Гърци от Волос въвеждат своя валута вместо еврото

Хората в този централен гръцки град отхвърлят еврото, преди то да ги е отхвърлило.

Апостолос Арабадзис отглежда пчели във фермата си край Волос, а медът, който те произвеждат, му помага да свърже двата края. Това, което е забележително в тази картина, не е медът на фермера, а парите, които получава за него. Вместо евро Арабадзис получава ТЕМ – гръцката абревиатура за Местна алтернативна единица.

Малко, но нарастващо малцинство в десетина гръцки града използват алтернативната система за разплащане, за да преживяват в кризата. Този факт привлича все повече внимание на фона на безпокойствата, че поразената от политически хаос Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната и да се върне към драхмата.

Волос е градът с първата и най-голяма ТЕМ-мрежа – с 600 членове и 30 фирми участнички. Членовете получават заплащане за стоките и услугите си в ТЕМ-ове и използват ТЕМ-овете, за да получават стоки и услуги от други членове на мрежата. На практика, бартерна икономика.

Във Волос има централен пазар, където производителите се събират всяка събота, за да се пазарят за неща като яйца, сладко или дрехи – и плащат в ТЕМ-ове. Членовете се регистрират в мрежата, предлагайки стоки или услуги. Групата във Волос включва компютърни техници, лекари, бояджии и земеделци.

Членовете започват с празни сметки, като нещата се задвижват с предлагането от тях на стоки или услуги. Имат право и да заемат до 300 ТЕМ-а.

Ангелики Йоанити, шивачка от Волос, използвала наскоро ТЕМ-ове, за да плати за посещение при лекар. „Отидохме при кардиолог, свързан с нашата мрежа, и платихме 20 евро за посещението плюс 10 ТЕМ-а“, казва тя.

ТЕМ-овете изглеждат като личен чек. Разбира се, те могат само частично да заменят парите. В края на краищата, човек не може да плати данъците или сметките си и много други неща с тях, но за хора като Арабадзис и това е нещо във време на криза. „Носи ни социална връзка,“ казва Арабадзис и продължава: „и ни откъсва от парите доколкото е възможно“.

Основното качество на системата е, че свързва хората, които нямат много истински пари, и им дава възможност да търгуват, като използват ТЕМ-овете за нещо като залог.

Схемата започна преди финансовото рухване на Гърция като един по-честен и по-прозрачен начин на търгуване. Но администраторите й казват, че кризата е увеличила броя на членовете, като през последните няколко месеца са се присъединили около 300.

„Определено (кризата) води нови хора в мрежата“, казва 28-годишният Еврипидис Сиурас, алтернативен терапевт. Фризьорката Димитра Василу се е присъединила към схемата през септември. Тя казва, че трудно е посрещала разходите за основните си нужди, камо ли да плаща за лукс. Сега чрез търгуване с други в ТЕМ-мрежата, понякога може да си позволи и двете. Казва, че се чувства освободена.

„Криза ли? Каква криза?“, шегува се ентусиазираната 29-годишна жена.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.