Нещо гнило в България

Едвин Сугарев

Мистериозното изчезване на тъй наречените “братя” Галеви възбуди обществото ни. Братята во мафия ритнаха кошера и той зажужа. И се посипаха едни приказки, и се почна едно дърдорене – както винаги по подобен срамен повод.

Какво да направим прочее – да си купим запушалки за уши? Не – да се заслушаме. В приказките и най-паче в увъртанията на отговорните за съдбата ни фактори. Защото това увъртане е диагноза. Налудното прехвърляне на топката показва колко ги е еня управниците за това, което се случва (и ще се случва) с нас – техните работодатели.

Затова вслушайте се в жуженето. Чуйте ги само – подредени един до друг. И като ги чуете, се замислете и за своята нормалност. Защото не благодарение на някой друг са се намърдали в кошера при меда – а благодарение на вашия глас.

Деница Петкова, заместник-министър на правосъдието: “Във всеки един момент е възможно т. н. „братя Галеви”, да се явят за изпълнение на наложеното им наказание и да твърдят, че едва сега са узнали за осъждането. И това е така, защото те не са длъжни да четат нито вестници, нито да гледат телевизия, нито дори да проверяват сайта на съда, където е обявено окончателното решение на Върховния касационен съд..

Този вид мярка не ги задължава нито да пребивават постоянно на адреса си, нито да не променят местоживеенето си. Единствената ограничителна мярка, която е постановена спрямо тях, е да напускат пределите на страната, така че те в рамките на територията на страната ни могат да се придвижват абсолютно свободно.”

Ами да, не са длъжни. Нещо повече. Законите на страната им позволяват да бъдат престъпници дори и при пълна неграмотност. И откъде тогава да научат те, горките, че някакъв си келяв апелативен съд ги бил осъдил? Освен това не би било невъзможно да са получили временна слепота и глухота, поради терзания от неблагодарността българска – и да са лишени и от възможността да гледат телевизия и да слушат радио.

Ще речете: ами все някой комшия ще им е казал, че цялата държава се занимава с тях. Айде, холан! Смее ли някой комшия да пристъпи по-близо от двеста метра от портата на резиденцията им в Ресиловци? Освен това е безспорно установено, че ги няма там. Но може би пък са отишли в училището по дърворезба в Трявна, та да изучат някой занаят? Или са се самовъзнаградили със седемдневна екскурзия за посещение на част от стоте туристически обекта – та да опознаят България и да я обикнат?

Констинтин Пенчев, омбудсман: “Те са имали мярка за неотклонение парична гаранция и последствието от тяхното изчезване е, че тази сума следва да бъде отнета в полза на държавата. Като бъдат заловени, те си носят своите последствията и евентуално допълнителна присъда, ако се окаже, че са знаели за присъдата си и са се укривали. Няма как на всеки подсъдим с висящо дело, знаете все пак презумпцията за невинност действа, да бъде назначен един полицай, който да го следи да не изчезне.”

Две по петдесет хиляди прави сто хиляди – ето го опорният стълб за новия бюджет, скритият коз в ръкава на министър Дянков, с който ще бъдем извадени от кризата. Можем да продължим този почин: съдим гангстерите, пускаме ги под гаранция, сетне ги осъждаме и като дуфнат нанякъде, прибираме гаранциите – можем да ги влагаме, примерно, в Сребърния фонд.

А иначе по конкретния случай с Галевите: както става ясно от отговорни фактори от Министерството на правосъдието, оправданието с това, че не са знаели, им е в кърпа вързано. Но изказването на уважаемия г-н Омбудсман, чини ни се, е малко обидно спрямо достопочтените братя.

Не може тяхната знаменателна и впечатляваща биография в подземния свят да бъде приравнявана с “всеки подсъдим”, гепил евентуално три кокошки от курника на баба Туца от село Горно Нанадолнище. Трябва малко обективност в случая, малко страхопочитание трябва. Ако на г-на Пенчева не е известно какви са мащабите на въпросните чувства, да се допита до някой поданик от Дупница, първия частен град.

Разбираеми са неговите престрастия към демокрацията, но не може все пак един феодал да се приравнява с обикновен апаш. Освен това, чини ни се, МВР имаше 60 000 служители – и беше първо по брой на полицаи на глава от населението в цяла Европа. Чудна работа – какво ли са правили тия всичките, додето братя Галеви са търтили да бягат; кой ли по-виден гангстер са наблюдавали, държейки под контрол организираната престъпност – и нине, и присно, и во веки веков? Кой знае – може пък да са имали извънредно обучение по завъртане на крушка във фасонка.

Цветан Цветанов, вътрешен министър: “Темата за това къде са братя Галеви трябва да се коментира от съдебната система, не от МВР.”

А сега де! Как беше изконната и върховна истина на МВР: “Ние ги хващаме, те ги пущат”? А сека има лека корекция: “Те ги осъдиха, ние ги оставихме да избегат.” Дали пък това значи нещо? Напредък някакъв – към обективност примерно?

Той същият: “Най-разумно е братя Галеви да се предадат.”

Несъмнено, г-н министре. Още повече – след заканата, че ще ги гепите, където и да отидат. Те са мъдри люде, разумни, отгледани и обучени в същата родна милиция, дето… Нейсе, няма да продължаваме нататък, да не си помисли някой, че Ви се подмазваме. Но щом Вие сте казал, те наистина ще се предадат. Хич не хващайте вяра на гадните хакери, дето ви пишат от тяхно име “Късно е, Цветанов!” – и Ви поздравяват с “Венсеремос!”

Едни бивши барети не могат да бъдат сволоч като тази от шайката на Ваньо Танов примерно, дето ги спипахте на гюме да си делят плячката – и няма да решат като тях, че ще им хванете к… Ще се предадат, ще дойдат под строй с вързоп дрехи, игла, конец и бели якички – бъдете сигурен.

Бойко Борисов, министър-председател: “Правителството няма абсолютно никаква вина в този процес…. Къде е ролята на правителството в независимата съдебна система? Съжалявам, че трябва да ви го кажа.”

Никаква, разбира се. Нито роля, нито пък вина. Поради разделение на властите живеят на различни планети. Макар че инак правителството е вездесъщо и се намесва в екзистенциални, природни и други явления, към които никой преди не подозираше, че може да има някакво отношение. Например откакто ГЕРБ управлява, българите живеят по-дълго. Чака се някой да констатира, че при правителството на ГЕРБ грее повече слънце, докато при тройната коалиция валеше повече дъжд. (И сняг, и град, и суграшица – мамка им!)

Ваньо Танов, шеф на Агенция “Митници”: “Изчезването на братя Галеви ми изглежда много гнило… Не може държавата да е в такова състояние, че да не предвиди какво може да се случи с хора като тях.”

Да, има нещо гнило в България. Прав си, родни Хамлете, с черепа на Мишо Бирата в ръка.

Останалото е мълчание. (Някой да изнесе труповете.)

Виж още текстове в сайта на Едвин Сугарев svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.