Колко сгради ще паднат в София, ако друсне по-силно?

Отговорът е – много.

Сега паднаха само комини и се напукаха неизвестен брой блокове.

Но при едно по-силно земетресение София ще стане бедстващ град, който няма да може да се възстанови с десетилетия.

По отношение на строителни нормативи България се е изравнила с Европа, но едва в последните десетилетия.

До 80-те години строителните нормативи са гарантирали сградите при по-слаби земетресения. Едва в края на 80-те години, когато някои земетресения като това в Стражица стряскат държавата, нормативите са повишени да гарантират оцеляване на сграда при 8-а степен на земетресение, но не по Рихтер, а по Медведев-Шпонхойер-Карник.

При социализма скалата на Рихтер не беше призната. Двата начина на измерване са несъпоставими, но приблизително земетресения с мощност 7 по Рихтер са равни на 8 по другата скала.

Три причини има да се тревожат софиянци за живота си – стотици сгради в столицата са с разрушени стени в основата си заради строителство на магазини.

Неведнъж конструктори и инженери предупреждават, че при по-силен трус те ще паднат. Но общинските рушветчии продължават да издават разрешение за такива преустройства на сгради. Или си затварят очите за незаконно преустроените.

Да му мислят хората, които живеят в такива сгради. И да си отговорят на въпроса как са допуснали, защо не са завели дело срещу онзи, който е направил магазина, или срещу общината.

Друга категория застрашени сгради са онези, които са строени калпаво при социализма. Грешат онези, които смятат, че тогава се е строило качествено. При румънското земетресение в Свищов паднаха два 8-етажни блока, доста далеч от епицентъра. В единия блок живееха кметът и градския партиен вожд. Тоест – за тях уж е строено добре. Да, ама не.

Трета категория опасни сгради са онези, строени при спекулативния строителен бум от 90-те до началото на кризата през 2009 г. Ниското качество на строителство се забелязва и с просто око при много сгради. То е не само външно, но и в конструкцията, качеството на бетона и др.

В София на 100 години става по едно голямо земетресение. От последното голямо са минали повече от 150 години. При такива очаквания умните нации проверяват строго всяка сграда. В Япония правят паспорти на всяка сграда и събарят онези, които не отговарят на изискванията.

Тук никому не е минало през ум такова нещо.

Уплашени от едно по-слабо земетресение преди 3 години, в общината на София обявиха, че ще правят паспорти на сградите. Нищо не направиха. Най-много сега пак да кажат, че ще правят нещо, за да покажат загриженост.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.