Звукови оръдия пазят срещата на НАТО в Чикаго

Ройтерс

Звуково оръдие. Снимка: фирмен сайт

Чикагската полиция, която има славата, че не се церемони с протестиращи, ще бъде подготвена за най-лошото с нови средства за борба с безредици, включително „звуково оръдие“, ако демонстранти предизвикат безредици този уикенд, когато е срещата на НАТО.

Родният град на президента Барак Обама и трети по големина в Америка никога не е бил домакин на форум като започващата в неделя среща, на която ще присъстват представители на 50 страни, включително лидерите на 28-те държави от Алианса.

Двудневната среща привлича протестиращи от всички краища на САЩ, както и от чужбина. Повечето ще протестират мирно срещу водената от НАТО война в Афганистан и икономическото неравенство.

Организаторите на протеста се надяват, че в неделя ще излязат да демонстрират хиляди хора и ще преминат в шествие до мястото на срещата – конгресния център на брега на езерото Мичиган.

Полицията ще следи зорко за склонни към провокации анархисти и поръча нови средства за борба с безредици за около 1 милион долара, включително визьори, които се поставят на шлемовете над противогазите.

Поръчани са също брони за полицейските коне и две звукови устройства с голям обхват, които могат да бъдат използвани като „звуково оръдие“ за разпръсване на тълпи. Критици казват, че тези устройства могат да увредят слуха. Говорител на полицията каза, че ще бъдат използвани, за да се изпращат чрез тях послания към тълпите.

„Това, което искам, е хората, които трябва да бъдат изведени, да бъдат изведени“, каза шефът на чикагската полиция Маккарти за стратегията за справяне с протестиращите. Полицията ще използва новата техника за борба с безредици само ако е необходимо да контролира тълпата, каза той във вторник в интервю за местно радио.

Има опасения, че на срещата може да се повтори хаосът от преговорите на Световната търговска организация през 1999 г. в Сиатъл, където протестиращи се развилняха и чупиха витрини. Оттогава подобни международни срещи винаги са съпътствани от протести и полицията се усъвършенства в действията срещу тях.

Срещата на НАТО във френския град Страсбург през 2009 г. беше белязана от насилие, при което стотици младежи предизвикаха безредици и подпалиха сгради. Но това не се повтори на последната среща на лидерите на Алианса в португалската столица Лисабон през 2010 г.

На подобни срещи на световни лидери съществува и вечната опасност от тероризъм, заяви на брифинг за бизнесмени през февруари местният шеф на ФБР Робърт Грант.

„Оръжията за масово унищожение и всички онези неща, които плашат хората нощем – това е моят свят“, каза Грант, допълвайки, че се вземат мерки за разкриване на подобни заговори.

ПРЕМЕСТВАНЕ НА СРЕЩАТА НА Г-8

Представители на градската управа в Чикаго в личен разговор изразяват надежда, че решението на Обама да премести срещата на Г-8 – с доста по-малко участници от западните сили и Русия – от Чикаго в уединената президентска резиденция Кемп Дейвид, щата Мериленд, ще отслаби протестите, тъй като икономическите въпроси ще се обсъждат там.

Чикагската полиция предвкуси какво може да се случи в началото на седмицата. В понеделник повече от сто демонстранти се опитаха да стигнат до офиса на кампанията на Обама в многоетажна сграда в центъра на града, за да изпратят протестно послание. Осмина бяха арестувани, защото отказаха да си тръгнат. Във вторник четирима протестиращи бяха арестувани, когато около стотина души, противници на американската имиграционна политика и войната, изразиха исканията си пред съд в центъра на Чикаго.

Кметът на града Рам Иманюел, бивш шеф на кабинета на Обама, има безкомпромисен подход към протестите. Той прокара нови ограничения на демонстрациите и увеличи значително глобите за нарушители, но наред с това смекчи някои правила, след като правозащитни организации ги разкритикуваха като драконовски.

Но макар че десетки градове из САЩ позволиха на протестиращите от движението „Окупирай“ да разположат лагери в централните градски части, Чикаго забрани лагеруването за постоянно в местен парк. Полицаите демонстрираха силово присъствие на всяка по-голяма демонстрация, без да се намесват повечето време, макар и да имаше няколко ареста.

Ако се върнем назад в историята, ще видим, че Чикаго има богат опит в справянето с протести – от съпроводените с насилие размирици на работниците от Хеймаркет през 19 век до кървавите сблъсъци с протестиращите срещу войната във Виетнам по време на конгреса на демократите през 1968 г. и срещу войната в Ирак през 2003 г.

Бившият кмет Ричард Дейли често е реагирал гневно срещу протестите, издавайки заповед да се стреля срещу всеки потенциален подпалвач с коктейл „Молотов“ в ръка при размириците след убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г.

Шествие през 2003 г. против войната в Ирак завърши зле, след като полицаите обградиха протестиращите и не ги пускаха да си тръгнат часове наред. В резултат на съдебните решения след този случай градската управа беше принудена да се съгласи да сключи скъпо съдебно споразумение за около 10 милиона долара.

„НАДЯВАМЕ СЕ ДА СЕ СЛУЧИ НАЙ-ДОБРОТО, НО СЕ ГОТВИМ ЗА НАЙ-ЛОШОТО”

Експертът по сигурността и бивш прокурор на Чикаго Джефри Креймър заяви, че въпреки опита на града, чиято полиция действа твърдо, сега живеем „в други времена, в които всичко се ръководи от професионалисти в правоприлагането“.

„Органите на реда основателно се надяват да се случи най-доброто, но се подготвят за най-лошото“, каза той. „Ще има и хора, които няма да се задоволят само да носят лозунги“. Мнозина от 12-те хиляди служители на чикагската полиция преминаха обучение за контрол на тълпи, каза говорител на полицията. Капитан от чикагската пожарна заяви, че екипите се учат как да разпръсват протестиращи по безопасен начин от мостове и други забележителности.

Градът направи най-доброто, което можа, за да опази световните лидери от протестиращите, принуждавайки организаторите на неделното шествие да преместят сборния пункт още по-далеч от Конгресния център.

Лидерът на протеста Анди Тайър изрази разочарование, че американската служба Сикрет сървиз, която има водеща роля в гарантиране на сигурността при подобни събития, създаде зона за сигурност около мястото на срещата и отдалечи протестиращите от участниците.

Сикрет сървиз поръча високи метални ограждения, по които никой не може да се покатери и които са устойчиви на хвърлени течности. Те са монтирани на разстояние от няколко преки улици около зоната за сигурност, установена за мястото на срещата.

Две натоварени магистрали, минаващи край Конгресния център, една от които е емблематичната за Чикаго „Лейк Шор Драйв“, ще бъдат затворени за движение. Няма да бъде разрешено прелитане на самолети и дори собствениците на яхти няма да могат да акостират с плавателните си съдове в района. Това накара един собственик да поиска отстъпка от определената от града такса от 5400 долара за престой на док. Очакват се задръствания, тъй като полицията ще ескортира кортежите на участниците в срещата на НАТО из града.

На честите брифинги градската управа повтаряше като мантра, че полицията няма да пречи на протестиращите да демонстрират, стига да не се нарушава общественият ред. Същевременно говорителят на местния шериф Том Дарт изтъкна, че в затворите из окръга има доста свободно място.

Основната опасност според експерти е анархисти от така наречения Черен блок (BlackBlock) да прeдизвика безредици. Неотдавнашно съобщение в сайта на сенчестата анархистка групировка в Туитър #blackbloc гласи: „другари от #blackbloc, прикривайте се, докато бъдете принудени да действате. Няма да постигнем нищо, ако сме цял ден зад решетките“.

Говорителят на движението „Окупирай“ в Чикаго Мика Филбрук каза, че протестиращите не планират никакво насилие. „Полицаите са тези, които са въоръжени до зъби“, каза той. „Ние носим транспаранти и бием барабани“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.