Кое по-напред: Г-8 или 7 по Рихтер?

Г-8 гледа финала на Шампионската лига
Лидерите на страните от Г-8 гледат в Кемп Дейвид финала на Шампионската лига, в който Челси победи Байерн след изпълнения на дузпи. Снимка: Белия дом

Ето – случи се. Тресна ни земетресение. Вярно, не много силно, но достатъчно да ме накара да разбера, че няма да се оправим при по-сериозна опасност.

Държавата каза, че ще помогне и ще отпусне на всеки пострадал помощ от 325 лв., но ако си направи актуално състояние на напуканата къща. Дреболия като сума и, разбира се, неточна. При изготвянето на актуално състояние, а това става много мудно като действие, ти взимат 30 лв. Това означава, че всъщност сумата е 295 лв. Най-вероятно има още условности за намаляването на парите и връщането им при първоначалния собственик.

А всичко вървеше толкова добре. Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс (един известен и богат американски филантроп) и си поприказва с него за продължаването на програмата за виртуални библиотеки. Супер – при по-голямо природно бедствие цялото ни културно наследство ще оцелее. Поговори си и с млади българи, работещи в Гугъл и не знам къде още, като им зададе въпрос – дали няма да се върнат в България. А върни се ти при положение, че имаш хубава заплата и гарантирано бъдеще в САЩ (държава, която диктува кризите по света).

И на фона на всичко това – мрачни прогнози за тежко бъдеще и предстоящи земетресения, се състоя една среща в Кемп Дейвид (това е в Америка), за да се определи кой ще ни управлява – „осемте”, „двайсетте” или 7. Това, последното число го добавям аз.

Само с един бегъл поглед по пресата се вижда, че ни предстои нещо тежко, макар че никой не е сигурен дали това може да се предсказва, но въпреки това се чувства.

България е една от най-опасните земетръсни зони. Алпийско Средиземноморският-Трансазиатски сеизмичен пояс минава през нашата страна, според в. „Всеки ден“.

И разбирам още, че това е едната от двете главни зони на Земята, към които са привързани земетръсните огнища. Земетресения със сила 7 по скалата на Рихтер са повече от очаквани в България. Най-мощните трусове на територията на нашата страна са свързани именно с тази степен, припомня вестникът.

На фона на тези предсказания и какво, наистина, ще бъде един мрачен свят в утопичното ни бъдеще лидерите на „Голямото осем” от миналото отлетяха за САЩ.

Там те си говориха за кървавия режим на Башар ал-Асад в Сирия. Взеха отношение по въпроса за Иран и Северна Корея и техните заплахи за целия демократичен свят, включително и гостоприемната и приятелски настроена Америка. Стана дума и за „Арабската пролет“, и сигурността на Афганистан.

Софиянци на улицата след труса
Софиянци в столичния квартал „Лозенец“ будуват на улицата след трусовете през нощта. Снимка: Булфото

Поприказваха за тероризма и глобалното затопляне, за сигурността на храните по света, особено в Африка, за правата върху „интелектуалната” собственост в САЩ. И кое по-точно е интелектуално в тази собственост. Дори бяха обсъдени някои някои специални кризи в Европа и просперираща Германия. Като цяло, лидерите на така наречените световни сили поприказваха за това, за което се писа в пресата над сто пъти.

„Един Г-8, който няма да запомним с нищо” пише във в. Монитор, препечатано от CDW.

И след срещата на Г-8 в Кемп Дейвид светът си остава същият. Лидерите на най-развитите страни успяха само да регистрират проблемите, но не и да формулират техните решения, твърди в коментара си Бернд Рийгерт.

Това е може би най-безпроблемната среща, на която едва са се сдържали да не се прозяват. Това според Дмитрий Медведев.

Една архаична среща на представители на осем страни, които считат себе си за напреднали и развити, и която вече е време да се запише в учебниците по история заедно с нейните представители: САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Япония, Канада, Италия, Русия (като последната е по-скоро изключение, отколкото правило).

Е, да речем, Германия и САЩ са на място. Къде е Китай? Индия? Бразилия? И какво – Италия, Гърция, която е на път да бъде кандидат за изключване от ЕС? Или страната, в която гражданите атакуват данъчната компания Equitalia и им отправят смъртни заплахи, смятайки ги за виновни за редица фалити и самоубийства в страната.

Обама, макар и да се е срещнал на една пейка с Медведев и дума не е обелил за системата за противоракетна отбрана. Може би тази тема не е за Медведев, а за Путин. Това сигурно ще стане на срещата на следващия геополитически номер – 20. И тогава – Обама ще намери една минута или две, за да разговаря с руския президент. Само припомням, че носителят на Нобелова награда за мир ще отдели няколко минути за ракетата, която се подготвя за Иран и Северна Корея …

На срещата на осмицата Дмитрий Медведев разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Марио Монти. Поприказваха си, разбира се, по някои общи теми на ЕС. Медведев е учтив човек и естествено не е говорил с италианския си колега за неговите съграждани, които предпочитат да се самоубият, вместо да плащат данъци. Разказал му е, че в Русия е нисък данъка върху личните доходи и, че е с фиксирана ставка. По-голямо внимание е било отделено на ситуацията в еврозоната: Гърция и Испания. Мъдър политически ход – с италианците се говори за Испания, а с германците – за Гърция.

Предполага се, че срещата на Г-8 е просто по навик. Документите, приети на нея, не играят никаква роля за международната общност. В допълнение, проблемите на Италия или Гърция могат да бъдат обсъждани на равнище ЕС. Проблемите с международния тероризъм – на равнище на НАТО (за това е срещата в Чикаго). Сирийските проблеми са за Съвета за сигурност на ООН… Каква, в случая, бе ролята на „осмицата” в световната политика, не стана ясно.

Г-8 не е нищо повече от един аристократичен клуб, институция, която включва както членска карта, така и някакви умения по голф. И в програмата й присъства обяд с приятели, кафе с ликьор, пушене на пура, разговор на общи теми и игра на карти. Няма повече.

Решенията, взети в такъв клуб, не могат да бъдат политически значителни. Те дори не могат да бъдат нови и оригинални.

Какво, например, специално, Барак Обама заяви по иранския ядрен въпрос? Нищо. Ето неговите думи: „Ние сме твърдо ангажирани за продължаване на използването на този подход, който включва прилагане на санкции и натиск, съчетан с дипломатически дискусии. Нашата надежда е, че можем да разрешим този въпрос по мирен начин, при зачитане на суверенитета на Иран и неговите права в международната общност…“

И в Сирия? Е, нищо особено – шокиращо или неочаквано – „мирно уреждане“. ООН отдавна е там, за всяко „уреждане“, макар и не контролирано „, а „Ал Кайда“ не се вслуша в тях.

Гърция е друг въпрос. На срещата на върха започна да се предлага на тази страна, без правителството и парламента, по-приятелски, Плана „Маршал“(която, не забравяйте, беше въведен след Втората световна война). Дори Дмитрий Медведев впечатли с изказването си: „Ние говорим за много големи суми. Суми, които дори и за мен бяха невероятни. Те са повече, в сравнение със сумите, които някога са били изразходвани за „Плана Маршал“, но във всеки случай, това може да стане, ако съществува политическа воля и подходяща помощ от страните в ЕС, еврозоната и другите страни. Ние вярваме, че по този повод, ние имаме обща основа. “

Да, темата за „еврокризиса”, на която страните посветиха вторият ден от срещата на върха, беше интересна. Е, разбира се! Всички ние обичаме бедствия, земетресения и колапс на икономиката. Духът обаче е далеч. Медиите само пишат за оттеглянето на Гърция от еврозоната, следвана от Испания и Италия. След което ЕС се разпада. И всред тези отломки гордо ще стои Германия. Вероятно водена от Ангела Меркел.

Между другото Ангела Меркел не присъства просто така на Г-8. Тя не беше там, за да си хапне. Германският канцлер е човекът, който дойде на срещата на върха, за да представи на света германската позиция. По-точно, желанията на немския електорат.

Майкъл Бирнбаум във „Washington Post“ разказва, че твърдата опозиция на Меркел към останалите седем страни, които не са направили нищо, че е разумно да се предостави помощ от страна на ЕС. Но те дори поискаха от германския канцлер отстъпление от подхода си към икономическите проблеми в Европа. Как би могла да се откаже? В крайна сметка, не би било в интерес на немския електорат.

Политическият и икономически „аскетизъм“ на Меркел, по средата на общ разговор за кризата, в Кемп Дейвид остана в самота. „Но тя – пише с ентусиазъм Бирнбаум – е останала вярна на общественото настроение в Германия, където безработицата е на най-ниското си ниво от десетилетия насам, и където, въпреки трудната си политика, остава популярна сред електората, който вярва, че кризата е причинена от прекомерен дълг – Европейският!“

Но Меркел ходи по „въже“, балансирайки между немски и международни приоритети. Тя направи някои отстъпки на международните лидери, но в същото време „се противопоставя на грандиозни предложения“, насочени към поддържане на кризата в страните от еврозоната.

Европа е в криза, но Меркел изглежда ще направи всичко възможно тя да не удари Германия.

Този форум на „осемте“, може би, ще отиде в историята е единодушното мнение на всички членове, с изключение на Ангела Меркел. Но факт е, че Г-8 се присъедини към глобалната инициатива за намаляване на вредните емисии, виновни за изменението на климата. Но ако вярвате на това, в което вярва ООН, че постепенното намаляване на емисиите на сажди и метан в атмосферата до 2030 г. може да ви спаси от преждевременните смъртни случаи на 2,5 милиона души, то вие дълбоко сте в грешка.

Водещите световни сили доброволно ще модернизират дизеловите двигатели, за да се подобри качеството на горивото и да се откажем от архаичните печки.

Лично аз обаче, не съм съгласен. Газът не е евтино удоволствие, което означава, че отопляването през зимата ще изисква субсидии. И то по десетобалната система на един двор в страната?… Тук „Планът Маршал“ ще изглежда като ученик с джобни пари.

Ако се откажем от тухлената печка, уважаеми господа от Кемп Дейвид, то през 2030 г. по света ще изчезнат не 2,5 милиона души, а 25. Не, от емисията на сажди, а от студа. И според мен пак се мисли в грешна посока така, както ще ни прецакат при земетресение 7 по Рихтер.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.