Новият стил на Франсоа Оланд

Франс прес

Президентът Франсоа Оланд и Валери Трирвильор на церемонията по встъпване в длъжност. Снимка: АФП/БТА

През няколкото дни на преход във властта, Франсоа Оланд, който бе избран на 6 май за президент на Франция, успя да наложи нов стил и да заеме място в центъра на европейската политика, но бе подложен на много силен натиск от германския канцлер Ангела Меркел.

Той се разхожда по улиците на Париж, бъбри си с широка усмивка на лицето с минувачите, посещава изложба, участва във възпоменателни прояви: току-що избран, Оланд показва своето желание да не променя нищо в своето поведение на „нормален“ човек.

Новият френски президент социалист иска преди всичко успешно начало на своя мандат. Неговият предшественик, Никола Саркози, остана през петте години на поста заложник на своя имидж – „президент на богатите“, който си създаде точно след като бе избран. Саркози отпразнува своята победа с влиятелни шефове на компании, след което „разпусна“ на яхтата на своя приятел – милиардера Венсан Болоре.

„Силата на символите има значение в този период, в който аз не мога да действам, но (вече) съм избран от французите… Не поисках да променям своя ритъм на живот, своите отношения с французите“, обясни Оланд. Неговата бивша приятелка Сеголен Роаял освен това предупреди, че децата му няма да присъстват утре в Елисейския дворец на церемонията по встъпването в длъжност на техния баща. В контраст с 2007 г., когато събраното специално за случая семейство на Саркози „направи сензация“ на червения килим.

В петък Франсоа Оланд се завърна в изборния си бастион Корез, в Централна Франция, където започна своята кампания през март миналата година, за да подаде оставка като президент на този малък провинциален департамент – нов повод, за да „се покаже сред масите“. Този преход завърши във вторник с предаването на властта от Никола Саркози. След това Франсоа Оланд ще назначи своя премиер и съставът на правителството би трябвало да бъде известен в сряда вечерта.

За момента избраният президент не бърза да обявява новите лица в управлението, въпреки че един от неговите приближени – председателят на парламентарната група на социалистите Жан-Марк Еро (във вторник Оланд го посочи за премиер – б.р.) – е смятан за фаворит за министър-председател на кабинет, който ще трябва да включва равен брой мъже и жени, както и едно запазено място за съюзниците еколози.

В непосредствен план предстоят парламентарните избори на 10 и 17 юни, когато левицата се надява да спечели мнозинство, както сочат и проучванията на общественото мнение, за да може Оланд да приложи своята програма.

Още на първото заседание на новото правителство се очаква да бъдат приети няколко обещани символни мерки, като намаляването с 30 процента на възнагражденията на президента и министрите. От Оланд обаче се очаква да започне да действа много бързо за икономиката, докато ситуацията на пазара на труда би трябвало да продължи да се влошава през идните месеци, с очаквани съкращения в няколко сектора и прогнозиран максимален икономически растеж от 0,5 процента тази година.

И това трябва да бъде съвместено с ангажимент за връщане през 2013 г. на бюджетния дефицит под тавана от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) – цел, потвърдена днес въпреки мрачните прогнози на Европейската комисия в Брюксел. Изправен пред всичко това, новият френски президент разчита също на промяна в настроенията в Европа, където той успя да постави икономическия растеж, засенчван досега от дълговата криза, в центъра на дебата.

Избирането на Франсоа Оланд бе възприето като лъч на надежда в страните, прилагащи мерки за строги икономии, и особено в Гърция, която е жертва на политически хаос. Най-тежкото обаче тепърва предстои, да бъде убедена Германия да добави раздел за растежа в европейския бюджетен пакт, на който тя отказва каквото и да било предоговаряне.

Още щом встъпи в длъжност, Оланд отлетя във вторник за Берлин за среща с Ангела Меркел. „Ние имаме позиции, които все още не са близки, това не ви убягна“, каза Оланд пред журналисти в четвъртък вечерта. Берлин се обявява за структурни реформи за стимулиране на растежа, но изключва каквото и да било връщане към растежа посредством търсенето.

За да се подготви за тази среща и за срещата на върха на ЕС на 23 май, новоизбраният френски президент увеличи значително дипломатическите си контакти от понеделник. Той прие по-конкретно председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и президента на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, тънък познавач на Германия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.