Въпросите, на които „Проклет да е Цеко“ Минев не пожела да отговори

Премиерът Борисов и шефът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев в Банско, 19 февруари 2012 г. Цеко е и председател на Федерацията по ски, и банката му седи зад фирмата собственик на курорта Банско и ски пистите и съоръженията на Витоша. Снимка: Булфото

Б. р. – Асен Генов описва в блога си как е завършил опитът му за интервю с Цеко Минев – шеф на Първа инвестиционна банка и на Федерацията по ски. Генов му е задал писмено въпроси, които журналистите не му задават. Банкерът, стана известен с това, че фирмата, зад която стои, спря лифтовете на Витоша тази зима, и заради него се правят поправки в Закона за горите, които да улеснят инвестициите в ски курортите у нас.

След 2-3 седмично чакане моята „връзка“ в ПИБ, един от пиарите на Цеко Минев, ми се обади и ми каза: „Г-н Генов, за съжаление, няма да мога да Ви съдействам за интервю с г-н Минев. Ако желаете, може след месец пак да опитаме. Може и с други въпроси…“

Това беше същността на любезния отказ, на още по-любезната покана от моя страна, Скиор номер едно на Републиката да отговори на няколко въпроса, които аз и мои приятели, сред които Тома Белев, формулирахме.

Тъй като обаждането на пиара на Цеко Минев може да се разтълкува с много по-кратки думички, примерно: „Разкарай се, кой си ти, че ще смущаваш Негово Банкерско Скиорчество“, реших да публикувам въпросите, които вероятно няма нито един журналист, акредитиран да отразява разточителните олигархично-правителствени вакханалии по ски курортите, няма да му ги зададе.

Това са питанките, на които Цеко Минев не пожела да отговори дори писмено:

Г-н Минев, какво е Вашето мнение – на какво законово основание спряха тази зима лифтовете на Витоша, тъй като ограничаенията в закона от март 2011 са същите, като при стария?

Защо, според Вас, не работеше лифт „Заека“, свързан и, ако не греша, е собственост на МФВС?
Ако станете министър на спорта за 1 година, какво бихте направили?

Г-н Минев, в медиите се спекулира че вие сте реалният собственик на фирмите Юлен и Витоша ски. Каква е истината –  имате ли участие в тяхната собственост?

Г-н Минев, в медиите излезе информация, че Федерацията по ски е сключвала договори с фирми управлявани от членове на управителният съвет на федерацията или техни близки. Каква е истината – има ли действително такива договори?

Г-н Минев, вестник „7 дни спорт“ публикува Ваше мнение, че Тома Белев е престъпник. Това наистина ли е Ваше мнение и в какви престъпления смятате, че е извършил?

Г-н Минев, Федерацията по ски организира няколко пъти инициативата „научи се да караш ски“. Кой помогна финансово за тази инициатива и колко деца до момента е обхванала тя?

Кога ще имаме световни и олимпийски шампиони в алпийските ски?

Има ли у нас условия за провеждане на зимна олимпиада и къде?

Г-н Минев, кое, според Вас, може да върне българите по ски-курортите в България, тъй като много от нашите сънародници предпочитат да карат ски в чужбина, на по-евтини места, при получават по-качествена услуга?

И последният ми въпрос е по-скоро стратегически и хипотетичен. Как виждате бъдещето на ски спорта и туризма в България в условията на климатични промени и очаквания годините да стават все по-сухи, топли и непредвидими?

От блога на Асен Генов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.