Уго Чавес моли за Божия намеса в битката с рака

Асошиейтед прес

Президентът на Венецуела Уго Чавес с Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

През голяма част от кариерата си венецуелският президент Уго Чавес е възхвалявал социалистическите идеи на прочути атеисти като Карл Маркс и Фидел Кастро. Но сега в разгара на дългата битка с рака лидерът с леви убеждения повече от когато и да било черпи вдъхновение от духовен водач – Исус Христос.

Чавес се моли за Божия намеса по време на все по-редките си появявания по телевизията, държейки в ръка разпятие, докато обещава да преодолее болестта. Той казва, че животът с рака го е направил “по-голям християнин” – думи, които съвпаднаха с направените от някои венецуелци спекулации, че заболяването може да попречи на усилията му да бъде преизбран през октомври.

Гласът на Чавес трепереше от емоция, когато на 30 април се сбогува със съветниците си и поддръжниците си в Каракас, преди да се отправи към това, което по думите му щяло да бъде последният етап от лечението на рака в Куба.

“Сигурен съм, че нашият Исус Христос ще го направи отново, продължавайки да сътворява чудеса”, каза Чавес, докато повдигаше кръста към устните си и го целуваше, предизвиквайки ръкоплясканията на аудиторията от съветници.

Ако Чавес се възстанови от рака, политическите анализатори казват, че все по-голямата му религиозност може да му донесе дивиденти през изборната година в страна, в която католицизмът продължава да има влияние.

“С оглед на факта, че той не може да скрие болестта си, но може да скрие измеренията й и рисковете й, той е решил да извлече колкото се може повече ползи, а една от тях е символичният религиозен въпрос”, каза Луис Висенте Леон, венецуелски социолог и анализатор. “Той ще представи себе си като избрания, човекът, който е излекуван от Господ, за да продължи да управлява страната”.

Президентът постоянно преминаваше от емоционална крехкост в оптимизъм пред хората, споменавайки Господ и Исус всеки път, когато се появеше по телевизията.

Чавес пророни сълзи миналия месец по време на излъчвана по телевизията литургия с роднини във Венецуела, когато се помоли на глас на Исус с думите “дай ми живот”.

При следваща своя поява в Куба Чавес държеше същото разпятие, за което той каза, че му е помогнало да се спаси в един от най-тежките си моменти – преврата през 2002 г., който за кратко го отстрани от власт. След два дни той се върна на поста.

“Вярвам дълбоко в това, което правим, в това голямо начинание срещу болестта, която ме сполетя миналата година, и аз вярвам, повтарям, в Господ”, каза Чавес, който изглеждаше блед и подпухнал.

“Това е като договор с Бог, с Христос моя Господ”, каза Чавес. “Сигурен съм ,че Той ще помогне, така че това лечение, което спазваме стриктно, да е успешно”.

Религиозността на Чавес контрастира с непоклатимия секуларизъм на политичексия му учител Кастро, както и на други лидери, вървели по пътя на възхвалявания от Чавес социализъм.

Голяма част от венецуелците изповядват католицизъм, а в някои части на страната бързо се увеличиха и протестантските деноминации. Много венецуелци практикуват и някои местни религии и оставят жертвоприношения на крайпътни олтари.

Смесването на религия и политика не е нещо ново за Венецуела, макар като цяло религиозните групи да не са въвличани пряко в политиката. Бившият президент Луис Ерера представяше себе си за чист духовно и подкрепяше социални програми за бедните, когато оглавяваше неговата Социалхристиянска партия “КОПЕЙ”.

Други латиноамерикански лидери използваха религиозни символи за спечелване на гласове.

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега изтъкна своята християнска вяра при опита му да бъде преизбран миналата година, когато митингите от кампанията му бяха съпътствани от религиозни процесии, песни и мотото “Християнин, социалист и солидарен”. Стратегията за кампанията ужаси католическите лидери, които определиха използването на духовното като част от план за заблуда на избирателите.

Чавес представя себе си като католик, но религиозните му вярвания са еклектични. От време на време той показа вяра и в някои местни божества като Мариа Лионса – туземска богиня, почитана от някои венецуелци чрез ритуали със свещи и олтари.

Въпреки последните си демонстрации на вяра отношенията на президента с католическите лидери са трудни. Той обвини свещениците, че застават на страната на богатите, а не на бедните и при един особено разгорещен сблъсък през 2010 г. каза, че Христос ще накаже църковните лидери, задето са излъгали, след като кардинал Хорхе Уроса предупреди, че демократичните свободи във Венецуела са подкопани.

Чавес твърди, че вярата му датира още от времето, когато бил министрант като дете и много преди болестта си наричал Исус Христос “най-големия социалист в историята”.

Все пак все по-настойчивите му молби за помощ към Исус Христос показаха на поддръжниците му уязвимата страна на лидера, който повече от 13 години излъчваше сила и жизненост на поста.

“Толкова дълго бяхме забравили, че Чавес е просто човек като всички останали, човек от плът и кръв”, каза Флоренсиа Михарес, служителка в офис, която се молеше за президента в църква в Каракас. “За много венецуелци Чавес е спасителят, който дойде да помогне на всеки и сега той е този, който има нужда от помощ, а много от нас се страхуват, че всичко ще бъде загубено, ако той умре”.

През последната седмица Чавес бе подложен на лъчетерапия в Куба – последният етап от лечението, което от юни миналата година досега включваше химиотерапия и две операции, при които му бяха отстранени тумори от областта на таза, въпреки че не е казал какъв точно е ракът му.

В понеделник Чавес говори по телефона в ефира на венецуелската държавна телевизия, обещавайки да бъде преизбран и критикувайки опонентите си в първия си подобен коментар, след като преди седмица отпътува от Венецуела. Вместо това миналата седмица той общуваше с поддръжниците си чрез съобщения в Туитър.

Въпреки дългите отсъствия Чавес води на опозиционния кандидат за президент Енрике Каприлес с двуцифрена преднина според последните социологически проучвания.

Някои от поддръжниците му казат, че гледат на все по-голямата набожност на Чавес като на естествена еволюция за президент в тежка ситуация.

Веднага щом Чавес разкри миналата година, че му е бил отстранен тумор, пропрезидентска организация, наречена Съвет на държавните служители християни организира десетки срещи за молитва из цялата страна, няколко от които бяха предавани на живо по държавната телевизия и християнските радиостанции.

“Президентът можеше да избере да се дистанцира от Бог или да не вярва в Него заради това, което преживява”, каза президентът на организацията Линда Агире. “Благодаря на Бог, че той взе най-правилното решение в живота си – да прегърне нашия Господ”.

Индиански шамани, носещи пера от папагали и мъниста, миналия месец направиха ритуал за оздравяване на Чавес на площад в Каракас, изпълнявайки традиционни танци и песни и коленичейки на земята за молитва.

“Целта е да дадем на лидера на Боливарската революция позитивна енергия”, каза Хесус Антонио Хуагивиой, вожд на племе от родния щат на президента Баринас, който участваше в церемонията. “Молим се за пълното му оздравяване и знаем, че духовете на предците ни ще помогнат”.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.