Следборсовата сватба на Зукърбърг е умен юридически ход

Създателят и шеф на „Фейсбук“ Марк Зукърберг на корицата на сп. „Тайм“, избран като Човек на годината 2010 г. Снимка: Корица на „Тайм“

Женитбата бе умен бизнес ход, както и повратна точка в личния живот на шефа на Facebook Марк Зукърбърг. Моментът, избран за венчавката (ден след първично публично предлагане на компанията), може да се окаже особено изгоден, коментират бракоразводни адвокати от Калифорния.

Ако предположим, че двойката е подписала предбрачен договор, както правят повечето богати калифорнийци, то Зукърбърг и Чан са се договорили точно как да разделят активите, включително неговите акции във Facebook, в случай че в бъдеще бракът се разпадне. Дори без договор обаче моментът на сватбата ще помогне да се установи стойността на активите им при евентуална бъдеща бракоразводна битка, отбелязват адвокатите. Говорителка на Facebook отказа да коментира дали двойката е подписала подобно споразумение.

Зукърбърг и 27-годишната Присила Чан живеят заедно в скромна къща в Пало Алто, Калифорния, където и се венчаха онзи ден. Двамата се срещат като студенти в Харвардския университет през 2004 година. Зукърбърг, който вече навърши 28 години, напуска колежа, за да работи по Facebook, а Чан остава и през 2007 година получава първата си диплома. Работата на Чан, която е педиатър, става причина Facebook да създаде страница за даряване на органи.

Неотдавна двойката пътува до Китай. Ако те бяха продължили да живеят както досега, Чан евентуално можеше да подаде иск за много по-голям дял от активите, включително за „парче“ от неговите акции за 20 милиарда долара във Facebook, твърдят адвокатите.

„В Калифорния хората, които живеят заедно без брак, биха могли да претендират, че са имали споразумение да полагат съвместни средства и усилия“, казва Робърт Блевънс, адвокат от Напа, Калифорния. Въпреки че се доказват трудно, „тези искове могат да станат наистина грозни“, допълва той.

Блевънс се позовава на делото на Антъни Маглика, основател на компанията за фенерчета Maglite. През 1994 година съд в Ориндж каунти присъжда 84 милиона долара на приятелката на Маглика – Клер, която приема името му и живее с него 23 години. Въпреки че през 1998 година апелативен съд отхвърля това решение, по-късно жената успява да договори извънсъдебно споразумение за 29 милиона долара.

Същата логика – да се избегнат мъчителни съдебни битки – се взема предвид и при предбрачните договори.

„Една от основните причини хората да сключват предбрачни договори е да се избегне касапницата, до която може да доведе разводът. По-добре е нещата да бъдат уредени предварително“, отбелязва Гарет Дейли, апелативен адвокат от Оукланд, Калифорния.

Разделяне на активи

С предбрачните договори в Калифорния обикновено се определя как съпрузите ще разделят активите си при развод. Най-често двойката се отказва от правото да предявява искове, основани на законите за обща собственост, според които всяко имущество, придобито след сключването на брака, е обща собственост и при развод трябва да бъде поделено поравно.

Калифорния е един от малкото щати, които имат закони за общата собственост. Повечето щати разчитат на правила за обективната подялба, които дават на съдиите по-голяма гъвкавост при разделянето на активите.

В случая на Чан, тя би могла да претендира за част от опциите и грантовете по акции на Facebook, придобити по време на брака, отбелязват адвокатите.

Без предбрачен договор или ако такъв има, но Чан го е оспорила, тя би могла също така да преследва и акциите, които Зукърбърг е имал по-рано, ако твърди, че стойността им се е увеличила в периода на брака и това увеличаване пряко се дължи на усилията на Зукърбърг. Според адвокатите това се доказва трудно при компании, които се търгуват публично. „При организации с такива размери, това няма да се случи“, отбелязва Блевънс.

Все пак при подобен сблъсък Зукърбърг вероятно ще бъде улеснен от факта, че венчавката бе в деня след излизането на борсата. „Стойността на компанията е абсолютно определена. По тази тема няма спорове“, посочва Дейли. Ако моментът на сключване на брака съвсем случайно е толкова близо до първичното публично предлагане, то „това би било много приятно съвпадение“, казва Блевънс.

Сватба след подобен успех на Зукърбърг вероятно е накарала двойката поне да обсъди предбрачен договор. „Ако се бяха оженили в колежа, това вероятно нямаше да им дойде наум“, допълва друг адвокат.

Според адвокатите няма гаранции, че двойката е подписала договор, предвид дела за развод на богати хора като актьора Мел Гибсън и певеца Пол Маккартни, които са се отказали от предбрачни споразумения. Най-вероятно обаче Зукърбърг и Чан са подписали такъв документ, твърдят същите специалисти.

„Във всеки щат един богат човек е по-добре с предбрачен договор. Не мога да си представя Зукърбърг да се ожени без такъв“, заключава Дейли.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.