Няма държавна милост за Перник

Много хора от Перник и околните селища трета нощ не могат да се приберат по домовете си. Най-силното земетресение в региона от век насам ги хвърли в страх и, както се оказа след първите бодри съобщения за липса на щети, засегна над 60 процента от сградния фонд в града.

Каква помощ получиха бедстващите от своята държава, на която плащат данъци, от организациите и институциите, предназначени за това? Бойко Борисов и министрите му се завъртяха пред камерите, раздадоха разпореждания и обещания и си заминаха.

Перничани останаха, оставени на себе си и на чиновническото равнодушие да се редят на дълги опашки за държавна милост. Пари за компенсация на щетите имало предостатъчно, изпъчи се Дянков, щели да се раздават по 325 лева. Колосална сума… ама не било за всички, а само за социално слаби.

Другите трябвало в срок от две седмици да представят молба със снимков материал за щетите в домовете им и оценка от лицензиран оценител. После да си платят ремонта, да съберат документи, пък чак тогава да чакат покриване на част от разходите.

Чиновниците и министрите не ги интересува откъде ще се вземат толкова лицензирани оценители, че за две седмици да огледат хиляди къщи и апартаменти. Не им хрумва, че могат да помогнат със строителни материали и пр.

Върха на цинизма и бездушието обаче постигна наконтената млада министърка Лиляна Павлова – земетресението било решило въпроса с незаконното строителство в Перник, заяви тя.

А че хората от незаконните постройки (защо и доколко са незаконни също е интересен въпрос) сега няма къде да живеят въобще… На кого му пука, важното е, че не са се напукали магистралите.

В часовете след земетресението тръгна шегата, че перничани взели по един винкел и тръгнали да търсят някой си Рихтер. Е, май не им остава друго, освен наистина да грабнат винкелите. Но вече ще знаят кого да търсят.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.