Светослав Чернев: Търсим малките хора в България. За Софкин – съд

Снимка: Валентина Петрова

Светослав Чернев е от общността на малките хора в България, на 27 години от Русе. В началото на април той, заедно с Гено – известен от рекламата на Вип Брадър 2, свикаха Общо събрание на Организацията на малките хора в България. Събралите се малки хора поискаха отчет за дейността на организацията от председателя й Георги Софкин. Той обаче не се появи на събранието. Малките хора смениха ръководството на организацията, чийто председател стана Светослав Чернев.
В момента той учи за машинен инженер в Русенския университет. Редом с това обикаля институциите в София, за да възроди дейността на организацията на малките хора и пътува из България, за да събере членска маса за нея. Целта му е да регистрира организацията като национално представителна.

– Какво се случва в момента във вашата организация?

– Нашата организация започва постепенно да набира скорост. Преди седмица имахме среща в социалното министерство, където ни обясниха как да се регистрираме като национално представителна организация. Това е много важно, защото организацията ни ще има по-голяма тежест, ще можем да получим държавна субсидия, която да помогне за нашите цели.
Скоро ще имаме среща и в Министерски съвет с представители на министерство на образованието и здравеопазването. Свързахме се с професор Шойлев – един от най-добрите ортопед- травматолог, като той ще ни информира за причините на нашите усложнения при заболяването. И мислим занапред за рехабилитация, лечения, както и какви медикаменти трябва да използваме, имайки предвид нашите увреждания.

– Защо чак сега се свързвате с министерствата и със специалисти, организацията съществува отдавна?

– Организацията съществува от много време, но предишното ръководство не е организирало добре нещата.

– Какво стана с предишното ръководство и в частност с председателя Георги Софкин?

– С молба до Софийски градски съд, пусната от мен и членове на Управителния съвет, които бяха против неговото ръководство, той бе сменен. Молбата ни беше удовлетворена, свикахме Общо събрание, на което имахме въпроси към председателя за злоупотребите му, но той отсъстваше и нямаше отговори на нашите въпроси. И досега няма отговор.

– Какви бяха злоупотребите на предишното ръководство?

– Данъчни служители направиха проверка, след наш сигнал, която установи, че по сметките на организацията са получавани субсидии от държавата, дарения от фирми, но не са били предоставени документи за оправдаване на разходите от председателя Софкин. Средствата са изчезнали. Ние сигнализирахме прокуратурата за някои от злоупотребите. От Софийска градска прокуратура дойде постановление, където е упоменато, че има наличие на злоупотреби.

– Имате ли информация за Софкин?

– Не, нямам. Аз и няма какво да говоря с него, има си органи, те ще се свържат с него. Прокуратурата трябва да заведе до съдебно производство за длъжностно присвояване, след което очаквам съд.

– Сред общността на малките хора разпространи ли се бързо, че ръководството е сменено, защото на самото събрание присъстваха едва 10-души?

– Да. Някои хора са в тежко състояние и им е трудно да се придвижат, други по-късно научиха за събранието, трети пък въобще не искаха да се занимават, защото отдавна са се разочаровали от организацията. Сега се надявам, след като почваме начисто, тези хора да имат повече доверие.

– А ти защо се занимаваш с това?

– 2003 година, като влязох в Управителния съвет казах, че ще работя за целите на организацията. Бях горд, че съм избран, но в последствие видях какво става в организацията и нямаше как да си затворя очите, да се обърна и да си тръгна. Видях, че председателят не е коректен към хората в организацията, криеше доста неща за това какво има в нея. В постановлението на Софийска градска прокуратура излезе, че се укриват пари. Виждам хората как живеят, как съм бил и аз и няма как да се обърна и да си тръгна.

– Основната цел сега е да станете национално представителна организацията. Какво трябва да направиш за това?

– Един от най-важните критерии е да предоставим документация за членската маса на организацията. Членовете трябва да са минимум 150. Като за малките хора е направено изключение – минимумът е 75 човека, а другите 75 може да са членове на техните семейства. Тъй като предишният председател, който е разполагал с документите, не ни ги представи, ние сега сме много затруднени. Тепърва започваме да издирваме хора, да правим картотека. Аз пътувам постоянно ОТ Русе до София, благодарение на приятели от Русе. Тези дни ще пътуваме с Гено до Кюстендил, където има членове на организацията, ще се срещнем и с други малки хора, с които ще разговаряме и ще ги поканим да станат членове. Ще бъда благодарен на всички – граждани, организации на хора с увреждания, ако имат данни, ако познават малки хора, да ни сигнализират, за да може да се обърнем към тях с покана за членство. Искам да се обърна и към хората, занимаващи се с бизнес, ако имат желание да ни помогнат и да са наясно, че дейността ни ще бъде прозрачна.

– Има ли хора, които ти помагат в момента?

– Да, приятелите ми много ми помагат. Особено Живко Михов, собственик на фирма за междуградски превози „КРАКРА 50“, и кметът на Русе много ми помага Божидар Йотов. Има вероятност Български държавни железници да предоставят карти на Управителния съвет, за да пътуваме безпроблемно и да поддържаме контакт с нашите членове. Аз поддържам чрез Интернет контакт с малки хора от Варна, Бургас, Казанлък, но те не могат да се предвижат до София. А покана за членство не става по телефона.

– Какво да очакват членовете на организацията?

– Най-малкото морална подкрепа. Искаме да работим с министерство на здравеопазването, с видни специалисти, със социалното и образователното министерства. Ще получаваме и даваме информация как малки хора да бъдат социализирани, да получат професионална ориентация, да са конкурентно способни на пазара на труда. А ставайки национално представителна ще получим субсидия от държавата, с която ще може да си помагаме за такива инициативи.

– Имаш ли представа колко са малките хора в България?

– Знам че са много, но не знам колко точно.

-Съдействат ли ви институциите?

– Да, за мое учудване. Аз очаквах да са по-дистанцирани. Сега най-големият ни проблем е да се намерим офис в София, тъй като всички институции са тук, а и трябва да си съхраняваме някъде документацията. Обърнах се с писмо към кмета Бойко Борисов, но нямам отговор. Контактувам с пи ар-ката му Цвети Кръстева, но нещо трудно стават нещата. Общината разбира се не е задължена да ни помага. Въпреки това чакаме отговор на нашата молба за помощ.

Това е сайтът на организацията:

www.lpbulgaria.org

Виж тук фотогалерия: Конгресът на малките хора

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.