Земетресение 5,9 по Рихтер ни събуди, пластовете се наместват

Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, за земетресението

България беше разтърсена от силно земетресение около 3.00 часа през нощта. Според Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е било с магнитуд около 5,9 по скалата на Рихтер, с епицентър на 10 километра в посока запад – югозапад от Перник, между Перник и Радомир. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил със сила 5.7 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Според Геофизическия институт на САЩ трусът е бил със сила 5.8. Епицентърът е на 6 км от Перник и 25 км от София.

Малко след 4:30 се усети нов по-слаб трус, който според института GEOFON в Потсдам е с магнитуд от 4.8. В 5:14 последва трето земетресение, което се усети по-силно от второто, макар че според GEOFON е с магнитуд 4.3.

Директорът на Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН Николай Милошев уточни пред БТА, че трусовете са в т. нар. Пернишки разлом. Има много последващи трусове, което би трябвало да означава, че най-силното земетресение е отминало, каза Милошев. Толкова силен трус около София не е имало от 1917 г., когато е станало силно земетресение с епицентър във Витошкия разлом.

Земетресението е усетено в цялата страна – от Видин и Монтана до Сливен, Пловдив и Кърджали, в Добрич съобщават за по-слаб трус. За момента няма данни за жертви и големи материални щети.

Сайтът zaPernik.com съобщи, че перничани масово се изнасят от града заради земетресението. Хората масово се качват в колите си и тръгват към селата, където смятат, че ще са в по-голяма безопасност. Пред сградата на Община Перник в момента се е събрал кризисен щаб. На място е кмета на Перник Росица Янакиева. Черквата „Св. Иван Рилски“ в центъра на Перник се е пропукала от силния трус, има опасност купола да падне, съобщиха още за zaPernik.com. Язовирната стена на „Студена“ е огледана от специалисти, които са констатирали, че няма пропукване.

В момента няма данни за жертви. Разрушени са много комини, паднали са късове мазилка то сградите. В Рударци е пропаднала къща. В тежко състояние е и къщо в кв. „Рудничар“. Хората са евакуирани. Въпреки завалелия дъжд по някои места в Пернишко, хората са все още на улицата и не смеят да се приберат по домовете си.

Засега няма данни за пострадали хора и сериозни разрушения в София. В оперативния дежурен център на Столична община са постъпили три сигнала за разрушени комини, един за спукан водопровод в кв. „Лозенец“, за паднала мазилка на жилищна сграда, паднали мазилки върху автомобили, предаде агенция „Фокус“.

Следва интервю на Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките пред БНР.

– Добро утро, на д-р Милошев.

– Добро утро.

– Докторе, казвате, че най-опасното нещо е човек да предприеме хаотични и действия на паника, какво регистрираха вашите апарати, какво можем да посъветваме хората, как изглежда София през вашите прозорци на геофизичния институт?

– Доста сериозно земетресение, земетресение с магнитуд 5,8 на около 10-на километра запад – югозапад от Перник. Слава богу, много следтрусове след земетресението, до момента за един час над 15, което е една макар и косвена индикация, че това, което се случи, това, което преживяхме е най-силното, ще ми се да вярвам, не мога 100 процента да бъда сигурен, но така или иначе информацията, която в момента събираме, ни насочва към тази посока. Друго какво по-подробно да кажа, за момента нищо повече – просто продължаваме да следим сеизмичната активност, по наша информация, свързана разбира се с Гражданска защита, и в района на Перник има паднали комини, има напукани стени, но за момента нямаме информация за разрушени сгради и не дай боже за човешки жертви.

– Какъв беше характера на труса, д-р Милошев?

– В какъв смисъл?

– Хоризонтален трус ли, поне ние така го усетихме?

– Вижте, всеки трус има и хоризонтална и вертикална компонента. Колкото по-близо сте до земетресението, толкова повече усещате вертикалната компонента. Вие в Благоевград понеже сте по-далече от епицентъра, повече сте усетили хоризонталната компонента.

– Абе, далече, далече, усетихме си го сериозно, д-р Милошев.

– За съжаление не е толкова далече, оказа се че това земетресение е усетено на територията на почти цяла България. Имаме обаждания от Стара Загора, имаме обаждания от далечни по принцип места, така че за съжаление доста силно беше земетресението, хората в София са доста уплашени.

– Връзката със земетресението в Италия, някаква връзка може ли да се направи?

-Не, единствено по време, никаква връзка няма в сеизмичната активност на такова далечно разстояние, единствено това, че се случиха в близко време едно след друго.

– Д-р Милошев, зная, че е изградена системата за ранно предупреждение, вие вече сте обвързани с националната система за реакции 112, това неприятно събитие е и един вид тест за бързата и адекватна реакция, ние с вас сме обсъждали много време тази тема, този проект. Сега по-навреме ли можем да предупредим хората.

– Ами, вижте, за съжаление не можем да предупредим хората преди да се случи, в цял свят никой не може да го направи. В момента комуникацията слава богу се възстанови, имахме един момент, в който имахме проблеми с комуникацията и това е съвсем нормално при едно по-силно земетресение. Нещата се възстановиха, тази информация, която аз ви давам е от Гражданска защита, всъщност това е сега Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Имах до момента два разговора с премиера, имах разговор с кмета на София г-жа Фандъкова, очаквам всички медии, за да дадем максимално подробна информация и да се опитаме лека полека да успокоим хората.

– Д-р Милошев, хората са навън, хората коментират, хората си спомнят силните трусове в България. Хубаво ли е, че са отвън?

– Хубаво е, хубаво е, не говоря от чисто сеизмологична гледна точка, дори от чисто психологическа гледна точка е добре, когато човек излезе навън и подиша чист въздух, види небето, види, че се е спасил от нещо, което вече е отминало, няма нищо страшно в това. Така или иначе никой от тях не може да се върне да легне и да заспи сега.

– Абсолютно, така е, добре, 15 вторични труса с много по-слаба сила, което за вас, д-р Милошев, като специалисти означава, че не се очаква поне в голяма степен да има по-силни трусове. Дай боже да е така.

– Надяваме се, че тази серия ще продължи, което ще е допълнителна индикация за това.

– Д-р Милошев, колко време горе долу продължават вторичните трусове, когато те имат затихващи функции.

– Зависи от силата на земетресението, различно, тук очаквам това продължение да бъде в рамките на дни, може и на някоя друга седмица. Разбира се те ще са по-слаби и по-слаби.

– А дотогава може ли да се регистрират трусове с по-висок интензитет, а не затихващи?

– Именно това се надявам, да няма трусове с по-висок интензитет и магнитуд от това, което се случи, а между затихващите може да има и малко по-силнички, които да се усетят.

– Това сте усетили като черта на характера на природата, когато има един силен трус и после затихващи слаби, значи си отива неприятното.

– Да, пластовете вече се наместват, нещата си идват на мястото.

– Дай Боже да е така!

От Агенция Фокус

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.