Румъния търси талант… и в политиката

в. Ромъния либера

Кристиан Гог победил с евтини трикове в шоуто „Румъния има талант“. Снимка: от тв екрана

Имат ли румънците желание да отидат да гласуват? За кого възнамеряват да гласуват? Какво се надяват да постигнат с вота си? Сега, когато по-малко от четири седмици ни делят от местните избори и социологическите проучвания се клатушкат според пулса на момента, едно събитие от съвсем различна сфера идва с отговор на въпроса за качеството на електората.

Предаването „Румънците имат талант“ – серия от конкурсни представления, които, признавам, не съм следила – завърши. Публиката гласува и наградата от 120 000 евро стана притежание на илюзиониста Кристиан Гог, обожествяван в момента на гласуването и охулен на следващия ден, когато гласувалите останаха с пръст в уста, след като разбраха колко наивни са били (Гог беше обвинен от медиите, че е спечелил с „евтини трикове, купени от интернет“ – бел.ред.).

Това е интересен тест за качеството на електората – още повече, че е най-скорошният, а сценарият очароване-разочароване може да се повтори и на местните избори през юни, и на парламентарните през ноември.

На първо място се забелязва изключителният апетит към магията, към чудото, като единствено спасение след една дълга верига от разочарования, които дойдоха след силни надежди. Първият пророк, който се яви, се приема с отворени обятия без някой да проверява дали е истински или фалшив.

В такива условия критичният дух клони към нула. Френетичната възбуда никак не е благоприятна за разума. По този начин, хората стигат дотам да повярват, че „менталистът“ Гог отправя предизвикателство срещу смъртта като спира сърцето си, но не им минава през ума, че апаратът е излъган. Здравият разум, с който тези лица гласуват, е съмнителен. В замяна на това, расте неспособността да бъдат възприемани идеи, различни от техните собствени.

Колкото по-бързо е фанатизирането, толкова по-бързо е и събуждането след гласуването. Както и разочарованието.

Към всичко това се добавя силното влияние на личностите, формиращи мнението, по-специално тримата членове на журито, които се кръстеха, казваха, че се страхуват от магическите сили на Гог, изживяваха интензивно момента на „магия и мистерия“. Отношението им ставаше аргумент на авторитета, силно необходим за укрепване на вярата. От тази гледна точка, телевизията се превръща в страховита сила, на която румънците имат пълно доверие: „Истина е, видях го по телевизията!“.

Вижда се, че не рационалните аргументи ще направляват като цяло гласуването на 10 юни. Изненадите на са изключени, а (медийният магнат – бел.ред) Дан Дяконеску и партията му може да предложат подобни изненади. Този електорат очаква един Гог, а Дан Дяконеску може да позира и в такъв образ.

Можем да очакваме триумф на обещанията без покритие, победа на десантната демагогия, защото електоратът иска магия и се утешава относително лесно: „И какво? Ако бях гласувал за другите, по-добре ли щеше да бъде?“

Междувпрочем, признаците на тази ситуация са вече видими. Също като в онзи стар виц за Радио Ереван: не било кола „Волга“, а колело, и не са му го подарили, а са му го откраднали. Горе-долу така спазва големите си обещания и правителството на Понта.

Увеличението на заплатите не е с 25 процента, а с 8 процента, парите на пенсионерите ще бъдат върнати с протакане – на 16 транша, но чак догодина, когато цъфнат налъмите, имотите ще бъдат върнати на тези, на които се полагат по право, като се започне от Спасовден, та до Куково лято, а торбата с пари, за която говори президентът Бъсеску, ще бъде намерена от премиера Понта точно толкова, колкото прокурорът Понта намери 12-те милиона долара в аферата Мегапауър…

Супата става все по-рядка от ден на ден, а националното лъвче (леята-бел.ред.) изпосталява. Вижда ли електоратът всичко това или, също като в случая с Гог, ще му стане ясно, едва когато стане твърде късно? Колко ще продължи „магията“ на Понта? До юни? До септември?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.