени на петрола, за да оцелее, въпреки приказките за разнообразяване на източниците на приходи. Влошаването на икономическото положение може да настрои цялата страна срещу Путин.

„Независимо от това какво се говори публично, той вярва в петрола и газа, нищо повече. Той има само една идея. Докато цените на петрола са високи, руската икономика ще оцелява“, каза Белковский.

Орешкин предсказва, че Путин ще бъде сполетян от политически неприятности през есента, когато започнат изборите за местни кметове и градски съвети. Изборните наблюдатели ще бъдат бдителни, а избирателите – неспокойни. „Те ще трябва да отменят изборите, иначе ще ги загубят“, каза той.

Виртуална вертикала на властта

Вертикалата на властта на Путин става виртуална, каза Орешкин. „По съветско време съобщаваха за богати реколти и натежали от мляко крави, но в магазините нямаше масло. Сега казват, че вертикалата на властта е вдигнала на крака страната и че няма да позволим на американците да изградят тяхната система за противоракетна отбрана. Но това не значи нищо и всички го знаят“, заяви той.

Сега Путин трябва да намери начин да изгради нова система на управление, каза бившият посланик на САЩ в Русия и директор на програмата за Русия и Евразия в Карнеги Джеймс Колинс. „Не мисля, че той може да разчита на вертикалата. Вече никой не се страхува от тях“, заяви Колинс.

Пастухов и други предвиждат само трудни години. Когато Путин реши да се върне на президентския пост, измествайки Дмитрий Медведев, който си изгради образ на носител на либерални стандарти, той пропусна възможността да напусне мирно властта, казват те.

„Той можеше да остави Медведев за президент и да му позволи да определи угоден министър-председател. Путин можеше да бъде диктатор в сянка. Всички щяха да са щастливи“, заяви Пастухов. Но като обяви през септември, че ще се завърне, Путин събуди опозицията.

Това изправя Русия пред несигурност. Преподавателят във Висшето училище по икономика Марк Урнов отбеляза, че Путин възпрепятства развитието на опозиционни политици. Урнов се чуди кой ли би могъл да се издигне, ако Путин и поддръжниците му паднат от власт. Възможно е да се появи националист или хардлайнер.

„Така че положението е нестабилно и неясно и единственото нещо, което мога да видя, е, че положението ще се промени. Не знам как“, каза той. Или кога. „Съветската вертикала просъществува 70 години. Трудно е да се каже колко ще просъществува тази“, заяви Орешкин.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.