Да купиш изборите

Българската демокрация не е в опасност, защото не съществува

„Ако спра да ги лъжа, ще спрат да ми вярват”. Така обяснил подхода си по време на избори ромски лидер, осигуряващ купени гласове на парламентарно представена партия. Думите са автентични и се отнасят за „гласовете”, които вървят след него.

Цитирам тази сентенция, защото тя е най-краткото обяснение на прехода, което някога съм чувал. Пиша този текст в деня, в който в Кюстендил се проведоха избори за общински съветници. Предишният вот беше касиран заради изборни нарушения. По време на сегашния отново имаше нарушения, но това едва ли учуди и скандализира някого.

Веднага щом изборите бяха насрочени, всички бяха наясно, че схемите, по които се купуват избиратели, се заплашват хора, фалшифицират се бюлетини, подкупват се избирателни комисии или просто казано се осигуряват гласове, започват да се конструират.

От известно време насам изборната фалшификация не е скандал. Не е и новина. Звучи банално, когато някой журналист, политик или просто гражданин, обясни пред телевизионните камери, че изборите са фалшифицирани.

Преди време Доган беше определил изборната измама като европейска практика. Искаше да каже, че това е нещо нормално дори в най-развитите демокрации. С две думи: проблемът не е в нашия телевизор и не бива да се притесняваме.

И ние спряхме да се притесняваме. Има ли човек в България, който си мисли, че някой някога ще бъде наказан за участието си в изборна фалшификация? Че изобщо някога ще има честни и демократични избори? Че български политик ще подаде оставка от поста си, защото партията му е хваната да купува директно гласове, активистите му са заснети докато вършат престъплението, а най-гледаните телевизии са показали всичко това на милиони граждани?

Миналия петък фондация „Радостина Константинова” раздаде първите си награди за разследваща журналистика. Наградите бяха три. И трите отидоха при журналисти, успели да заснемат изборни измами и фалшификации и да ги покажат от ефира на две от най-гледаните телевизии – бТВ и БНТ.

Голямата награда отиде при Иван Георгиев от бТВ за филмите му „Гласове от Пирин” и „Да купиш изборите”. „Гласове от Пирин” е посветен на последните избори в Разлог.

В него се разказва за уволнени работници, които не искали да гласуват за ГЕРБ. За близки до кмета Красимир Герчев и управляващата партия бизнесмени, които стоят пред изборните секции, за да следят кой идва да гласува. За селски кметове от общината, които са заснети да разказват за натиска и директните заплахи, на които са подложени те, семействата им и техни близки. Някои от тях почти плачат.

С награда беше отличен и филмът на Росен Цветков, Надя Томова и Надя Обретенова „Глас под наем”. В него се разказва за последните избори в Несебър. Журналистите от БНТ са заснели как кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Станка Райкова реализира схема за купуване на гласове. След излъчването на филма тя е арестувана за кратко и след това освободена.

Кандидатът за кмет на ГЕРБ за Несебър Атанас Терзиев отрича показаното по телевизията да е вярно. Самият Терзиев е с богат изборен опит в Несебър. Доскоро той беше шеф на местната партия ДЕЛА, която се саморазпусна и се вля в ГЕРБ. Като лидер на ДЕЛА на изборите през 2007 година, Терзиев отново попадна в полезрението на медиите, като участник в пазара на гласове по Черноморието.

Третата награда на фондация „Радостина Константинова” беше връчена на Сергей Тодоров от бТВ. В серия от репортажи журналистът представя как кандидатът за кмет от БСП на село Куделин, община Брегово – Красимир Георгиев, опитва да си осигури изборна победа като манипулира хора от дома за умствено изостанали, който се намира в селото.

Оказва се, че заместник-директор на дома е съпругата на кандидата за кмет, а гласовете на болните хора са напълно достатъчни, за да решат вота.

Общото между тези три филма е, че са доказали изборни измами и са били гледани ако не от милиони, то от стотици хиляди зрители. Другото общо е, че по нито едно от показаните престъпления прокуратурата все още не е повдигнала обвинение. Сигурно няма и да повдигне. А ако случайно го направи, то ще бъде такова, че да падне в съда.

Вярва ли някой на прокуратурата, която би трябвало да получи доказателствата за извършените изборни престъпления от шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов? Вярва ли някой, че изборджиите на национално ниво в ГЕРБ и БСП не са знаели какви ги вършат хората им в Несебър, Разлог и Куделин? Сигурен съм, че са знаели, защото подобни измами бяха масова практика и в други населени места.
И така, повече от половин година след опорочените избори за президент и местна власт от есента на миналата година, виновни за фалшификациите няма. Няма и политическа воля водещите партии да спрат да купуват гласове.

Въпреки безпрецедентните 32 препоръки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за промени в Изборния кодекс, такива не са извършени. По всичко личи, че дори и да бъдат направени, те ще са козметични и няма да гарантират честността на изборите.

През 2012 година се борим за честни и демократични избори! Същото правехме и през 1989 година. Това е най-тежката диагноза за българската политика и прехода към демокрация. Изводът е, че или се движим на забавен каданс, или се въртим в кръг. И двата варианта, обаче, не са в наша полза.

Българската демокрация не е в опасност, защото не съществува. Няма демокрация без честни избори. Българският политически живот е на предмодерно ниво и изключва всеки, който се е оказал малко по-напред в еволюционното си развитие.

Това е и една от причините голяма част от хората, прескочили предмодерната епоха, да емигрират в Европа и САЩ. Те не го правят за пари, а заради средата.

Ден преди балотажа на кметския вот в Пловдив от миналата година, активисти на ГЕРБ бяха заловени да купуват гласове в ромския квартал Столипиново. После изборите бяха спечелени от Иван Тотев от ГЕРБ.

Преди да стане кмет на Пловдив, Иван Тотев се прочу като главен герой в записи от предизборни обучения на ГЕРБ – Пловдив. По това време той беше областен управител на Пловдивска област. От записите, които бяха разпространени в някои медии, се виждаше как областният управител учи съпартийците си от пловдивската структура на ГЕРБ да фалшифицират бюлетините, подадени за техните противници, като ги правят невалидни.

Тогава бъдещият кмет критикуваше пловдивските гербери, че на първия тур на частичните избори за районен кмет на район „Източен“ в Пловдив, които се проведоха в края на 2009 г., не са направили достатъчно бюлетини невалидни. В тази връзка той им каза: „Като цяло, броят на невалидните бюлетини не е най-добрият“.

След като записите станаха публично достояние, Тотев не подаде оставка като областен управител. Вместо това беше издигнат за кмет на Пловдив.

Така че, политическа воля за спиране на изборните измами няма. Въпросът е: има ли гражданска енергия, която да ги спре? Ако няма такава, то значи българската демокрация трябва да бъде отложена поне с няколко десетилетия.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.