Трудови лагери и мини по границите – мечтата на „Златна зора“

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Неонацистка партия, която се обявява за въдворяване на имигрантите в трудови лагери и за поставяне на противопехотни мини по границата, днес се наслаждава на безпрецедентен политически успех в Гърция. Партията “Златна зора” ще влезе в парламента със седем процента от гласовете, след като електоратът оттегли подкрепата си за основните партии, които винят за мерките на икономии в страната.

В пристанищния град Пирея десетки младежи с бръснати глави и черни тениски една вечер препълниха малка зала, за да чуят бляна на “Златна зора” за една Гърция, прочистена от чужденци, с граници, осеяни с мини.

“Искаме всички нелегални имигранти вън, искаме да прочистим вонята им от това място,” казва Фрадзескос Порихис, кандидат за депутат от редиците на ултранационалистическата и изключително потайна партия.

“Те не трябва да са тук и ще си тръгнат по един или друг начин – с добро или с лошо,” каза той на срещата в Пирея.

На фона на дълбоката икономическа и социална криза, в която е изпаднала Гърция, партията обещава на гласоподавателите в изборите, които вероятно ще се произведат отново следващия месец, първата й задача да бъде прогонването на нелегалните имигранти, преди да продължи към легално пребиваващите чужденци.

“Златна зора” отрича да е неонацистка партия, макар че лидерът й Николаос Михалолякос вдигна ръка в нацистки поздрав при заседание на общинския съвет на Атина миналата година.

Според окончателните резултати “Златна зора” печели 6,97 процента, което ще й осигури 21 депутати в парламента, а това означава, че в парламента за пръв път от падането на военната диктатура през 1974 г. ще влезе подобна партия. На миналите избори “Златна зора” спечели едва 0,23 процента от гласовете.

С обещания да “прочистят” Гърция, прогонвайки всички легални и нелегални имигранти, партията спечели електората, разтревожен от нарастващата престъпност във време на дълбока рецесия.

Групата си спечели и положителен имидж в някои квартали на Атина с акциите си за раздаване на храна на нуждаещи се семейства и придружаването на възрастни хора до банкомати.

Заобиколен от едри, мускулести мъже в прилепнали черни тениски, лидерът на “Златна зора” Николаос Михалолякос крачеше по улица в Атина, викайки “лъжци” и “трябва да се срамувате от лъжите си” към чуждестранните журналисти, които го следваха.

“Ще продължим битката си за свободна Гърция, свободна от чуждестранните кредитори изнудвачи, и за Гърция, която е независима и горда без робството на кредитното споразумение,” каза Михалолякос, който беше избран през 2010 г. в общинския съвет на Атина. При първото си явяване там той веднага отдаде нацистки поздрав.

“Ще се борим за Гърция, която няма да бъде социална джунгла заради милионите имигранти, които ни докараха без да ни питат,” заяви Михалолякос.

“Златна зора”, която свободно излага в партийните си централи книги за превъзходството на арийската раса, често е била свързвана с нападения на расистка основа, но отрича да е отговорна за побой над имигранти.

“Тази победа е посветена на всички смели момчета с черни тениски и на белите букви в надписа “Златна зора”, заяви Михалолякос. “Онези, които предадоха родината, сега трябва да се страхуват”.

Свързвана с расистки, антиимигрантски атаки, “Златна зора” предстои да стане най-крайната дясна партия, която влиза в парламента след падането на военната диктатура през 1974 г. и връщането на Гърция към демокрация.

Манифестът на “Златна зора” е далеч не така доброжелателен, както добросъседския имидж, за чието налагане допринесе раздаването на храна. Нелегалните имигранти трябва незабавно да бъдат арестувани и депортирани, а легалните впоследствие също да бъдат прогонени, казва партията.

“Златна зора” иска престъпленията, извършени от имиганти, да попадат в специална категория, а присъдите им да бъдат изтърпявани в специални центрове за задържане, където имигрантите да бъдат карани да работят.

“Има хора, които живеят в продължение на 40-50 години в един жилищен блок, и внезапно осъзнават, че там са само те и може би още едно семейство, а останалите са чужденци от третия свят, които живеят по 30-40 в един апартамент,” казва Илиас Панайотарос, член на политическия съвет на “Златна зора”.

Партията не се разбира особено с политическата класа. Политиците, отговорни за гръцката криза, трябва да бъдат изправени пред специален съд и изпратени в затвора, а имуществото им – конфискувано, обявява “Златна зора” и добавя, че всички гърци, които отказват военна служба, трябва да бъдат лишени от гражданство и осъдени на изгнание.

Въпреки сравненията с неонацизма, парадоксално “Златна зора” се възползва от антигерманските чувства, нападайки кредитния пакет от ЕС и МВФ и “доминирането на германците в Европа”, както тя го нарича.

“Златна зора” има за кумир гръцкия диктатор Йоанис Метаксас, който отказва да капитулира пред силите от Оста през 1940 г.

Самата партия се определя като националистическа и настоява, че нейно лого е древногръцкият меандър, символ на смелостта и безконечната битка.

Партията продължава да е енигматична. Лидерът й отказва да бъде интервюиран и изключи в понеделник възможността да се коалира с други партии, за да бъде съставено правителство.

“Никога, изобщо няма да се договорим с политическите сили, които стоят зад кредитното споразумение. Война до край! Ще си върнем родината!,” заяви той пред ликуващи симпатизанти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.