Наградата за Тома Белев и коалицията на медиите срещу природата

Тома Белев, бивш директор на Народен парк „Витоша”, отстранен от сегашното правителство да не пречи на проектите на Цеко Минев и на промените в Закона за горите, получи годишната награда на най-голямата международна природозащитна организация WWF – Световен фонд за природата. Организацията, известна със своя символ – изчезващият вид мечка панда – обединява 5 млн. поддръжници, които работят по общо около 1300 проекта в 100 страни по света.

Срамното е, че това е признание идва за българин, когото български вестници и медии в последната година описваха като главата на „зеления октопод”, мафиот, който получава милиони по международни и европейски програми за опазване на природа. Това беше поредица публикации за в „Телеграф”, „Стандарт”, „Уикенд”, „Всеки ден”, „Блиц”, „Шоу”, „Фрогнюз” и вестничето на присъединилият се Блъсков – „Република”.

Белев получи наградата в Ротердам, Холандия, на годишната конференция на организацията, от президента на фонда Йоланта Какабадзе и генералния директор Джим Лийп. И двамата казват за Белев, че е в челните редици на усилията за опазване на природата в България в последните 20 години. И има роля за защита на защитени зони не само в България, но и в Европа.
В сайта на WWF по повод на награждаването на Белев пише и конкретно, че като директор на Народен парк „Витоша” и на Асоциацията на природните паркове в България, Белев се е борил с плановете на офшорна фирма да разширява ски зоната в природния парк. Описва се ролята му и за защита на природен парк „Странджа” и др.

Получава се така – ако най-авторитетната природозащитна организация в света признава усилията на един българин за защита на природата, български медии го нападат, за да обслужат интересите на едрия бизнес, който иска да строи в планините и край морето.

Налице е медийна коалиция срещу природата в България. Не, не става дума само за медиите на Пеевски, плюс „Стандарт”, „Шоу” и др. Това включва всички медии, с изключение на няколко сайта в интернет. Защото, когато започна грозната кампания срещу Белев и природозащитниците, нито една телевизия, голям вестник, не застанаха на тяхна страна. Дори не с коментари и новини, а просто да хвърлят светлина върху казуса с атаките срещу природата със Закона за горите, проектите на Цеко Минев и неговите фирми на Витоша и Банско.

Ето линкове към някои статии за наградения Белев:
8 млн. лв. годишно прибира екосдружение” – vsekiden.bg
Зелен октопод точи 10 млн. лв. с рекет” – frognews.bg
Зелени Балкани” на Тома Белев – октоподът на зелената мафия” – blitz.bg
В статии срещу „екомафията” и Белев във в. „Уикенд”, например, са употребени квалификации като „изпечени мошеници”, „зеленият октопод”, „най-големите рекетьори”, „нагли екомафиоти”, „нагла далавера”, „прилапват най-хубавите територии”, „тънат в богатство” и т. н., което попада в текстове от Наказателния кодекс.
В. „Телеграф” сложи портрета на Белев на първа страница със  заглавие „Еколозите – милионери в зелено” (виж тук).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.