Русия получи правителство от „свои хора“

Путин с новото правителство. Снимка: официален сайт

Новото правителство на страната беше представено в Кремъл. Кабинетът бе обновен на три четвърти, но това не личеше – може би защото начело на масата седеше все същият човек, както и на всички предишни заседания – Владимир Путин, отбелязва „Комерсант“.

„Все не идваше усещането, че си станал очевидец на бурна кадрова революция“, пише репортер на вестника. Друг негов автор обаче съзира в структурата на правителството „дребни, но тектонични размествания“.

Формално промените не са много, но зад формулата „един първи вицепремиер и две нови министерства“ се крие много повече от една корекция. В кабинета е оформена „вертикала от вицепремиери“ начело с Игор Шувалов, а подробностите от йерархията на ведомствата означават „погребение на административната реформа от 2000-2004 г. и предстоящи промени в министерствата“, твърди „Комерсант“.

„Най-важната промяна в правителството на Дмитрий Медведев в сравнение с правителството на Владимир Путин е формалното втвърдяване на властовата вертикала с въвеждане на „единоначалие“ – новият премиер ще има само един първи заместник, посочва изданието.

След като Игор Шувалов остава пръв вицепремиер, приемствеността между двата кабинета вероятно ще означава да продължи дейността по ключовите проекти, които му бяха поверени досега – в сферите на инвестиционния климат, приватизацията, дерегулирането, Евразийския съюз, инфраструктурните строежи, развитието на Далечния изток, допълва всекидневникът.

Според негов коментатор е „абсолютно неясна“ ролята на Дмитрий Медведев в структурата на новото правителство. Ролята на екипен лидер в кабинета е крайно трудна, а ще е нереално Медведев да изпълнява функциите на „върховен контрольор“, така че за него остават само представителските функции, смята авторът на материала. При все това Медведев „чудесно знае, че властта на президента в Русия е власт да избира от готови решения“, добавя той.

В крайна сметка Медведев може да стане нещо като вицепрезидент в една обединена президентска и правителствена администрация, предполага коментаторът. А на Владимир Путин, заявил след първите си два мандата, че е „блъскал като роб на галера“, авторът на „Комерсант“ отрежда този път „двупалубна галера и неспирно тичане между горната и долната палуба“.

Новият кабинет веднага получи от президента Путин „напътствие за тежка работа – при днешната неяснота в световната икономика му предстои да развива икономиката на Русия“, отбелязва официозът „Росийская газета“.

Структурните промени в правителството едва ли ще събудят кой знае какви емоции у обикновените граждани. Затова пък дългоочакваната смяна на „социалните“ министри дава надежда за по-добро (макар и още съвсем плаха) дори на експертите, изтъква „Новие известия“.

Експерт на „Независимая газета“ обаче нарича новия министерски екип „доста банален“. „Както става винаги в подобни случаи, се появи една прозрачна схема, в която Кремъл следи силовия и икономическия блок, а Медведев управлява няколко програми на остатъчен принцип“, обобщава той.

Според руски политолог, цитиран в „РБК дейли“, кабинетът е бил формиран „с поставени две цели: от една страна, да бъде запазен предишният курс и неформалните кланово-търговски отношения, от друга – да се задоволи общественото мнение“.

Путин и Медведев поделиха между „свои хора“ постовете в правителството: „медведевските“ са повече, но „путинските“ са по-важни, заявява „Московский комсомолец“.

Назначаването на ново правителство в Русия не е краят на интригата, а само начало, пише „Ведомости“. „На какво е способна компания от хора, озовали се в една лодка по странно стечение на обстоятелства, а не след системно напредване във властта – ето въпросът на текущия момент“, иронизира вестникът, цитиран от Би Би Си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.