133-метров любителски паметник на Левски

Безумие е да се строи такава грандоманска статуя на границата при Свиленград

Сравнение на проекта за паметник на Левски на границата край Свиленград с най-големите паметници по света. Паметникът на Левски ще е втори по височина в света, след паметник на Буда в Китай. Ще бъде кух, с налепен строителен материал върху метална конструкция, изпълнен е в стилистиката на социализма, прилича на пловдивския паметник „Альоша“, но изглежда далеч по-любителски. Графика: dezona.com


Медиите приеха напълно безкритично инициативата на някакво сдружение „Аз обичам България“ и общината в Свиленград да построи 133-метров паметник на Васил Левски на българо-турската граница край международния път. Проектът беше представен по телевизиите с анимация, затрогваща музика, дадоха възможност на инициаторите да обясняват светлите си идеи, без да им зададат един критичен въпрос. Само едно мнение на случайна минувачка в репортаж и на гост в едно студио изразиха идеята, че не трябва да се дават пари за такива грандомански проекти. Никой не каза също, че проектът е пълен кич и любителски. 133-метровият Левски ще бъде кух паметник, от метална конструкция, върху която ще се лепи строителен материал. Можем да си представим какво ще произведат и как то ще опада като паметника пред ДНК, още повече по този недодялан дилетантски проект.

Интересни коментари пусна само сайтът dezona.com, в който архитекти и професионалисти по дизайн коментират професионално архитектурата, градоустройството и монументални художествени проекти.
Следват извадки от dezona.com, в който са направени сравнения със снимки в мащабите и общия вид на грандоманския проект, плюс коментар на скулптора Константин Ачков.

Случаят отразява обща тенденция местни власти и пълни дилетанти да пробутват идеи за грандиозни паметници. Подобни са плановете за паметник на Аполон на остров „Св. Кирик“ край Созопол. Там идеята идва от подобна антична скулптура на Аполон на острова, на сега искат да я заменят със съвременен кич – виж тук.

133 метра комплекси

Константин Ачков, скулптор

Все по-големи недоразумения се явяват в областта на монументалната скулптура в последно време. Мислех си, че кризата малко ще поспре процеса. Обаче бях направо стреснат от иниацитивата на община Свиленград за построяване на 133-метров паметник на Васил Левски!… Всичко си има граници – само простотията няма!

Паметникът на Альоша в Пловдив. Бъдещият паметник на Левски при Свиленград е своеобразен аналог на „Альоша“, но направен любителски. Снимка: Свободата.ком

След така нареченото падане на комунизма и така наречените години на преход, се случи нещо, което или говори за изключително ниска държавна култура, или за нарочно объркани процеси. По времето на тоталитаризма е имало отвратителна комисия, която е одобрявала всеки монумент в България. Сега няма никакъв орган, който да дава оценка или да възпира, но положението е повече от отчайващо! На сцената излязоха предимно некадърници без никаква подготовка, но с мегаломански болни амбиции, които в комбина с политически и общински фигури, започнаха да реализират кич след кич. И всичко това са добре измислени далавери за прибиране на добри пари от всички участници. Под мотото за пълната свобода, която дава демокрацията, се появиха толкова слаби паметници, че съпоставени до всеки соц памтеник, изглеждат като самодейни напъни на първокурсник!

И сега ни се поднася такъв пример с болните абмиции да стане 133 метра! Не знам дали участниците в това безумие имат представа или са виждали толкова високо съоръжение. Още по-лошо! Това показва, че в България има хора, твърдо решени да направят към днешна дата пост-комунистически мегаломански блян за “Най-голямо” или “Болшое”. Всичко щеше да е трагикомично провинциално, ако не бе замесена фигурата на Апостола Васил Левски! Такава гавра с национален герой никоя държава дори не си е помислила да направи! Тук излиза на повърхността нещо страшно сбъркано. Излизат потресаващи комплекси!

Проектът за 133-метров паметник на Левски край пътя на границат с Турция при Свиленград. На проекта и анимацията обаче е представена фигура с височина около 50 метра, а не 133. Самите автори не могат да си представят как ще изглежда подобно безумие. Паметникът ще бъде кух като този пред НДК, с метална конструкция и налепен строителен материал отгоре. Илюстрация: от представянето на проекта пред медиите

Вицът от онези времена “Съветските джуджета са най-големите джуджета в света!” придобива друг прочит. Самият проект, който ни се показва, е толкова слаб и наивен като формообразуване, че направо не е за коментар. Лошо направена фигурка от гипс със социалистически патетична поза, но със счупена дясна раменна става и показващи много слаби познания по анантомия, което е определящо, когато се прави човешка фигура. На всичко отгоре е гушнала някакъв кютук, който вероятно е опит за стилизирано знаме и опора. Лявата ръка, гушнала кютука, се мушва в него и после магически изскача отпред. Такова формообразуващо решение, може само да буди умиление за наивитет и самодейност.  Какво се случва от други гледни точки, не ни се показва, защото явно не е важно? А може би защото е неудобно и не за показване в случая. За капак на всичко, фотомонтажът, който ни представя проекта, е с приблизителни размери 50 м спрямо заобикалящата го среда.

Умишлено не изброявам имената, нито на общинските “герои”, нито на “скулптора” и “инженерите”, които са се нагърбили с тази задача, да ни убедят в “достойнствата” и “смисъла” на проекта. Те не са важни в случая! Ако не бяха те, щяха да са други “специалисти”, които да направят добри пари. В случая дори има комитет за набиране на средства, който е сладникаво наречен “Аз обичам България”. Желанието е да заиграе с чувствата на патриотизъм. Все едно е въпрос на национална чест да се вдигне такова чудовище. Интересното е, че повечето медии отразяват новината като нещо страхотно, което ще се случи!

Не знам докога държавата безучастно ще наблюдава подобни недоразумения да изникват на нейна територия, но по това какви монументи и сгради е оставила една цивилзация след себе си се съди колко развита е била! Заобикалящата ни среда е един от най-активните фактори, които изграждат нашите усещания. Аз не искам утре да имам усещането, че живея в една дива, мегаломанско-комплексарска среда.

И оставете Апостола на мира! Не го правете на 133-метрова зле измислена атракция!
От всичко, най-хубавото е, че размерът е трудно преодолим!

С малки съкращения от dezona.com

За паметта на Левски и българските медии

Tози път ще вляза в ролята на журналист и ще направя мониторинг на публикациите, които излязоха в българските медии по повод безумния мегаломански проект за 133-метрова ала-соц статуя на Васил Левски край Свиленград. Просто ми се струва, че е време някой да каже на т.нар. журналисти у нас: Шапки долу пред паметта на героите! Защото почитта е нещо повече от това да си напълниш страниците на вестника или ефирното си време с новинка или подобие на интервю! Почитта значи да отдадеш ЗАСЛУЖЕНОТО! И в ролята си на медия – да поискаш от държавата и обществото да направят същото! Има ли по-голямо безумие от построяването на 133 метра ретро соц-стилистика за „скромната“ сума от 9 млн. лв.?! Има ли по-голяма подигравка с делото на Левски от този т. нар. паметник, крещящ гръмогласно за комплекси и болезнено чувство за малоценност?! Има ли по-голяма провокация (или  глупост) от издигането на подобен гигант на границата с Турция? Предлагам сами да си отговорите на въпросите, защото родните медии явно нямат намерение да го направят…

Ето еднo съвсем прясно интервю по темата, излъчено тази сутрин по бТВ.

И още…: „Величествена скулптура на Васил Левски да бъде изградена там, където се събират трите граници – българската, турската и гръцката, предлагат от сдружение „Аз обичам България“… Внушителна скулптурна композиция на Апостола в цял ръст, прегърнал знаме и сложил ръка на сърцето си, ще посреща всеки влязъл в България от Турция или Гърция при Свиленград.“- от bnt.bg.

Гледка от музея на социалистическото изкуство. Бъдещият паметник на Левски сякаш е излязъл оттук. Снимка: Свободата.ком

И още…: 133-метров паметник на Апостола издигат край Свиленград

„Най-големият мемориален комплекс в България, който ще бъде в чест на Васил Левски, и един от най-големите в целия свят ще бъде построен край Свиленград.“ – от inews.bg

И още…: Събират дарения за 133-метровия Левски

„Грандиозният проект ще бъде вдигнат върху 52 декара общинска земя, предоставена безвъзмездно от свиленградската администрация. Фигурата на Дякона ще е с изложение юг-югозапад в местността Левката и ще се вижда от разстояние от поне километър и половина от всички страни на магистралния път към Турция и Гърция.“ – от в. „Стандарт“.

Черешката на тортата:

Изграждат уникален 133-метров мемориал на Апостола край Свиленград“

„Грандиозен паметник на Апостола на свободата Васил Левски с височина 133 метра ще бъде издигнат край Свиленград. Инициативата е на патриотичното сдружение „Аз обичам България“ – от „Дарик радио“

Доброто изключение (но не на медията, а на нейния гост коментатор!):

Емил Спахийски пред Нова ТВ: „Пълна комплексарщина е да се издига гигантски паметник на Левски.
„Абсолютна комплексарщина е да се направи, първо, такъв паметник, и второ, да бъде на Левски. Самият Левски, ако се събуди и погледне тази идея, сам ще отиде на бесилото… Това е подигравка с паметта на Апостола…“

Моля, обърнете внимание на физиономиите на водещите – меко казано, бяха доста шокирани! Явно не очакваха подобен „преглед на печата“. Е, водещата умело измести темата към новите български цървки и параклиси. А водещият добави дълбокомислено:
„Мда, това какъв път ни показва тука, пътят към… мда…“.
Вместо заключение:

„Колкото по-добри са журналистите, толкова по-развито е обществото!“, Уорън Бъфет
Добре дошли в ерата на комунистическата демагогия, дами и господа!

От dezona.com

Постскриптум:

Ако общинарите в Свиленград все пак решат да строят статуята, може би няма да е зле да я вдигнат с още има-няма двайсетина метра. Така ще са сигурни, че ще е най-голямата, най-помпозната и най-мегаломанската в света! Докато някой друг българин с още по-големи комплекси не реши да се мери с нея, разбира се…

Виж повече за най-високите скулптори в света тук в dezona.com.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.