Отстъпка от „Газпром“. Ама друг път

Предстои да се изчислява отстъпката, която е била обещана от „Газпром“ на България, и поевтиняването на природния газ няма да се направи спрямо цената от миналогодишните доставки, а към усреднената цена на доставките на газ за България от април до декември тази година и чак след това ще бъде предоставена на София със задна дата, пише руското издание „Комерсант“ в петък.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма също съобщиха в сряда след необявената визита на министър Делян Добрев в Москва, че отстъпката от 11.1 на сто, която още не е подписана официално, но се очаква това да стане до края на тази седмица, ще влезе в сила със задна дата.

От ведомството не обясниха как точно ще стане това и по-специално как ще се отрази върху образуването на цената на синьото гориво за вътрешния пазар от 1 юли. От „Булгаргаз“ вече обявиха, че ако свалянето на цената на руския газ бъде подписано сега, то няма да се отрази върху юлската тарифа на горивото, заради задържането на ръста на цената през април.

Не е ясно също дали посредниците „Овергаз“ и Винтерсхал“ ще бъдат отстранени от схемата на доставките, пише още руското издание. Въпреки че отдавна се говори за необходимостта да бъдат премахнати, това до момента не е факт, а договорите и с двете компании изтичат тази година, допълва се в статията.

Българските власти обявиха през март, че България ще получи отстъпка от ‟Газпром“. Тогава подобни заявки звучаха популистично на фона на отказа от строителството на АЕЦ ‟Белене“, още повече, че според руските медии загубите само на ‟Росатом“ от това решение се оценяват на ‟минимум 1 млрд. евро“, продължава „Комерсант“.

Изданието припомня, че в края на миналата година България се отказа от друг крупен проект с Русия – строежът на нефтопровода Бургас – Александруполис. ‟Газпром“ обаче, независимо от това, обеща намаление на цената на газа, ако България даде статут на национален приоритет на газопровода ‟Южен поток“.

Не е странно, че България относително лесно получи от ‟Газпром“ отстъпка, тъй като конфликт със страна, от която зависи реализацията на ‟Южен поток“, ще излезе по-скъпо, отколкото да й предоставиш стандартната по европейските мерки отстъпка от 10-11%, пояснява Виталий Крюков от „ИФД-Капитал“.

Освен това България може да печели от транзитните такси, когато газопроводът бъде пуснат, добавя анализаторът. Страната обаче не смята да разчита само на ‟Газпром“, а се интересува и от проекти за терминали за втечнен газ в Средиземно море и възможностите за внос на газ от азербайджанските находища през Турция, пише още „Комерсант“.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.