Европейската Нощ на литературата дойде и у нас

Актьорът Ицко Финци с „Животът е другаде” на Кундера в ръка. Снимка: авторката

Тази година за първи път и София се присъедини към провежданата за 6-и път в Европа Нощ на литературата. Столицата е само един от 24-те европейски града – Прага, Берлин, Дъблин, Будапеща, Букурещ, Виена, Мадрид и други, които вземат участие в събитието, провеждащо се едновременно във всички тях на 15 май вечерта.

Организирано е от Чешкия културен център, под егидата на EUNIC България (European Union National Institutes for Culture), с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и с участието на Полския, Унгарския, Френския институт и театър Алма Алтер. Много творби на съвременни автори са представени под различни форми и на атрактивни места из европейските градове, както и в София.

Някои от видните български артисти, журналисти и писатели представят съвременните европейски автори и техните творби, преведени на български език. В края на вечерта в Чешкия културен институт се проведе и афтър-парти с много оригинална чешка бира, а също и с томбола с награди.

Целта е да се затвърди диалогът между народите в европейската културна общност чрез универсалното средство за комуникация – литературата. Според организаторите тя е всемирно разпространена форма на общуване между единичните гласове на авторите и различните култури, които споделят сходни читателски практики. Литературата е средство за взаимно разбиране, за междукултурен диалог и обмен, начин да се прескочат комуникационните бариери.

Самото събитие бе организирано по чудесен начин и се надявам занапред да има все повече така добре протичащи културни мероприятия. Нощта на литературата започна точно в 18:00 часа едновременно във всички културни центрове – Чешкия, Полския, Унгарския, Френския и театъра Алма Алтер с четене на откъси от романи или разкази.

Журналистът и преводач Георги Ангелов чете откъси от „Малкия Никола”. Снимка: авторката

Във Френския институт журналистът Георги Ангелов представи част от поредицата от 6 книги „Малкият Никола” на писателя Рьоне Госини и художника Жан-Жак Семпе, в която се разказват случки от живота на малкото момче, написани с изключително чувство за хумор. Поредицата е дело на издателство „Колибри”, които имаха солидно присъствие през цялата Нощ на литературата.

Добрата организация пролича в регламента на провеждането – четенето продължава 15 минути, на случайни пасажи от книгата, като след изтичането на определеното време се дава възможност на публиката да обиколи и останалите културни центрове. Във всяко „гнездо” на събитието се слага печат на гърба на предварително раздадени брошури.

В края на вечерта всеки, събрал и петте печата, има възможност да участва в томбола с награди – книги по избор, както и оригинална чешка бира. Също така, ако на някого му хареса прочетеното, може да закупи книгите на всички участващи автори на преференциални цени пред залите. „Малкият Никола” ми се стори доста увлекателно и леко четиво, което успя да разсмее присъстващите.

Регламентът на представяне е доста добре замислен, защото кратките извадки, които се представят, не отегчават присъстващите, а само подклаждат интереса им. В края на четенето те могат или да продължат към останалите „гнезда” на събитието, или да останат и да слушат още откъси. Присъстващите не бяха много, но за сметка на това пък слушаха с голям интерес представянето – повечето бяха хора на средна възраст, но не липсваха и младежи.

Залата на Чешкия културен център се оказа доста по-атрактивна за любителите на четенето – в нея имаше арт инсталации и мини-изложба, които бяха заинтригували повече артистични млади хора, а също и медиите. Актьорът Ицко Финци представи откъси от книгата на Милан Кундера „Животът е другаде”, също на издателство „Колибри”.

На щанд отпред можеха да бъдат закупени повечето от книгите на автора, включително и представената, обособени в поредица, както и други намалени издания. Самото четене беше интригуващо и мисля, че определено провокира присъстващите. След края всеки бе свободен да разгледа и изложбата на съвременни чешки автори.

Преводачката Стефка Хрусанова чете откъси от романа на Дежо Костолани „Корнел Ещи”. Снимка: авторката

След края на представянето в Чешкия център повечето хора се пренесоха към вече изпълнената с хора зала на Унгарския център на ул. „Аксаков”. Изглежда унгарската културна общност има завидно присъствие в България, тъй като това беше най-посетеното представяне.

В рамките на 5 минути различни преводачи четат откъси от романи, разкази и стихотворения на някои публикувани и още непубликувани в България автори като Имре Оравец, Габор Дюкич, Дежо Косталани, Ищван Йоркен. В програмата бе включен и музикален акомпанимент от китара.

Добрата организация и атрактивните начини на представяне, разчупване на текста и изваждането му извън кориците на книгата са великолепен начин да бъдат привлечени към четенето все повече хора от всички възрасти.

Подборът на различни съвременни европейски автори дава възможност за приобщаване на българския читател към голямата европейска културна общност. Ако и занапред има много такива събития, те ще спомогнат за развитието на читателските нагласи у нас.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.