Биографията на Габриел Гарсия Маркес – кой е господин Магически реализъм

Б.р. – отскоро на българския читател е достъпна най-пълната биография на Габриел Гарсия Маркес „Един живот“ от Джералд Мартин. Представя я Петко Тодоров в блога Книжен Ъгъл:
„Ами хубаво, че беше тук – така ще можеш да кажеш на хората, че не сме измислили тая история” е последната реплика на писателя към автора в „Габриел Гарсия Маркес. Един живот” на Джералд Мартин (изд. „Унискорп”).

Сам Маркес е обявил Мартин за свой официален биограф, английският професор по латиноамериканска литература е негов постоянен изповедник. „Работих върху тази биография 17 години, разказва Мартин, проведох около триста интервюта”. Самият Маркес му ходатайствал пред Фидел Кастро и Фелипе Гонсалес да го приемат за разговори.

Кастро дава интервю за Маркес – не е ли любопитно. Впрочем биографията на Мартин осветява на български премълчаваната у нас по идиотски съображения невероятна близост между писателя и кубинския лидер и огромната работа на Маркес в Куба. Което, само по себе си е отделен прочит на биографията на Кастро и на биографията на Маркес. Но и ключ за разбирането на човека Маркес и ключ за разбирането на континента Латинска Америка.

Неговият континент е много повече идея, отколкото е например европейският, при нас идеята по-скоро маскира институцията. Не е без значение и, че няколко държави там претендират за бащинство над колумбийския писател. Там тези работи стават. Там Маркес може да претендира за писател на Латинска Америка повече, отколкото който и да е европейски писател, че е писател на Европа. Който е чел романа му за Боливар ще го разбере по-лесно.

Там са възможни писателски отношения като между колумбиеца Маркес и перуанеца Варгас Льоса. Като частен случай на писателски отношения между – прочетете внимателно имената: Маркес, Варгас Льоса, Карлос Фуентес, Хосе Доносо, Хулио Кортасар. Което е частен случай на отношенията между тамошния писател и тамошното общество.

И обратно: политическото поведение на писателя Маркес е разбираемо на идейната територия „Латинска Америка”. Което прави разбираемо старателното премълчаване на някои от тамошните събития у нас. Маркес го казва: „Трябва сами да открием себе си, не искаме Колумб да остане наш откривател”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.