НАТО приключва в Афганистан до две години

Асошиейтед прес

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Световните лидери фиксираха пътя за излизане от войната в Афганистан. Те заявиха, че до края на 2014 г. ще приключат с буксуващия до голяма степен конфликт, но дотогава войските им ще продължават още две години да се бият и да умират там.

Президентът Барак Обама, който в родния си град председателстваше срещата на върха на една разединена военна коалиция, обобщи настроението на всички държави с думите, че този Афганистан, който оставят след напускането си, ще е достатъчно стабилен, за да могат те да си тръгнат, но ще продължи да зареден с конфликти.

По същество водените от Обама партньори запазват курса и се придържат към отдавна определения график, подчертавайки, че решението за изтегляне няма бъде преразглеждано.

„Не мисля, че някога ще настъпи оптимален момент, в който да кажем: „Свършихме всичко. Така е идеално. Точно по този начин искахме да станат нещата и сега можем да си опаковаме цялото оборудването и да си ходим в къщи. Това е процес, и то понякога хаотичен процес“, каза Обама на пресконференция вчера след края на двудневната среща на върха. Обама в нито един момент не говори за победа.

Афганистанските сили за пръв път ще поемат водеща роля в бойните задачи в средата на 2013 г. – повратен момент в дългия и скъпоструващ преход към предаването на контрола над сигурността в страната. Това ще е „моментът, в който из цял Афганистан хората ще могат да видят, че предизвикателствата се поемат от собствената им армия и полиция“, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Дори и като помощни сили обаче силите на САЩ и на другите страни ще са подложени на изненадващи атаки и бомбени нападения до края на войната.

От 2010 г. съюзниците планират да приключат войната в края на 2014 г., а решения на държави като Франция, решили да изтеглят бойните си части преди този срок, подложиха на изпитание силата на коалицията. Прехвърлянето идната година на ръководните действия в бойните мисии на афганистанците също беше очаквано. Лидерите го представиха като значителен обрат във войната.

Светът неизбежно ще остави след себе си един Афганистан, който е все така прояден от бедност, корупция и политическа нестабилност. Но заради недостига на пари и търпение водената от САЩ коалиция изрази увереност, че Афганистан ще бъде стабилен и достатъчно подготвен, за да може поне да се защитава и съответно да попречи територията му да се превърне в платформа за международен тероризъм.

На въпроса какво ще стане, ако Афганистан се разпадне, Обама даде да се разбере, че няма връщане назад. „Смятам, че графикът, който договорихме, е разумен и отговорен. Дали има рискове? Със сигурност.“

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че лидерите „поемат решителен и траен ангажимент за дългосрочното бъдеще на Афганистан. Посланието към афганистанския народ е, че няма да го изоставим. А посланието към бунтовниците е също толкова ясно: Не можете да победите на бойното поле. Трябва да спрете да се биете и да започнете да преговаряте.“

Политическите залози са високи за президента на САЩ, който ще се яви пред избирателите през ноември с десетки хиляди повече войници в Афганистан, отколкото когато встъпи в длъжност. Той ще наблегне на това, че постепенно се приближава към края на войната, след като приключи тази в Ирак. Американските гласоподаватели жадуват по-добра икономическа ситуация и отдавна престанаха да подкрепят военната мисия.

Страните от коалицията се безпокоят да не създадат вакуум в един взривоопасен регион и затова обещаха дълготрайно партньорство с Афганистан, което значи пари, хора и политически капитал. САЩ вече сключиха своя сделка с Афганистан за постигане на тази цел, включително с клауза, която разрешава на американски военни инструктори и специални части да останат в Афганистан дори след края на войната. НАТО заяви, че ще продължи да осигурява „дългосрочна политическа и практическа подкрепа“ на Афганистан след 2014 г., но добави: „Това няма да е бойна мисия.“

Войната бе преобладаващата тема на срещата на върха, а неловкото присъствие и съществуващото напрежение с Пакистан донякъде накърни оркестрираното единство. Пакистан още не се е съгласил да отмени затварянето на ключови транзитни пътища към Афганистан (въведено като реакция на американски въздушни удари, при които погрешка бяха убити 24 пакистански войници преди няколко месеца) и този проблем тегнеше над срещата.

Обама не проведе официален разговор с пакистанския президент Асиф Али Зардари, макар че двамата поговориха за кратко. Обама спомена за напредък по пакистанския проблем и със Зардари като цяло, но добави: „Не искам да замазвам същинските предизвикателства по този въпрос. Несъмнено има напрежение.“

Въпреки, че коалицията е голяма, основната тежест във войната все така се поема от САЩ. От 130 000 чуждестранни войници във войната 90 000 са на САЩ. Обама обеща да намали този брой до 68 000 до края на септември, но не даде подробности за темпото на изтеглянето след това, а само каза, че ще е постепенно. В Афганистан имаше малко над 32 000 американски войници, когато той встъпи в длъжност през януари 2009 г.

Военният съюз заяви, че преговорите са ключът към прекратяването на бунта в Афганистан, но не назова изрично талибаните. Въстаниците напуснаха организираните от САЩ преговори през март и призоваха страните от НАТО да последват примера на Франция и да обещаят да изтеглят бойните си части по-рано от планираното.

Алиансът се договори за финансова помощ за афганистанските въоръжени сили след напускането на международните войски. Афганистанските сили с численост около 230 000 души ще струват около 4,1 милиарда долара годишно, като по-голямата част от тази сума ще се поема от САЩ и страни, които не са участвали в бойните действия.

Американски и британски официални лица казаха на срещата на върха, че обещаните досега средства са в общ размер около 1 милиард долара годишно засега и че се организира набиране на средства за допълването на сумата. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че САЩ са помолили за малко под 200 милиона долара, но не пое ангажимент и посочи, че Франция „не е обвързана от това, което Германия или други страни може да направят“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.