Братя Галеви и фарсовата държава

Едвин Сугарев

“Цветанов, гледай си работата. Няма да се предадем. Венсеремос!“ Тези думи се появиха в Туитър – в профила на Пламен Галев – един от двамата дупнишки гангстери и безспорни феодални владетели на Първия частен град.

След безконечни съдебни митарства и издевателства над свидетелите по делото, обхващащо всъщност нищожна част от техните золуми; след многогодишно посукване и ослушване от страна на Кюстендилския окръжен съд, който неизменно ги пишеше невинни като агънца Божии; след жарката защита на кметове, червени депутатки, че и на самата Запалка, двамата герои на нашето време най-сетне получиха някакви мижави присъди, които бе предвидено да излежават в затворническото общежитие в Самораново, на няколко минути път от прословутата им резиденция в Ресилово.

Както се говореше – в специално готвени за тях луксозни килии.

Само че и тази нежна милозливост на закона им се видя недостатъчна и несправедлива. И вместо да се явят с пакет лични вещи в Самораново, духнаха неизвестно накъде. Като за капак пратиха Цветанов да си гледа работата.

Допълнителен нюанс към гаврата с вътрешния министър придава никнеймът, с който е регистриран брата Галев в Туитър: @mvrbg. Разбира се – веднага се появиха и съответните защитни версии, според които автор на съобщението до Цветанов може да не е Пламен Галев, а някой неизвестен хакер. Очевидно това ще е версията, която ще бъде пробутана, ако някой ден дупнишките гангстери все пак бъдат доведени в съда за допълнителни присъди по повод този пореден золум.

Кой е автор на тази подигравка обаче е подробност без съществено значение. Факт е, че Галевите ги няма – и този факт е позорен за българското правосъдие. Двамата не само че можеха, но и трябваше да бъдат окошарени веднага след произнасянето на присъдите. И никакви кюстендилски оправдания тук не важат – защото не им се случва за пръв път да не се отзовават на съдебно решение.

Същото важи и за оправданията как МВР нямало щат да следи всеки подсъдим – и как незабавното им арестуване щяло да бъде демонстрация на полицейски произвол – с които се измъква Цветанов. Братя Галеви не са кои да е в йерархията на престъпния свят – а тяхното дело, освен че се гледа под лупа от ЕС, е ключово за доверието на българите към правосъдието и органите за сигурност.

При настоящата повече от глупава ситуация – в която прясно осъдените бандити се измъкват под носа на правораздавателните институции – и докато самият вътрешен министър ги призовава да не правят глупости и да се предадат, те го пращат да си гледа работата – кой нормален човек би се доверил и на полицията, и на прокуратурата, и на милозливите български кадии, които се осмелиха да обявят братята за общонационално издирване няколко дни след като беше станало безпощадно ясно, че са избрали свободата?

Тази ситуация е фарсова – и не говори добре за свързаните с нея личности и институции. Фарсово впрочем беше и самото дело, от което тя се разви. Фарсова е и държавата, в която всичко това се случва.

Виж още текстове в сайта на Едвин Сугарев svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.