„Ужасната година“ на испанския крал подкопава монархията

ДПА

Някога радващ се на медиен комфорт, испанският крал Хуан Карлос преживява ”ужасна година” заради скандалите и слуховете около кралското семейство.

Седемдесет и четири годишният Хуан Карлос дълго време изглеждаше почти като идеалния крал. Той видимо се радваше на щастлив семеен живот с кралица София, с трите им деца и внуците. Живееше с относително скромен бюджет в сравнение с някои други европейски короновани глави и беше симпатичен и приветлив.

И беше политически полезен на страната си, осуетявайки опит за преврат през 1981 г., а сега, използвайки контактите си, за да подпомогне испанския бизнес и други интереси в Латинска Америка и арабския свят.

Но сега приказката свърши.

Образът на краля сериозно пострада заради неотдавнашното му заминаване на ловно сафари. Социологическите проучвания сочат, че много от младите испанци биха предпочели република. И – може би най-скандалното от всичко – се оказа, че кралят и кралицата може вече да не се обичат. В понеделник кралската двойка не отпразнува тържествено златната годишнина от сватбата си, без да бъдат съобщени причините за това решение.

Когато преди 50 години Хуан Карлос се венча за една година по-младата от него гръцка принцеса София в Атина, Испания е управлявана от диктатора Франсиско Франко. София се отказа от положението си в гръцкия двор заради испанския принц, без да знае дали той някога ще управлява.

Когато Хуан Карлос стана крал по волята на Франко след смъртта на диктатора през 1975 г., испанците отначало гледаха на него като на марионетка на авторитарния лидер.

Едва след обръщението по телевизията срещу опита за преврат през 1981 г. на малка група офицери от армията и въоръжени милиции, както и след подкрепата му за дългогодишния преход на Испания към демокрация, той спечели уважението и обичта на поданиците си.

Хуан Карлос никога не забравя, че е трябвало „всеки ден да си заслужи трона“, както веднъж самият той се изрази. Двамата с кралицата се прочуха като големи професионалисти. Въпреки слуховете, че кралският брак не е идеален, недискретни съобщения в медиите за личния им живот в британски стил бяха немислими.

Дори наскоро, когато журналистката Пилар Ейре публикува книга, в която се твърди, че Хуан Карлос е имал редица извънбрачни връзки, повечето испански медии запазиха мълчание по въпроса.

През последните години обаче кралският дворец понесе доста удари. Каталонски сепаратисти изгориха портрети на краля и кралицата, баски сепаратисти критикуваха остро монархията, а най-голямото дете на двойката Елена се разведе.

Кралят също така бе подложен на редица операции за лечение на различни заболявания, включително на доброкачествен тумор на белия дроб. Но най-лошото предстоеше.

През последните няколко месеца кралското семейство постоянно попадаше в новините заради съдебно разследване, включващо кралския зет Иняки Урдангарин. Съпругът на принцеса Кристина е заподозрян в използването на организация с нестопанска цел за отклоняване на милиони евро към неговите компании.

А после Хуан Карлос замина на скъпо сафари за лов на слонове в Ботсвана в момент, когато Испания е потънала в дълбока икономическа криза.

Пътешествието предизвика такова възмущение, че монархът трябваше да поднесе извиненията си на нацията. Повече от половината испанци смятат, че пътуването е навредило на имиджа му, сочи социологическо проучване на ежедневника „Мундо“. Хуан Карлос обеща да не повтаря грешката си – обещание, което сега излага всеки негов ход на все по-дръзките медийни критики.

Печатни и интернет медии не се посвениха да съобщят за жена, която както се твърди, е придружавала краля в Ботсвана. „Мундо“ публикува откъси от книгата на Ейре, според които кралят и кралицата не са имали истински брачен живот от десетилетия.

Някои испански медии сравниха събитията с така наречената „ужасна година“ на британската кралица Елизабет – белязана от семейни проблеми – през 1992 г.

От кралския дворец се опитват да намалят пораженията, увеличавайки прозрачността. Миналата година от там започнаха да оповестяват публично размера на кралския бюджет и имат намерение да държат обществеността информирана относно местонахождението на краля – дори и за лични пътувания като това в Ботсвана, което отначало се пазеше в тайна.

Дворецът също така се дистанцира от Урдангарин. А престолонаследникът, принц Фелипе, за когото се говори, че лично следи критиките срещу кралските особи в интернет, според слуховете наблюдава всяка негова стъпка.

Проблемът на двореца е, че времената се промениха. Броят на подкрепящите монархията испанци намаля от 66 процента през 1996 г. до 49 процента през 2011 г., сочат поредица от социологически проучвания. Те все още са повече от 37-те процента, които предпочитат република.

Но сред хората под 35-годишна възраст – които вече не помнят ролята на краля в прехода към демокрация – същият брой хора, 45 процента, казаха, че биха приели както република, така и монархия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.