С драхмата Гърция ще изживее Апокалипсис

в. Имерисия

Гърция ще премине през ада, ако избяга от еврозоната и се върне към драхмата. Тази оценка не е научнофантастичен сценарий, нито се лансира от тези, които искат да плашат избирателите. Това е самата действителност, която трябва да се вземе сериозно предвид от всички гърци, политици и граждани, и да се положат колкото може повече усилия за избягването й.

Първото последствие в случай на оттегляне от еврозоната ще е дефицитът на основни продукти, които се внасят. Горива, лекарства, храни, суровини за промишлеността. Вероятната опасност за националната сигурност е само някои от последствия на един такъв кошмарен сценарий.

Твърде вероятно е за един голям период, който може да продължи от шест до дванадесет месеца, Гърция да не може да внася почти нищо.

В тази ситуация, която напомня Ада на Данте, единствените облагодателствани ще са всички онези, които са имали пари или развиват дейност в чужбина. Тяхната покупателна способност ще се увеличи многократно за една нощ.

Кои са големите губещи? Всички гръцки граждани и главно бедните, които ще видят как покупателната им способност се свива с 50 или 70 на сто. Паралелно с това те ще трябва да използват лични предмети и имущество, за да си осигуряват основни стоки, тъй като „с приветстването“ на драхмата икономиката ще стане на разменни начала.

Ще нарасне имиграционният поток и той ще засегне главно младите. Ще се наблюдава ситуацията в България и Русия веднага след падането на режима през 90-те.

Сега например с една заплата от хиляда евро се купуват 588 литра бензин и 660 литра петрол. След връщане на драхмата заплатата ще е 340-750 драхми, с които ще се купуват 367 литра бензин и 416 литра петрол.

Може да има възможност за печатане на пари, но това не може да е неизчерпаем източник. Заради това е необходимо да има паричен излишък от първата нощ на връщане на драхмата. Реформите ще трябва да се ускорят и по всяка вероятност ще включат съкращаване на държавни служители и намаляване на социалните придобивки.

Голямото търсене на пари ще принуди банките да затворят за период от време и да преминат под контрола на държавата. Лихвите ще се покачат сериозно и компаниите няма да имат достъп до банкови заеми при лихви от 30-40 на сто.

Много фирми ще фалират, тъй като няма да могат да покриват нуждите си, да внасят суровини или да изплащат заемите си, които ще трябва или да останат в евро, или да се прехвърлят в драхми, но на един по-късен етап и когато валутата се стабилизира.

Гражданите ще побързат към банките, за да изтеглят спестяванията си, но това ще е невъзможно. Банките ще затворят, като може дори да се наложи военните да ги пазят. Постепенно достъпът до влоговете ще бъде възстановен, но те ще са в драхми. Ще има ограничения в тегленето на пари и няма да може лесно да се прехвърлят пари в чужбина дори и със сериозни причини като здраве и обучение.

За смяната на валутата се изисква време. Според прогнозите, но и опита от въвеждането на еврото, има нужда от около две години. Какво означава това? В този период ще властва бартерът. Който иска да купи килограм месо, ще трябва например да даде килограм зехтин.

Инфлацията ще нарасне сериозно. Смята се, че първоначално може да достигне 50 на сто. Цените от сутринта няма да са същите и вечерта.

Ще е нужно много време докато курсът драхма – евро се стабилизира. Смята се, че това ще стане в рамките на шест месеца до една година. Международни организации смятат, че обезценяването на драхмата спрямо стойността й при влизането на Гърция в еврозоната ще е 60 на сто, ако не е и повече. В този случай едно евро ще се разменя за 550 – 600 драхми. По-песимистично настроените смятат, че може да стигне до хиляда драхми за едно евро.

Търговските връзки с други държави ще се замразят за неопределен период от време. Дефицитът на лекарства, горива и храни ще са повече от явни. Гърция не е страна, която сама задоволява нуждите си за разлика от Аржентина, която храни целия свят. Никоя чуждестранна компания няма да внася в Гърция, докато има валутна нестабилност. Горивата и лекарствата ще идват „капка по капка“ и не с търговски, а с двустранни споразумения.

Заради недостига на горива, но и нестабилността и липсата на коалиционни партньорства, Гърция може да попадне под прицела на съседни държави и националния й сувернитет да бъде поставен под съмнение не на ниво взимане на решения, а на национална територия. Една изолирана държава, в която има социално напрежение, ще е лесна цел за тези, които искат да оспорят границите й. Сериозен проблем ще има и с работата на полицията, тъй като полицейските коли няма да имат достатъчно гориво, за да се движат.

Примерът на Аржентина показва, че поне в големите градски центрове ще има граждани, които използвайки, сила ще се опитват да оцеляват. Удържането им ще е трудно и за възстановяване на реда може да се наложи намеса на войската.

Държавният дълг ще се увеличи аналогично на стойността на еврото или долара спрямо драхмата. Според някои оценки дългът може да достигне 200 на сто от БВП и да е невъзможно да бъде обслужван. Така Гърция ще е принудена да фалира и да направи сериозно отписване, което ще означава десетилетия наред страната да е извън пазарите и да не може да взима заеми.

Големият печаливш на теория ще е гръцкият туризъм, тъй като цените ще паднат сериозно. Социалното напрежение и нестабилността обаче ще са факторите, които поне в началото ще отдръпнат чужденците от Гърция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.