Да излезем на разходка – новият протест в Русия

Мария Цветкова
Ройтерс

„Контролната разходка“ в Москва. Снимка: ридус

В деня, когато Владимир Путин се върна на президентския пост в Русия, полицията се втурна из Москва, като прочистваше улиците от протестиращи, разгонваше минувачи и задържаше хора само заради това, че носят бели лентички, символ на опозицията.

Оттогава от страх от нови репресии активистите захвърлят плакатите си, като променят тактиката, така че да заобиколят забраната за непозволени митинги и да избегнат арестите.

Сега неколкостотин млади хора от няколко дена организират движение, което наричат „народна разходка“, като се движат от едно място на друго из руската столица.

Протестиращите, които са предимно младежи от средната класа, вземат пример от глобалното движение „Окупирай“ и опъват йогистки килимчета, пеят руски народни песни и четат откъси от конституцията в столичните паркове и градинки, като оставят полицията да се чуди как да реагира.

„Стратегията ни е много проста: само се разхождаме“, каза 35-годишният блогър, изобличител на корупцията и опозиционен лидер Алексей Навални, преди да бъде задържан от полицията във вторник сутринта.

Протестиращите, които общуват чрез Туитър, се събират и придвижват няколко пъти след пристигането на полицията. Хората идват и си отиват, като поддържат своя брой на няколкостотин.

Понякога симпатизанти им носят чай или кафе. Понякога те общо си осигуряват храна и напитки. Даже си почистват, за да не позволят на полицията да използва нуждата от почистване като оправдание да ги разпръсне, както се случи веднъж миналата седмица.

„Ние ще живеем тук, така че трябва да се борим за промяна заради бъдещето на нашите деца“, каза 35-годишният активист Александър Шербаков, който се занимава с търговия.

Миналия понеделник репортер на Ройтерс чу полицейски началник да нарежда да бъде арестуван всеки, който носи бяла лентичка, но полицията рядко повдига обвинения и повечето задържани бяха освободени, след което отново се присъединиха към протеста.

До четвъртък вечерта полицията до голяма степен се беше изтеглила, оставяйки неколкостотин души в парк на няколко пресечки от Кремъл. Протестът си печели необичайното название „Окупирай Абай“ по името на казахски поет, чиято статуя се намира в парка.

След като опозиционните лидери Навални и Сергей Удалцов бяха арестувани в сряда и пратени зад решетките за 15 дни за неподчинение на полицията, към каузата се присъедини звездата Ксения Собчак.

Руският еквивалент на Парис Хилтън стана поддръжничка на новото движение и се обяви срещу Путин, който през 90-те години на 20 век работеше за покойния й баща, тогава кмет на Санкт Петербург.

„Когато мирно се разхождаш из града и си мълчиш . . . полицейските сили за борба с безредиците не би трябвало да те спират, да те сграбчват за ръцете и да те отвеждат. Главната ни задача е да покажем, че няма да се разотидем“, каза пред тълпата 30-годишната Собчак.

ПУТИН МЪЛЧИ

59-годишният Путин не обърна внимание на протестите, които бяха организирани при встъпването му в длъжност миналия понеделник. Това бяха поредните демонстрации, откакто през декември избухна гневът заради твърдения за изборни измами. Един митинг прерасна в насилие по-предната неделя.

Путин не прави никакви публични изказвания за протестите, но говорителят му Дмитрий Песков беше цитиран да казва, че полицията е действала твърде меко.

„Би било погрешно да се преувеличава размера и значението на тези протести“, заяви Песков за седмичното сп. „Афиша“. „Подобни лагери завършват само по един начин“, добави той, отправяйки скрита заплаха.

При първото си пътуване извън Москва като президент Путин се отправи към танков завод, за да се срещне с малка група предварително подбрани работници. Това беше връщане към режисираните посещения на Путин, при които Кремъл изтъкваше подкрепата на промишлени центрове.

Опозицията осмива подобни прояви, представяйки Путин в сатирични анекдоти като откъснат от реалността авторитарен лидер.

Сатирата е един от отдушниците за руснаците, разгневни от това, че Путин удължава 12-годишното си господство в Русия.

Една карикатура в интернет изобразява Путин, който се вози в автомобила си и се усмихва на залепените на прозорците картини с тълпи от поддръжници. Отвън се вижда как колата минава по пусти улици.

Въпреки че броят на протестиращите намалява, откакто Путин победи на изборите през март, опозицията иска да покаже, че все още е сила, която трябва да бъде приемана сериозно, и поддържа натиска.

Група писатели и поети протестираха в неделя срещу полицейските действия напоследък, като излязоха в Москва на разходка, която определиха като „проверка за това дали московчани могат свободно да се разхождат по собствените си улици“.

Няколко туристи и минувачи бяха потресени, когато полицията ги подбра при акциите в Москва тази седмица.

„Когато гледаш телевизия, всичко изглежда наред, добре. Но като дойдеш тук, виждаш как действително стоят нещата“, каза 56-годишният Сергей, турист от руския Далечен изток.

30-годишен протестиращ, който се представи само с името Иван, каза, че се надява продължаването на протестите да попречи на Путин да спечели следващите президентски избори и да се задържи на власт до 2024 г.

„Тези протести не могат да постигнат оставката на Путин, но могат да ускорят оттеглянето му от властта“, каза Иван, който работи като преводач.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.