Грозните български скандали и светът

Местен партиен лидер от БСП си поискал 100 000 лева, за да се откупи и да оттегли кандидатурата си за кмет на Сливен. Кандидат за кмет се пита милион и половина ще му стигнат ли да спечели. И как трябва да се хакне общинската избирателна комисия.

Не е кой знае каква изненада. Почти никой в България не се и съмнява, че точно така стават пазарлъците в партиите. Никой не се и съмнява, че постове на кметове се купуват. Наивните червени бабички гласуват за своите и получават това – политически брокери, които цинично пазаруват постове и въртят далавери.

Нека Цветанов и Борисов ги разследват, нека влезе някой в затвора. Но съмнява ли се някой, че ГЕРБ във властта не прави същото? Съмнява ли се някой, че депутатските им места не са купувани и заплащани?

Разровиш ли го, ще мирише и ще горчи като отрова, е казал поетът по друг повод.

Случаят засенчи невинната, иначе типична бойковска изцепка да нареди да върнат треньора на националния отбор по волейбол. Премиерът слънце първо каза, че не се бърка в тези работи, после неговият министър Нейков обяви, че лично премиерът наредил да върнат треньора и т. н.

Просто незначителна случка на фона на далаверите в БСП, пуснати предконгресно в медиите. Много навреме. Таман да се види от цялото общество дали тази партия ще вземе някакви мерки, дали ще има някакво пречистване на този конгрес. За който единствената интрига е дали Първанов ще надделее над Станишев.

И докато у нас вървят грозни скандали, по света се вълнуват от акциите на Фейсбук. Продадени акции за 19 милиарда долара за ден.Но цената им слязла до степен, че вече има загубили – купили ги по 45-46 долара, а те паднали още същия ден на 38 долара. Това вълнува света.

И покрай това мина незабелязано друга, още по-важна новина – докладът на най-голямата природозащитна организация WWF. Според него населението на света харчи ресурси – вода, храна, материали, енергия – като за повече от две планети, не за една. Тоест – ресурсите на планетата свършват.

Населението изяжда два пъти повече, отколкото са възможностите на планетата. Животинските и растителни видове са намалели с 30-40% за 30-40 години. Промяна в мисленето и в начина на живот няма.

Докладът показва, че дори в България е нараснало потреблението на ресурси, бъргаринът вече потребява средно като за две планети, по показателя на WWF. И става все по-алчен и корумпиран, както се вижда по текущите скандали.

Какво следва?

Ще има ли вразумяване?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.