Сто милиона или левче

Румен Белчев

Доживяхме и това – по медиите да се говори за партиен конгрес повече, отколкото навремето за конгресите на БКП!

Велика драма, велико дране на ризи и скубане на коси вълнуват съвсем безкористно газетопроизводителите. „Социалисти агитират с черни лебеди“ – деликатно съобщава „СТАНДАРТ“. Не, не става въпрос за екзотично меню, а за това, че варненската организация щяла да подари двойка черни лебеди на зоологическата градина.

Лидерът на партията не подарява нищо – той получава подаръци за рождения си ден – „родопска гайда, кривак и овчарска торбичка“ според „ПРЕСА“. С пожелание от верните си съпартийци „да води партията с нова песен и нова гега“.

С гега се води една друга организация, съставена изцяло от чифтокопитни, но дарителите не са се сетили за тая символика.

Самият лидер гордо ни убеждава на цяла страница в „24 ЧАСА“: „Който иска БСП да спечели изборите, да заповяда в екипа ми“. Пак в същата газета конкурентът за поста на др. Станишев, др. Първанов, обаче обяви, че срещу него собствената му партия води „грозна кампания на окаляне“, за която „са хвърлени над 1 млн. лева“.

Кой е гушнал пачката трудно може да се прецени – но все пак „ВСЕКИ ДЕН“ е извън всякакво подозрение – поне заради твърдението, че „Първанов е най-красивият мъж“. Така била твърдяла певицата Глория. Вярно, по-нататък се влиза в малко интимни подробности от семейния живот на експрезидента, а самата певица „блее на овца, за да я издои“, но това са подробности…

Звучно блеене се разнесе в газетите и след демонстративно заловения в присъствието на премиера наркотик от русенските митничари. „Кокаин за 100 млн. лева скрит в комбайн“ – радва се „ТЕЛЕГРАФ“. „Кока за 100 млн. лв. в Русе“ – приветства „24 ЧАСА“. „Спипаха кокаин за 100 млн. в комбайн“ – вее знаменца „СТАНДАРТ“.

Сто милиона рекъл премиерът – сто милиона написали храбрите репортери. И още нещо е рекъл – как хитринката с комбайна е открита от новите, най-съвременни скенери, с които била оборудвана митницата. Странно, но само „ПРЕСА“ е дочула, че шефът на русенската митница е уточнил, че „За съжаление този огромен комбайн е извънгабаритен, затова не може да влезе в рентгена“…

И едно друго мъничко уточнение в същата газета. „Възможно е премиерът да е объркал сумата с една нула. Според Центъра за изследване на наркотиците в ЕС средната цена на коката в Европа е около 70 евро за грам, което прави около 10,5 млн. лв. за цялата пратка“.

На следващия ден „ПРЕСА“ стопява цената на наркотика почти наполовина – „докато достигне Европа, цената му вече е 40 000 евро“… За килограм, разбира се.

Но тия сметки са без значение – важното е какво е обявил премиерът – щом той е рекъл, че милионите са сто, аритметичните сметки нямат никакво значение!

Както се пееше в старата песен – „Сто милиона или левче – вече ми е все едно“…

Важното е да сме винаги верни на партията – ако не на управляващата, поне на платежоспособната…

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.