Крадци търсят съкровищата на фараоните сред хаоса в Египет

Асошиейтед прес

Безредици в Египет. Снимка: АП/БТА

Възползвайки се от политическите катаклизми в Египет, крадци са излезли на лов за съкровища. Те извършват огромен брой нелегални разкопки, плячкосвайки древното египетско наследство на фараоните.

Броят на нелегалните разкопки близо до древни храмове, както и на изолирани места в пустинята през последните 16 месеца се е увеличил стократно, откакто народното въстание свали от власт управлявалия 29 години режим на Хосни Мубарак и доведе до срив в сигурността в много райони, тъй като полицията просто спря да върши задълженията си.

Плячкосването се появи, след като от миналата година се наблюдава вълна от влизания с взлом в археологически хранилища – дори и в прочутия Египетски музей в Кайро, където се съхранява най-голямата съкровищница от артефакти от времето на фараоните.

Ужасените археолози и отговарящите за античните ценности власти се борят, за да предотвратят контрабандата, следейки европейските и американските аукционни къщи, в случай че там се появят крадени артефакти.

“Престъпниците са станали толкова дръзки, че копаят около забележителностите”, включително близо до Великите пирамиди в Гиза и други намиращи се в близост пирамиди, както и до големите храмове на южния град Луксор, каза генерал-майор Абдел Рахим Хасан, шеф на дирекция “Туризъм и антични ценности” към полицията.

“Това вече не са престъпления заради бедност. Това си е чиста проба алчност и тук са замесени образовани хора”, каза той.

В страна, под чиито пясъци са погребани повече от 5000 години цивилизация, нелегалните разкопки отдавна са проблем. Със съвсем леко преувеличение, египтяните обичат да се шегуват, че където и да направиш копка, ще откриеш нещо древно, дори и да са просто късове от керамични съдове или пък някоя статуетка.

Но на фона на липсата на сигурност иманярството се шири в огромни размери, като само от началото на въстанието против Мубарак в началото на 2011 г. са регистрирани 5697 случая на нелегални разкопки – 100 пъти повече в сравнение с миналата година, сочат данни, които Асошиейтед прес получи от вътрешното министерство, под чието ръководство е полицията.

Съпътстващата престъпност също се е увеличила – 1467 случая на незаконна търговия с антични ценности и 130 опита за изнасяне на артефакти в чужбина. Поне 35 души са загинали в инциденти при нелегални разкопки, включително в южния град Наг Хамади през март, когато 10 души са били погребани живи, след като дупката, която прокопали, се срутила върху тях.

Други са били убити в караници за подялбата на намереното, посочват запознати с инцидентите представители на министерството. Те казаха това при условие да не се разкрива самоличността им, тъй като не са оторизирани да говорят пред пресата. Но това са само разкритите от полицията престъпления.

При разкопките си иманярите избират места в непосредствена близост до големи археологически находки с надеждата, че могат да бъдат открити съкровища на известно разстояние извън периметъра им. Други копаят в райони, в които Върховният съвет по античните ценности – най-важната египетска институция, отговаряща за археологията – е предвидил да се извършат разкопки в бъдеще.

Миналия месец полицията е арестувала двама мъже, настанили се да живеят зад храма на Хнум в южния град Есна, тъй като извършвали нелегални разкопки под домовете си. От полицията казаха, че под къщите е открита дълбока 10 метра дупка, в която имало йероглифни надписи от времето на династията на Птолемеите, както и антични глинени съдове.

По на юг, в намиращия се на брега на р. Нил град Асуан миналия месец полицията арестува държавен служител, който също е копал под къщата си, откривайки глинени съдове, урна за тамян и плочици с нарисувани по тях лотуси.

Представителите на министерството изтъкнаха, че тази вълна на кражби отчасти се дължи на неуспеха на полицаите през 2011 г.  да си възвърнат изцяло контрола върху сигурността, след като на 28 януари миналата година се разпръснаха след кървавите сблъсъци с протестиращите на четвъртия ден от 18-дневното въстание против Мубарак. Оттогава много полицаи не искат да разследват престъпления и да преследват престъпници, или от негодувание срещу “революцията”, или заради продължаващата липса на силна политическа власт.

В нощта на 28 януари крадци влезли с взлом в Египетския музей, който се намира на края на площад “Тахрир” – епицентърът на въстанието против режима и арена на някои от най-кървавите сблъсъци между протестиращите и омразната полиция на Мубарак.  Крадците изчезнали с 51 експоната – 29 от които са били върнати.  Най-ценната открадната антика, статуя на фараон Ехнатон, е била намерена от 16-годишен протестиращ и неговото семейство, които я върнали на музея, заявиха тогава от отговарящото за античните ценности министерство.

Скоро след свалянето на Мубарак от власт на 11 февруари 2011 г. представители на властите казаха, че е бил заловен йорданец, който се опитвал да изнесе нелегално цели 3753 артефакта от Египет. По думите им те включвали 48 антични египетски статуетки, римски монети и 45 бижута от средновековния период на епохата на исляма. В следващите месеци имаше вълна от влизания с взлом в места за съхранение на антични ценности из цялата страна.

“В крайна сметка всичко опира до сигурността”, каза Ахмед Мустафа, който до декември е оглавявал държавна институция, чиято задача е била да открива откраднати артефакти. “Кражбите в хранилищата бяха извършени посред бял ден от въоръжени крадци.  Някои обекти бяха нападани два пъти”, каза Мустафа, който сега чете лекции по археология в частен колеж в Кайро.

Една от най-големите кражби беше извършена преди година в град Кантара, на Синайския полуостров, откъдето бяха откраднати или повредени от крадците около 800 артефакта. Според отговарящия за античните ценности в района, Мохамед Абдел Максуд, става въпрос предимно за глинени съдове, бронзови монети и върхове на копия от епохите на фараоните и исляма. Близо 300 от тях са били върнати, каза той.

Сега, когато мерките за сигурност в повечето хранилища бяха засилени, крадците започнаха да копаят. Главният археолог в района на Луксор, Мансур Бурейк, отбеляза, че е малко вероятно иманярите да намерят златото и скъпоценните камъни, за които мечтаят. Такива се срещат само в гробниците на владетели и аристократи.

Но Галал Муауад, високопоставен археолог от района на Гиза е на мнение, че има шанс да направиш удар навсякъде из страната. “През вековете египтяни са се установявали навсякъде в Египет, докато окончателно не са уседнали по бреговете на Нил”, каза той. “Навсякъде може да се открие нещо ценно”.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.