„Бомба в бельото“ – новата заплаха на Ал Каида

в. Гардиън

С разпространяването на новината тази седмица за операцията на американското разузнаване срещу „Ал Каида на Арабския полуостров“ се получи на пръв поглед странно противоречие. От една страна президентът току-що бе заявил от Афганистан, че благодарение на действията на американските въоръжени сили Ал Каида е пред разгром. По думите на Джон Бренан „накратко Ал Каида безнадеждно губи“. От друга страна се появи новината за нов и потенциално смъртоносен заговор – неоткриваема бомба, която може да взриви самолет.

На пръв поглед тези два факта изглеждат в противоречие. В резултат на това голяма част от редакционните коментари за бомбения заговор се отнасяха за необходимостта от засилена бдителност, когато става въпрос за Ал Каида. Има обаче по-важна поука, който може да се извлече от осуетения атентат.

След атаките от 11 септември САЩ реагираха с пълния арсенал от средства на националната сигурност. Твърде много от тях бяха просто изстрели на сляпо, много бяха неуместни опити да се намери информация, с малко следи и дори още по-малко разбиране за Ал Каида.
Независимо дали това бяха по-сурови техники за разпит или операции на ФБР, които се фокусираха върху индивиди с почти или напълно никакви връзки с Ал Каида, или това бе безполезното харчене на средства за безплодно и безцелно събиране на информация, органите на реда и служители на националната сигурност прекараха десет години по-скоро борейки се с Ал Каида, вместо да усъвършенстват начините за откриване и противодействие на терористичната мрежа.

През цялото време имаше решимост да се намери начин за внедряване на агенти във вътрешните кръгове на Ал Каида, но до този случай резултатът изглеждаше илюзорен. Когато американските разузнавателни служби наистина бяха на крачка от проникване в Ал Каида, резултатът бе катастрофален – спомнете си доверието, което САЩ имаха в тройния агент, който взриви екипа на ЦРУ от седем шпиони в Хост.

Успехът на последната тактика – успешно проникване, основано на мъдро разузнаване и внимателно шпиониране – носи важно послание. Тук нямаше тайни затвори или мъчения. Нямаше измислен заговор за привличане на индивиди за каузата на джихада. Нямаше наблюдение или арестуване на цели групи хора, за да се намери онзи, който може да се окаже опасен за САЩ. Успехът бележи нова ера в борбата срещу тероризма, епоха, в която заплахата е разбрана и следователно овладяна. Заплаха, заради която легитимните и професионални умения на апарата за национална сигурност играят първостепенна роля.

Заговорът в Йемен за „бомба в бельото“ е не само поредният сигнал за начина, по който органите на реда и разузнаването са достигнали ново ниво. Миналата седмица във федерален съд в Бруклин бе отменена присъда по дело, в което трима мъже бяха обвинени в заговор да взривят части от метрото в Ню Йорк. В този случай обвиняемите, двама от които пледираха, че са виновни, а третият бе признат за виновен, бяха заловени, докато подготвяха атентата.

Обучението във Вазиристан, покупката на експлозиви и плана за взривяване на метрото бяха вече задействани, когато агенти на разузнаването се внедриха в групата. Това бе, може да се каже, най-сериозната терористична заплаха, зародила се на родна почва в САЩ след атентатите от 11 септември. Освен това органите на реда пресякоха престъплението чрез тактическо наблюдение.

И двата случая, колкото и отрезвяващи да са заради потенциала да навредят, сигнализират, че вместо да „вършеят“ наоколо в търсене на онези, които биха извършили разрушения, САЩ са постигнали ново ниво на увереност и компетентност в справянето със заплахата на Ал Каида. Това е добра посока на събитията, която предполага, че борбата срещу тероризма вече зависи от познания, от информация от първа ръка, от търпение и от стратегически методи за разследване и следене.

Президентът бе прав. Епохата на Ал Каида, която познавахме и от която се страхувахме, отминава. Със смъртта на Осама бин Ладен и Ануар ал Аулаки „бинладенизмът“ на практика изчезва. Това, което остава, изглежда е по-малко централизиран враг. Сега можем да кажем, че е възможно да се справим с него чрез методи на разузнаването, които са били използвани срещу много по-разпознаваеми и смъртоносни врагове. Еднакво важен е също начинът, по който заговорът е бил разкрит и осуетен – чрез прийоми, които са като по учебник, без незаконни методи или преувеличени твърдения за опасност.

Отрезвяващата важност на йеменския атентат с „бомба в бельото“ е не толкова в самия заговор, колкото в посоката, която той задава. В бъдеще неистовото разчитане на мъчения, капани и цялостно наблюдение могат да отстъпят място на по-надеждни методи, базирани на познаване на врага, разузнаване на място, глобално сътрудничество и стратегическо планиране, за да сме в безопасност.

Ако в нашите усилия за залавяне на терористите се бяхме доверили по-рано на тези изпитани и истински методи в борбата срещу тероризма, може би тогава щяхме да избегнем отклоненията от закона и морала, които белязаха тази ера.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.