Оланд и Меркел на първа среща

Меркел и Оланд. Колаж: глобедия

Часове след като встъпи в длъжност, Оланд побърза да посети Берлин. Подобно на предшественика си Никола Саркози, Оланд държеше по този начин да подчертае символичната важност на френско-германските отношения, отбелязва в. „Фигаро“. Срещата нямаше за цел да разреши фундаменталните различия между Оланд и Меркел. Те просто трябваше да се опознаят. В близките дни те ще се срещнат на още няколко форума – Г8, НАТО, ЕС.

На първата им среща обаче Оланд постави своето условие – въпросът за растежа да бъде включен в пакта за бюджетна дисциплина. В предизборната кампания Оланд заплаши да не ратифицира документа, ако в него не бъде включен текст за подем на европейската икономика. Вчера обаче Оланд проправи пътя към компромиса, като подчерта, че с Меркел са се договорили да обсъдят всички идеи в тази насока и да проучат как да им се придаде законова форма.

На пръв поглед всичко противопоставя социалиста, привързан към растежа и консерваторката, упорстваща по въпроса за бюджетната дисциплина. Но е очевидно, че Оланд не иска да настрои канцлерката срещу себе си. Двамата са обречени да се разбират. Оланд не може да допусне провал на едно от най-амбициозните си предизборни обещания – новата ориентация на Европа, но без Германия това няма да стане. Меркел трябва да засили позициите си срещу социалдемократическата опозиция, която умножи критиките срещу икономиите в навечерието на федералните парламентарни избори, пише „Фигаро“.

Изданието припомня, че първата среща между Оланд и Меркел стана малко след като беше обявено, че френската икономика не е отбелязала растеж през първото тримесечие, докато германската има растеж от 0,5 процента. Това само може да накара Оланд да упорства по въпроса за растежа. Но някои се притесняват, че Франция няма да може да защити идеите си, защото сега е в позицията на по-слабия пред Германия, която е показала, че е единственият истински двигател на Европа.

Меркел и Оланд постигнаха разбирателство за Гърция, но не толкова по въпроса за растежа, отбелязва в. „Монд“. Те заявиха, че са готови да обмислят нови мерки за икономически растеж на Гърция и подчертаха, че са длъжни да работят заедно, защото си дават сметка каква отговорност носят двете им страни за бъдещето на Европа, но още на първата среща се появиха различия между тях. Оланд каза, че ще постави всички въпроси на масата на преговорите на срещата на върха на ЕС на 23 май, включително темата за евроблигациите, която до този момент беше табу за Берлин, посочва в. „Монд“.

Оланд и Меркел проявиха желание да постигнат съгласие, отбелязва в. „Либерасион“. Стилът и на двамата се доближава – резервираност, привидно спокойствие и упорство. Според неназован дипломат Оланд и Меркел са еднакво прагматични и имат еднакъв усет към диалога и сякаш са създадени в политически план един за друг.

Първият мач между заклетата привърженичка на икономиите, преживяла току що болезнено поражение в най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия и социалиста, който иска да промени пакта за бюджетна дисциплина, приключи с равен резултат. Очаква се втори рунд на 23 май в Брюксел, посочва в. „Кориере дела сера“.

В. „Република“ вижда в срещата в Берлин началото на създаване на нова ос на растежа. И Меркел, и Оланд направиха отстъпки по болезнените за тях въпроси. Оланд заяви, че гледа благосклонно на бюджетната дисциплина, а Меркел подчерта, че има общи позиции с френския президент по въпроса за растежа и е готова да сътрудничи с него за решаване на проблемите и да дискутира с него идеите, свързани с растежа.

Гърция успя да сплоти Оланд и Меркел, пише британският в. „Дейли телеграф“ по повод на това, че двамата лидери са успели да постигнат съгласие поне по един важен за Европа въпрос.

Гърция се оказа най-спешният въпрос за дискусия на срещата на върха между Меркел и Оланд и двамата лидери подчертаха, че тази страна трябва да остане в еврозоната отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

Според британския „Гардиън“ Оланд и Меркел са постигнали съгласие по един въпрос – но той не е Гърция, а необходимостта от въвеждане на такса върху финансовите транзакции, на която се противопоставя британският премиер Дейвид Камерън. „Гардиън“ припомня, че тандемът Меркел-Оланд вече е известен с прозвищата Мерколанд и Мерд на френски Merde – „По дяволите“ . Вестникът описва менюто на вечерята, дадена от Меркел на Оланд: зеленчуков бульон, телешки шницел, палачинки, ягоди, сладолед, сирене и грозде, полети с германски вина.

„Гардиън“ пише, че Берлин положи много усилия, за да се демонстрира хармония между двамата лидери, за които е важно да разберат дали могат да работят заедно, за да решат едни от най-трънливите европейски въпроси от Втората световна война насам. В Берлин психологическо предимство имаше Оланд, дошъл с току-що получен мандат да поведе Европа от сурови икономии към растеж. Меркел е не само все по-изолирана в Европа, но и зашеметена от сензационното поражение на консерваторите на местните избори миналата неделя. Според мнозина те предвещават какво ще се случи на федералните избори В Германия догодина.

Меркел категорично отказа да отстъпи пред исканията на Оланд за предоговаряне на фискалния пакт, в който да бъдат добавени елементи, свързани с растежа, но все пак прие, че допълнително споразумение за, насърчаване на растежа трябва да последва пакта за бюджетна дисциплина, отбелязва в. „Индипендънт“.

Оланд и Меркел се срещнаха, за да поставят началото на деликатен процес за постигане на равновесие, пише в. „Ню Йорк таймс“за различията помежду им и нуждата от компромис.

Вестниците не пропускат да коментират и факта, че самолетът на Оланд, с който той пътуваше за Берлин, беше поразен от мълния. „Фигаро“ отбелязва, че това веднага е станало повод за шеги в интернет. Според представители на френската десница това е лошо предзнаменование за френско-германските отношения. Самата Меркел обаче го определи като добър знак за двустранните отношения, защото Оланд не отмени срещата, е се добра до Берлин, допълват вестниците „Гардиън“ и „Ню Йорк таймс“.

Вестниците „Монд“ и „Либерасион“ правят игра на думи, пишейки за за „любовта от пръв поглед“ отношенията между Оланд и Меркел и „поразяването от мълния“ на самолета на Оланд на път за Берлин, които на френски са еднакви: coup de foudre.

„Тази среща не целеше разрешаването на всички въпроси, а имаше за основна цел да се запознаем по-добре, да установим връзка и да решим какви ще бъдат следващите ни стъпки, да поставим началото на метод на работа, за да намерим заедно решение на европейската криза“, посочи Оланд на съвместната пресконференция.

Френският президент, чийто нов статут очевидно не го е лишил от легендарното му чувство за хумор, добави, че „дори когато говори на френски, човек може да бъде разбран от германски канцлер и обратното, германски канцлер, говорещ само на немски, може да бъде разбран от един френски президент“, коментира Франс прес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.