Решението на Путин да не участва в срещата на Г-8 шокира Белия дом

Путин отново на трона
Владимир Путин положи клетва като президент на тържествена церемония в Кремъл. Снимка: официален сайт

Вместо Владимир Путин за майската среща на върха на Г-8 в САЩ ще замине премиерът Дмитрий Медведев. Това решение на Кремъл бе пълна изненада за Вашингтон „и хвърли в шок Белия дом“, пише руският в. „Комерсант“ под заглавие „Държавна замяна“.

На 9 май Путин лично уведоми Барак Обама, че няма да участва във форума в Кемп Дейвид на 18 и 19 май, когато президентът на САЩ му се обади по телефона, за да го поздрави по случай встъпването в длъжност. Руският лидер обясни, че е „необходимо да продължи формирането на правителство“, и съобщи, че Русия ще бъде представлявана от Медведев, напомня изданието.

Обама е разбрал мотивите на Путин и приветства участието на Медведев в срещата, цитира „Росийская газета“ съобщение на американската администрация.

Високопоставен източник от Кремъл заявил пред „Комерсант“, че „американците получиха подробни обяснения, всичко разбраха и никой не приема нашето решение като демарш“. Според друг кремълски източник основен мотив бил предстоящият избор на държавата, която първа ще бъде посетена от новия президент. САЩ не се вписват в очертаните от Путин приоритети на руската външна политика, пояснил той.

Барак Обама много разчиташе да се срещне с Путин и дори премести заради него в Кемп Дейвид проявата, предвиждана първоначално в Чикаго – за да не се налага руският президент демонстративно да си замине преди чикагската среща на върха на НАТО, твърди „Комерсант“.

Според източник на всекидневника, близък до администрацията във Вашингтон, посолството на САЩ в Русия било инструктирано спешно да изясни същинските причини за решението на Кремъл и цял ден събирало вчера различни версии, за да ги представи в специална телеграма до Белия дом. Освен официалните мотиви, преобладавали две предположения – че Путин е решил да изпрати на форума Медведев заради добрите му лични контакти с Обама и другите лидери или пък да избегне излишна за Кремъл шумотевица в западните медии, ако се появи в елитния клуб на световните демокрации скоро след разпръсването на опозиционния митинг в Москва на 6 май.

Отказът на Путин да замине за Кемп Дейвид може да е признак за свиване или прекратяване на „рестартирането“, изразил опасения източникът, близък до администрацията на САЩ. „Ако това е демарш, той не ни радва, тъй като има цял куп проблеми за решаване“, добавил събеседник на всекидневника в главната квартира на НАТО.

Прессекретарят на руския премиер Дмитрий Песков подкрепил официалната версия. Високопоставен източник от правителството обаче заявил: „Това е сигнал – заради липсата на готовност да се отчитат нашите загрижености във връзка с ПРО, заради постоянните критики, заради разните черни списъци. Но ги бяхме предупредили“.

Руският политолог Фьодор Лукянов предвижда промени в начина, по който се управлява външната политика на Москва. Той не изключва Медведев да стане доверен представител на Путин на престижни срещи, „които не решават нищо специално“, а за самият президент „да запази за себе си истински важните посещения и срещите с едрия западен бизнес“.

Освен общуването с Обама Владимир Путин обаче ще изпусне шанса да се запознае лично в Кемп Дейвид с новия френски президент Франсоа Оланд и с новия премиер на Япония Йошихико Нода. Създаването на връзки с тях се отлага за 18 юни, когато Путин ще участва в срещата на високо равнище на Г-20 в Мексико, посочва „Комерсант“.

„Ведомости“ се пита „защо да не повярваме на версията“ на Москва, че Путин е прекомерно зает с формирането на правителство и затова праща в САЩ Медведев.

„Първо, защото в дипломацията обясненията почти никога не са директни. Второ, според самите Путин и Медведев те отдавна са замисляли прехвърлянето на властта, тъй че са можели отдавна да измислят и ново правителство“, намира отговор вестникът, цитиран от Би Би Си.

„Ведомости“ също припомня разгонването на протестното шествие в Москва на 6 май. „Западът реагира донейде загрижено (…) На Путин вероятно не му се ще да изслушва въпроси на тази тема, а на лидерите от Г-8 не им се ще да се прегръщат с Путин пред цялата си телевизионна аудитория“, коментира редакцията на всекидневника.

Решението на Путин да не участва в срещата на Г-8 и да изпрати там Медведев неизбежно ще бъде възприето в контекста на предишните му антизападни изявления още като премиер и на препирните с Медведев – тогава президент, заради Либия, изтъква в друг материал от „Ведомости“ руският експерт Василий Кашин.

Според него Путин ще направи първото си президентско посещение в Китай, но това съвсем не е „антизападен поврат“ и смяна на приоритетите в руската политика. Тя предвижда балансиране между Изтока и Запада още от управлението на Борис Елцин през 90-те, а „Елцин бе склонен най-явно да се използват връзките с Китай като противовес на западното влияние“, посочва аналитикът.

При това днес Китай е втора по значение световна сила и основният търговски партньор на Русия. Това „отваря нови завладяващи перспективи“ пред политиката на Русия в стремежа й „да балансира между водещите световни силови центрове“, твърди Кашин.

За успех в тази насока са необходими добри отношения и с двете свръхдържави. „Докато не бъде решена тази задача, Русия периодично ще предприема стъпки с цел да демонстрира на САЩ, че е важна, самостоятелна и готова, ако стане нещо, да мине изцяло в другия лагер“, коментира наблюдателят отказа на Путин да замине за Кемп Дейвид.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.