Открий грешката – за кирилицата и глаголицата

Между другото в този плакат – както и в повечето, които ще видите другата седмица – има грешка, узаконена от традицията, от необходимата за спояването на всяка нация забрава.

Кирил и Методий, разбира се, не са измислили кирилицата – тя е  създадена от Климент Охридски и е наречена така в чест на Константин-Кирил Философ.

Кирил и Методий са измислили глаголицата. Тази малка подробност се учи обаче в горния курс – тоест след като основните мисловни клишета вече са били зададени.

Иначе всичко, което преповтаряме за „славянската азбука“ и поводите ни за гордост около нея, се отнася и за глаголицата – тя е създадена специално за славяните, запазена е благодарение на Борис І, изучавала се е в българските книжовни школи и е разпространена из славянския свят, например в Хърватска (до 19 век!), в Чехия (вторично, не като остатък от Моравската мисия) и в Русия.

Да, не е просъществувала колкото кирилицата и не представлява мост между миналото и днешното ни ежедневие. Впрочем и това не е съвсем така. Буквите „Ш“, „Щ“ и „Ж“ имат глаголически произход.

Глаголицата е красива. И… уникална. Съвсем славянска. С очарованието на тайнописа. Създадена за нашата фонетична система (хм, преди 12 века не е била съвсем същата).

Едно просто забавление около 24-и май – изпратете на някого картичка на глаголица :) „Кода“ можете да намерите тук.

От блога Точица

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.